• 17 kesäkuun, 2023

Miehiä pakoon juosseet Kalevan Rastin naiset tavoittelevat ensimmäistä Venlojen viestin suomalaisvoittoa 13 vuoteen: ”Pienestä kiinni”


Yle välittää Venlojen ja Jukolan viestit TV2:ssa, Areenassa ja Puheella. Lähetys Venlojen viestistä alkaa TV2:ssa lauantaina kello 13.45 ja Jukolasta kello 22.45.

Kalevan Rasti on noussut viime vuosina Suomen kovimmaksi naisten viestisuunnistusjoukkueeksi.

Joukkue on suoriutunut suomalaisista parhaiten Ruotsin suurviesti Tiomilan naisten kisassa, jossa se oli tänä vuonna neljäs ja vuosi sitten kahdeksas. Joensuulaiset ylsivät viime vuoden Venlojen viestissä neljänneksi kolmen ruotsalaisjoukkueen jälkeen.

Joukkue on vahvistunut täksi vuodeksi maajoukkuesuunnistaja Ida Haapalalla. Pari vuotta aiemmin seuraan liittyivät toinen maajoukkuenainen Miia Niittynen sekä keskimatkan Euroopan mestari Marika Teini.

Naisten valmentajan Jere Pajusen mukaan seura ei silti ole erityisen tietoisesti houkutellut kovia nimiä.

– Uskon, että leiritoiminta ja hyvä tekeminen houkuttelee naisia seuraan. Edustusjoukkueessa on todella hyvä yhteishenki naisten ja miesten kesken. Se varmasti näkyy ulospäin ja potkii urheilijaa kehittymään, kun on mukava harjoitella ja kilpailla porukalla.

– Kalevan Rastiin päätyy tietynlaisia urheilijoita. Ei olla somemaailmasssa ahkerimpia, mutta lenkkipoluilla ja suunnistusharjoituksissa ollaan. Halu kehittyä etenikin suunnistajana taitopuolella ajaa ihmisiä seuraan.

Espoon Suuntaa aiemmin edustanut Haapala kertoo, että hyvä yhteishenki ja osaava valmennus saivat hänet liittymään.

– Kun muutin Kuopioon opiskelemaan, Kalevan Rasti oli aika luonnollinen valinta Itä-Suomesta. Meillä on hyvä naisten porukka ja näen, että siinä on itsellänikin mahdollisuus nostaa omaa tasoani suunnistajana.

Niittynen on samoilla linjoilla.

– Se on ollut itselleni vähän mystinen seura, koska siellä ei ollut läheisiä tuttujani. He ovat menestyneet todella hyvin. Hyvä tekemisen meininki on näkynyt, vaikka sitä ei missään somessa esimerkiksi hirveästi ole.

Naiset miesten rinnalle

Kalevan Rasti on totuttu näkemään seurana, jonka miesjoukkue niitti 2000-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä kansainvälistä menestystä Thierry Guoergioun johdolla. Nyt tilanne on tasoittunut, kun naiset ovat nostaneet tasoaan, ja miesten joukkueen kirkkaimmat huippuvuodet ovat takana.

Thierry Gueorgiou jublar.

Kalevan Rasti valloitti Gueorgioun valtakaudella 2004–2014 Jukolan kuudesti ja Tiomilan neljästi. Kuva: EPA

Pajunen kertoo, että naisten valmennukseen on pyritty tuomaan asioita miesten puolelta. Menestys perustuu vahvoihin ja taitaviin yksilöihin. Nainen naista vastaan -harjoittelua on lisätty.

Niittynen ja Haapala kehuvat etenkin seuran yhteistreenejä, joissa naiset ja miehet kisaavat keskenään. Naiset lähtevät ensin matkaan, ja sitten miehet lähtevät jahtaamaan.

– Ne ovat tosi hyviä treenejä. Siellä mennään aika rajoilla lopussa, kun miehet saavat kiinni ja yrittää itse roikkua perässä. Ne ovat olleet itselleni todella tärkeitä harjoituksia, Niittynen kiittelee.

Näissä harjoituksissa naiset oppivat vauhtia ja erilaisia toimintatapoja. He pääsevät harjoittelemaan itseään kovempien seurassa ja saavat kisamaisia ärsykkeitä.

Kalevan rastin suunnistajat metsässä valmiina harjoitukseen.

Kalevan Rastin nais- ja miesjoukkueet harjoittelevat yhdessä. Treenileireillä ollaan usein sekamajoituksessa, jolloin seurakavereihin pääsee tutustumaan. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Naisten ja miesten yhteistreenejä on pidetty muutaman vuoden ajan. Pajunen kertoo, että yhteisestä tekemisestä on haettu mallia Ruotsista, jossa seurayhteisöt ovat monesti suomalaisia tiiviimpiä.

– Ruotsissa yhdessä tekemisen kulttuuri oli toisella tasolla, mitä Suomessa on ollut. Harvassa seurassa Suomessa naiset ja miehet ovat tuloksellisesti yhtä samalla viivalla kuin meillä. Ketään ei tarvitse nostaa jalustalle, ja kaikki voivat kehittyä ja saavuttaa asioita yhdessä.

Venlojen viestin edellisestä suomalaisvoitosta on kulunut 13 vuotta. Kalevan Rasti on potentiaalinen voittajaehdokas, sillä sillä on heittää neliosuuksiseen kisaan neljä kesän MM-kisoihin valittua urheilijaa.

Joukkue juoksee järjestyksessä Cecile Calandry (Ranska), Haapala, Teini ja Niittynen.

Ennakkosuosikkina Venloihin lähtee viime vuoden voittaja IFK Göteborg, joka otti kevään Tiomilan naisten viestissä peräti kaksoisvoiton.

– Göteborg tarjoaa kovan vastuksen. He olivat todella vahvoja Tiomilassa. Venlojen viestin osuudet ovat lyhyitä ja kisa on nopeasti ohi, joten se on pienestä kiinni, Haapala arvioi.

Sanna Fasth kuvassa.

IFK Göteborg nousi Venlojen viestin 2022 kärkeen Sanna Fasthin toisen osuuden tykkijuoksulla. Kuva: Tomi Hänninen

Ikaalinen taistelee kärjen tuntumassa

Yksi kärjen tuntumaan Jukolan viestissä vuosia sijoittunut seura on Ikaalisten Nouseva-Voima. Joukkue on liikkunut viimeisen seitsemän Jukolan aikana yhtä poikkeusta lukuun ottamatta sijoilla 9–19.

Alle 7 000 ihmisen pikkukaupungin seura on menestynyt alkukauden Viestiliigan osakilpailuissa mallikkaasti ja jakaa sarjan kärkipaikkaa Tampereen Pyrinnön kanssa.

Joukkueen kuudennen osuuden juokseva maajoukkuemies Eetu Savolainen muistuttaa, että hyppäys kotimaisesta Viestiliigasta Jukolaan on suuri.

– Jukolassa peli on kovempaa. Voittotaisteluun täytyisi olla kansainvälisen tason juoksijoita. Voittoon meillä ei realistisesti riitä, muuta heti sen jälkeen olemme vahvoilla. Sijat 6–10 ovat mahdollisia.

”Nouskilla” on Savolaisen lisäksi myös toinen maajoukkuesuunnistaja, ankkuriosuuden juokseva 22-vuotias Teemu Oksanen. Lupaavalle nuorukaiselle riittäisi varmasti seuroja, joissa voitosta taistelu olisi todennäköisempää. Ikaalisista kotoisin oleva Oksanen on kuitenkin valintansa tehnyt.

– Ikaalinen on aika pieni paikka ja ainoa mitä tiedän. Olen hyvin ylpeä siitä, että meillä on näin kova seura. Jukolan voitto olisi totta kai hieno, mutta ei se ehkä ole se maailman tärkein asia. Juoksen mieluummin Nouskissa sijasta kahdeksan kuin siirtyisin seuraan, jossa on seitsemän eri kansallisuutta ja taistellaan voitosta.

Mies heittää tikkaa viisi muuta miestä katselee.

Ikaalisen Nouseva-Voima tähtää kymppisakkiin. Tikkaa heittämässä Mikko Knuuttila. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Oksasen mukaan joukkue ei välttämättä pullistele nimekkäimpiä yksilöitä, vaan panostaa juuri viesteihin. Monet nimivahvat seurat eivät välttämättä pääse suurviesteissä tasolle, joita yksilöiden meriitit voisivat edellyttää.

– Meillä on ehkä sellaisia kavereita, jotka eivät niin syty henkilökohtaisiin kisoihin, mutta viesteissä juoksevat omaa tasoaan paremmin. Panostamme seurana todella paljon viesteihin.

Joukkue heittää aloitusosuudelle Suomen kovimpiin polkujuoksijoihin lukeutuvan Juho Ylisen. Tuomas Kotro ja Mikko Knuuttila hoitavat pimeimmät yöosuudet, jonka jälkeen Joona Huila ja Mikko Poutanen jatkavat aamun sähäkillä pätkillä. Lopun hoitavat Savolainen ja Oksanen.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *