• 31 toukokuun, 2023

Perussuomalaisten kaupunginvaltuutetun Pride-kommentit järkyttävät Lieksassa – valtuuston kokous johti rikosilmoitukseen


Perussuomalaisten Keijo Porkka väitti Lieksan kaupunginvaltuuston kokouksessa, että sateenkaariliputuksen kannattajat hyväksyvät esimerkiksi seksin 12 vuotta täyttäneiden kanssa.

Pride-lippu liehuu.

Kysymys sateenkaariliputuksesta on aiheuttanut voimakkaita kiistoja Lieksassa viime vuosina. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Alberto Politi,

Emilia Saukkonen

Pride-liputuksen ympärillä käyty keskustelu pöyristyttää monia lieksalaisia jälleen. Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Keijo Porkka piti maanantaina Lieksan kaupunginvaltuuston kokouksessa kymmenminuuttisen puheenvuoron, joka on herättänyt runsaasti arvostelua.

Puheenvuoro liittyi pohjoiskarjalaisen Lieksan kaupunginvaltuustossa käytyyn keskusteluun, jossa käsiteltiin sateenkaariliputusten järjestämistä Lieksan kaupungin kiinteistöissä. Aihe on herättänyt kiivasta keskustelua Lieksassa useasti aiemminkin.

Porkka aloitti puheenvuoronsa lukemalla lähes sanasta sanaan puheen, jonka valtuutettu Tapio Puolimatka (kd.) piti toukokuussa Jyväskylän kaupunginvaltuustossa. Puheessaan Puolimatka väitti Pride-ideologian loukkaavan lapsen perusoikeuksia esimerkiksi biologiseen äitiin ja isään. Porkka ei maininnut valtuuston kokouksessa sitä, että tämä osa puheesta on lainaus toiselta valtuutetulta.

Porkka ilmaisi puheenvuorossaan kokevansa, että sateenkaariliputus rikkoo kansainvälisiä sopimuksia lasten oikeuksista. Hän väitti myös, että Pride-liputusta kannattavat hyväksyvät eläimiin sekaantumisen sekä seksuaalisen kanssakäymisen suojaikärajan laskemisen 12 ikävuoteen.

”Täysin sopimatonta”

Monet Lieksan kaupunginvaltuutetut ovat tuominneet Porkan puheenvuoron selväsanaisesti.

Lieksan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Matti Taponen (sd.) kertoo Ylelle sähköpostitse, että hän pitää Porkan perussuomalaisten valtuustoryhmän nimissä pitämää puheenvuoroa sisällöltään täysin sopimattomana.

– Pelisääntökeskustelulle on olemassa ilmiselvä tarve valtuustossa, Taponen kommentoi.

Lieksan kaupunginvaltuustossa ryhmäpuheenvuorojen pituudeksi on määritelty kymmenen minuuttia. Taponen kertoo, että hän keskeytti Porkan vasta tämän ajan täytyttyä.

– Avoimessa yhteiskunnassa kynnys puuttua kaupunginvaltuuston kolmanneksi suurimman valtuustoryhmän ryhmäpuheenvuoron sisältöön kesken puheen on varsin korkea, Matti Taponen toteaa.

Keskustan kaupunginvaltuutettu Riitta Lehtimäki elehti Porkan puheen aikana useaan kertaan hyvin tuohtuneen oloisesti.

– En osannut kuvitella, että tässä salissa voidaan käyttää sellaista kieltä, jota täällä on tänään käytetty, Lehtimäki kommentoi Porkan puheenvuoron jälkeen.

Lieksan perussuomalaisten puheenjohtaja Esko Saastamoinen totesi Lieksan lehdelle, ettei Porkka puhunut koko valtuustoryhmän puolesta.

Kassi sateenkaarilipun väreissä.

Yle kävi viime syksynä Lieksassa tapaamassa sateenkaarinuoria, jotka kertoivat kaupungin ahdasmielisestä ilmapiiristä. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Kaupunginvaltuuston kokouksesta kirjattu rikosilmoitus

Yle tavoitti Porkan keskiviikkoiltana sähköpostitse. Porkka kertoi kuulleensa median kautta, että asiasta olisi tehty rikosilmoitus. Hän ei halunnut kommentoida puheitaan ennen poliisitutkinnan etenemistä.

Itä-Suomen poliisi vahvistaa, että sille on tullut Lieksan kaupunginvaltuuston maanantaiseen kokoukseen liittyvä rikosilmoitus.

Poliisi ei tarkenna, mistä rikosilmoituksessa on kyse. Poliisi ei myöskään kerro mahdollisia rikosnimikkeitä, eikä sitä, keihin rikosilmoitus kohdistuu. Tapauksesta ei tiedoteta toistaiseksi enempää.

Lieksan kaupunginvaltuusto päätti lopulta äänin 25–10, ettei kaupunki järjestä Pride-liputusta kiinteistöissään.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *