• 7 toukokuun, 2023

Senttipeliä! Katso hurja loppukiritaistelu maastojuoksun SM-hopeasta – Ossi Kekki paineli harvinaiseen tuplamestaruuteen vaativalla radalla

Lahden Ahkeran Ossi Kekki voitti SM-kultaa sekä kympillä että neljällä kilometrillä. Johanna Peiponen ja Kristiina Mäki nappasivat naisten mestaruudet.

STT Urheilu,

Paavo Forsberg

Lahden Ahkeran Ossi Kekki juoksi näyttävällä tavalla tuplamestariksi maastojuoksun SM-kisoissa Helsingin Paloheinässä. Hän otti kympin mestaruuden jatkoksi ylivoimaisen voiton neljän kilometrin kilpailussa.

Kekki karkasi hyvissä ajoin HKV:n Eero Salevalta ja voitti kilpailun 20 sekunnin turvin. Joukkuetoveri Hannu Granberg ja HKV:n Panu Jantunen jakoivat toisen sijan. Tampereen Samu Mikkonen jäi poikkeuksellisen kapealla loppusuoralla käydyssä kirikamppailussa neljänneksi, ja Saleva hiipui sijalle 12.

– Yllättävän hyvä, sillä jalka tuntui verryttelyssä tyhjältä, Kekki sanoi päivän toisesta kilpailustaan.

– Ja älyttömän hieno juttu voittaa kaksi mestaruutta. Hienoa liittää nimi siihen listaan.

Viimeksi maastojuoksun tuplamestaruuteen ovat yltäneet Jarkko Järvenpää vuonna 2018 ja Lewis Korir vuosina 2012–2014.

Kekki ratkaisi kilpailun jo matkalla, vaikkei sitä varsinaisesti suunnitellut.

– Pääsin alamäissä hyvin irti muista. Lähdin siitä vetämään, Kekki kertoi.

Kekki ymmärsi Raitasta

Kekki pohti vielä kympin kilpailun jälkeen, osallistuako reilun neljän tunnin palautuksella neljän kilometrin kilpailuun. Toinen mestaruus ei silti tullut varsinaisena yllätyksenä.

– Tiedän kyllä, että olen kovassa kunnossa. Ja nyt neljän kilometrin kilpailussa oli harmittavasti poisjääntejä, Kekki muistutti muiden muassa estejuoksija Topi Raitasen poissaolosta.

Raitanen ei halunnut ottaa riskiä Paloheinän vaativalla radalla, jossa oli jyrkkiä alamäkiä ja kiperiä käännöksiä epätasaisella alustalla.

– Ymmärrän hyvin poisjäännit, Kekki sanoi.

– Annan silti täydet pisteet ratamestarille. On kiva juosta välillä tällainen kilpailu, mutta ei ehkä ihan joka vuosi.

Peiponen ja Mäki naisten mestarit

Naisten kilpailut kehittyivät kirikamppailuiksi. Lapin Lukon Johanna Peiponen jätti kympillä Pudasjärven Urheilijoiden vuorijuoksijan Susanna Saapungin hopealle sekunnin erolla.

Gamlakarleby IF:n Nina Chydenius ennätti maaliin kolmantena yli minuutin päässä kärkikaksikosta.

Susanna Saapunki ja Johanna Peiponen kuvassa.

Johanna Peiponen (oikealla) piti Susanna Saapungin takanaan. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Tshekkiä arvokisoissa edustava Kristiina Mäki voitti naisten neljän kilometrin kirikamppailussa Ilona Monosen kahdella sekunnilla. Suolahden Urhon Saija Seppä oli Lahden Ahkeran kaksikon jälkeen kolmas.

Paloheinän rata jyrkkine alamäkineen ja terävine mutkineen oli vaativa, mutta se sai voittajilta kiitosta.

– Reitti oli haastava, mutta minulla ei ollut mitään ongelmia. Oli kunnollista maastojuoksua, Peiponen kiitteli.

– Annan täydet pisteet ratamestarille. On kiva juosta välillä tällainen kilpailu, mutta ei ehkä ihan joka vuosi, Kekki sanoi radasta.