• 31 toukokuun, 2023

Kalle Rovanperä laukoi tylyjä kommentteja kartturinsa kanssa – nyt heille voi avautua unelmasauma, asiantuntija epäilee katastrofipuheita


Rallin MM-sarjassa ajetaan perjantaina pisin erikoiskoe viiteen vuoteen, kun Sardinian MM-rallissa kilpaillaan 49,9 kilometriä pitkä erikoiskoe Monte Lerno – Sa Conchedda.

Viimeksi tätä pidempi erikoiskoe on ajettu MM-sarjassa viisi vuotta sitten Korsikan MM-rallissa.

Kalle Rovanperä lähtee perjantaina tuolle erikoiskokeelle ensimmäisenä, sillä hän johtaa MM-sarjaa.

Rovanperälle on luvassa Sardinian soralla niin sanottu auraajan rooli kuivalla kelillä.

Rovanperä ja hänen kartturinsa Jonne Halttunen laukoivat aiemmin tällä viikolla kovia kommentteja asetelmistaan Sardiniaan. Rovanperä totesi rallimedia Dirtfishille, että hän ei tule voittamaan Sardiniassa, vaikka onkin aiemmin aura-auton roolissa pystynyt voittamaan kilpailuja.

– Sardinia on ainoa ralli MM-sarjassa, josta en tykkää oikeastaan millään tavalla, Rovanperä totesi Dirtfishin haastattelussa.

Myös kartturi Halttunen suhtautui pessimistisesti kilpailuun, vaikka kaksikko toki yrittää kaikkensa kilpailussa.

– Tiedän varmasti, että se tulee olemaan katastrofi meille, kun olemme ensimmäisenä autona tiellä Sardiniassa ja tulee vielä 50 kilometriä pitkä erikoiskoe, renkaiden kuluminen ja kuumuus, Halttunen sanoi Dirtfishille.

50 kilometrin erikoiskoe ajetaan kahdesti. Monte Lerno – Sa Conchedda on ohjelmassa perjantaina, sekä aamu- että iltalenkin viimeisenä erikoiskokeena. Se ajetaan kello 11.21 ja 17.13 alkaen.

Yhteensä perjantaina ajetaan kilpaa kaikkiaan 141,24 kilometriä, kun koko kilpailun mitta on 320,88 kilometriä. Yle Urheilun ralliasiantuntija Henri Haapamäki uskoo, että perjantain asetelma on hankala Rovanperälle.

Hän näkee Monte Lerno – Sa Concheddan koko MM-sarjan erikoiskokeista kovimpana ajettavana.

– Rengasrikkojen vaikutus on suuri. Jos menee kaksi rengasta ja joutuu pysähtelemään, erot voivat tulla suuriksi, Haapamäki havainnollistaa.

Sardiniassa on tunnetusti usein MM-rallin aikaan hellekeli. Kuljettajat ovat silloin todella kovilla. Kilpailun aikaan on voinut olla jopa yli 30 astetta lämmintä.

– Autossa voi olla silloin 70–80 astetta lämmintä. Pakoputket lämmittävät. Kaikki hybridiyksiköt ovat todella kuumana auton sisällä. Tuolla pitkällä erikoiskokeella suoritus kestää kymmeniä minuutteja. Siitä tulee melkoinen koettelemus kuljettajille, Haapamäki sanoo.

Kalle Rovanperä ajaa Sardinian MM-rallissa 2022.

Kalle Rovanperä on kilpaillut Sardiniassa kolme kertaa pääluokka WRC:ssä. Vain kerran hän on ollut pisteillä, kun Rovanperä oli viides viime vuonna. Kuva: Getty Images

Viimeksi kyseinen erikoiskoe on ajettu Sardinian MM-rallissa pidempänä vuonna 2014. Tuolloin erikoiskoe oli vielä kymmenen kilometriä nykyistä pidempi. Silloin nopeimmat selvittivät erikoiskokeen 37 minuutissa.

Haapamäki tekee myös vertauksen maastohiihtoon.

– Pieni suksen lipsahdus ei välttämättä pilaa 50 kilometrin kilpailua, mutta rallissa pieni lipsahdus saattaa päättyä ulosajoon ja satojen tuhansien eurojen vahinkoihin, hän sanoo.

Kuljettajien on pitänyt valmistautua myös päiviä etukäteen Sardinian MM-rallin koettelemuksiin. Esimerkiksi nesteytyksestä on pitänyt huolehtia tarkasti. Viime vuonna Esapekka Lappi valmistautui kilpailuun myös istumalla ajopuku päällä saunassa.

Rallin MM-sarjan pisimmät erikoiskokeet sitten edellisen Sardinian ”monsteripätkän” 2014

Erikoiskoe, kilpailu, vuosi Pituus
Guanajuto, Meksiko, 2016 80,00 km
Monte Lerno, Sardinia, 2014 59,13 km
Guanajuatito, Meksiko, 2015 55,82 km
Vero – Sarrola-Carcopino, Korsika, 2018 55,17 km
El Chocolate, Meksiko, 2017 54,90 km
El Chocolate, Meksiko, 2016 54,21 km
Antisanti – Poggio di Nazza, Korsika, 2017 53,78 km
Orezza – La Porta – Valle di Rostino, Korsika, 2016 53,72 km
Ascochinga – Agua de Oro, Argentiina, 2014 51,88 km
Lardier et Valença – Faye, Monte Carlo, 2016 51,55 km
Nambucca, Australia, 2015 ja 2016 50,80 km
Escaladei, Katalonia, 2014 50,00 km
Monte Lerno – Sa Conchedda, Sardinia, 2023 49,90 km

Sade voi muuttaa asetelmat – ”Kyllä kova isku saatetaan nähdä”

Asetelma voi kuitenkin kääntyä päälaelleen. Monte Lernon alueelle on ennustettu sadetta perjantaille. Silloin Kalle Rovanperälle on etua ensimmäisestä lähtöpaikasta.

– Jos kunnon vesisateet tulevat, ensimmäisestä lähtöpaikasta tulee varmasti etua. Kun tulee vettä, keli sekoittuu. Tiestä tulee mutainen. Silloin ensimmäisellä autolla on erinomaiset olosuhteet mennä, Haapamäki sanoo.

Rovanperä on myös säväyttänyt useaan otteeseeen MM-sarjassa sadekelissä. Haapamäki epäileekin hieman Rovanperän ja Halttusen antamia katastrofipuheita.

– Kyllä kova isku saatetaan silti nähdä perjantaina, vaikka puheissa todetaan, että luvassa ei olisi huippuvauhtia, Haapamäki sanoo.

Kalle Rovanperä ajaa Sardinian MM-rallissa 2022.

Kalle Rovanperä ja muut WRC-tähdet saavat kovan haasteen Sardiniassa. Sébastien Ogier on jo ehtinyt innostua perjantain jättipätkästä. Kuva: Getty Images

Toyotalla oli ongelmia autonsa kanssa viime vuonna juuri Sardinian kaltaisissa soraralleissa ja Hyundai puolestaan iskussa, mutta tälle kaudelle Toyotan auto on ollut tässäkin suhteessa parempi.

Haapamäkikin muistuttaa, että Sardiniassa on kyse enemmän kuljettajien välisestä kilpailusta tallien välisen kilpailun sijaan.

Yksi vahva voittajaehdokas on Rovanperän tallitoveri Sébastien Ogier. Ranskalainen voitti kaksi vuotta sitten Sardinian MM-rallin, vaikka joutuikin ajamaan avauspäivänä ensimmäisenä.

Haapamäki muistuttaa myös Esapekka Lapin mahdollisuuksista. Lappi on päässyt oivaan vauhtiin Hyundailla ja napannut palkintokorokesijat kahdessa edelliskilpailussa Portugalissa sekä Kroatiassa. Lappi pääsee nyt perjantaina liikkeelle kuudennelta lähtöpaikalta.

– Lappi johti viime vuonna Sardiniassa ennen ulosajoaan. Uskon, että hän tulee olemaan todella vahva lenkki tässä rallissa, Haapamäki toteaa.

Yle Urheilun asiantuntija Henri Haapamäki ennakoi Sardinian MM-rallia: ”Ei heitetä kirvestä kaivoon”

Yle Urheilu seuraa Sardinian MM-rallia hetki hetkeltä verkkosivuillaan ja Yle-sovelluksessa. Liveseurannasta löydät myös kisan kuumimmat videoklipit. Sardinian MM-ralli alkaa torstaina testierikoiskokeella kello 10.00. 1. erikoiskoe on luvassa torstaina kello 19.05.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *