• 24 toukokuun, 2023

Leijonat sai päänsärkyihin kaipaamansa lääkkeen – Ismo Lehkosella on seuraava resepti valmiina: ”Hermo ei sitä kestä”


Yle Urheilun asiantuntija Ismo Lehkonen näkee, että Tanska-ottelulla oli henkisesti iso merkitys Leijonille. Kanadan aktiivinen karvauspeli voi tuoda Suomelle ylivoimahyökkäyksiä.

Harri Pesonen kaksinkamppailussa laidan lähettyvillä.

Harri Pesonen kaksinkamppailussa laidan lähettyvillä. Kuva: Tomi Hänninen

Leijonat rallatteli jääkiekon MM-kisoissa runsasmaaliseen 7–1-voittoon Tanskaa vastaan.

Ottelussa ei ollut kummallakaan panosta, sillä Tanska oli jo ulkona pudotuspeleistä ja Suomen puolivälierävastustaja oli selvillä.

Yle Urheilun asiantuntija Ismo Lehkonen nostaa esiin kolme poimintaa Leijonien tilanteesta. Lehkosen mietteitä voi katsoa myös alla olevalta videolta.

1. Pelihuumori kohdillaan

Leijonien alkulohko oli hyökkäyspelaamisen osalta enemmän ja vähemmän pakottamista. Kiekollinen pelaaminen ei ollut jouhevaa, ketjuissa ei näkynyt kemiaa ja pelaamisesta puuttui hyvähenkinen rentous.

Viimeisin voitto Tanskasta helpotti asiantuntijan mukaan kuitenkin Leijonien ilmapiiriä. Suomi sai hyviä syöttöketjuja ja hyökkäyksiinlähtöjä. Ylipäätään hyökkäyspelissä näkyi rohkeampaa paikkojen vaihtamista.

– Mielestäni tämä oli hyvä tapahtuma. Piristi tuota ryhmää varmasti ja se on aina eteenpäin, kun mennään kasipeliin.

Lehkonen olisi voinut olla eri mieltä, jos Leijonien peli olisi rullannut huomattavasti paljon paremmin MM-kisojen alussa.

– Silloin olisin nähnyt tällaisessa pelissä ongelmia. Tämähän oli rallattelua ja hyvän fiiliksen hakemista.

– Tuo joukkue tarvitsi tällaisen illan, että saadaan vähän heitettyä femmoja ja henkeä ylöspäin. Nyt Leijonat sai laajalla rintamalla hyviä onnistumisia.

Mikko Rantanen katse kiekossa.

Mikko Rantanen ei ole vielä onnistunut viimeistelyssä. Hän on kuitenkin kerännyt kahdeksan syöttöpistettä. Kuva: Tomi Hänninen

Ottelu oli henkisellä puolella iso asia.

– Tämä oli just eikä melkein, mitä lääkäri oli määrännyt tuohon päänsärkyyn, mikä Suomella aikaisemmin oli.

2. Kanadan hermo koetuksella?

Kanada haluaa pelata identiteetilleen tyypillistä, erittäin aktiivista ja nopeaa jääkiekkoa. Joukkue ei ole kuitenkaan niin nopea jaloistaan kuin pitäisi, vaikka sillä toki riittää kamppailuvoimaa.

Siksi Lehkonen uskoo, että Leijonien kopissa puhutaan paljon kamppailupelaamisesta, irtokiekkoihin menemisestä ja ennakoimisesta.

– Kun Leijonat voittaa suurimman osan näillä osa-alueilla, se tarkoittaa, että Suomi määrittää jatkuvasti pelin suunnan ja temmon. Jos Suomi saa pelin virtauksen mieleisekseen, Kanadan hermo ei sitä kestä.

Joel Armia katsomassa, kun kiekko lipuu maaliin.

Joel Armia sai todistaa Hannes Björnisen 4–0-maalia aitiopaikalta. Kuva: Tomi Hänninen
Kasperi Kapanen tekee maalin.

Kasperi Kapanen kiepautti keikon näyttävästi verkkoon. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Lehkonen uskoo, että Suomi pystyy kiekottelemaan pois Kanadan aktiivisen karvauksen alta.

– Kanada haluaa karvata erittäin aktiivisesti jopa neljällä. Kun Leijonat jaksaa purkaa karvausta jatkuvasti, niin jossain vaiheessa aukeaa hyviä ylivoimahyökkäyksiä.

3. Kanada oli jopa pelottavan kova

Lehkonen uskoo, että torstai-iltana Tampereen areenalle luistelee erittäin päättäväinen ja hyvähenkinen leijonalauma. Hän myös uskoo, että Suomi pystyy valmistautumaan peliin hyvin videoiden perusteella, sillä Kanada tuskin muuttaa pelaamistaan.

Lehkonen näkee, että Leijonilla on järjettömästi potentiaalia parantaa peliä entisestään. Hän muistuttaa, että Leijonissa on paljon voittaneita ja kovissa paikoissa olleita pelaajia.

– Nyt seitsemän peliä on taputeltu ja he pääsevät siihen peliin, mihin ovat halunneet ja minkä takia ovat kisoihin tulleet.

– Sillä kokemuksella on valtava merkitys, kun vastaan tulee Kanada, jopa pelottavan hyvä Kanada. Tšekkipeli oli heiltä niin hyvä.

Tanska lyö kiekon kulmaan.

Leijonien Ville Pokka ohjasi Tanskaa vastaan turnauksen ensimmäisen maalinsa. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Suomen täytyy Lehkosen mukaan kiinnittää erityistä huomiota niin suunnanmuutoksiin kuin maalinedustoille, jos se haluaa jatkaa välieriin.

– Kanadan DNA näkyy maalin edessä. Leijonien täytyy suojella omaa maaliaan. Kanadan päässä taas pitää pystyä tekemään maskia ja olla jämäkkä irtokiekoissa ja ajoituksien kanssa.

Suomi ja Kanada kohtaavat torstaina kello 20.20 alkaen Tampereella. Yle seuraa ottelun tapahtumia hetki hetkeltä Yle-sovelluksessa ja verkkosivuilla.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *