• 20 helmikuun, 2023

Kohuttu tuomio SM-liigassa paljastui virheelliseksi – JYP harkitsee sanktiota kiekon heittäneelle katsojalle


Jääkiekon SM-liigassa nähtiin viikonloppuna erikoinen tilanne, kun Jyväskylässä katsoja heitti kiekon jäälle Jukurien Juhamatti Aaltosen päästyä läpiajoon.

Aaltosen katse harhaili kentälle heitettyyn kiekkoon hetkellisesti, mutta tämän jälkeen hän sai vielä yritettyä maalintekoa. Tilanteesta tuomittiin rangaistuslaukaus, mutta Aaltonen ei kuitenkaan onnistunut viimeistelyssä.

SM-liigan erotuomarijohtaja Jyri Rönn kertoo Yle Urheilulle, että tuomari tulkitsi tilanteessa sääntöjä väärin. Tilanteesta ei olisi pitänyt tuomita rangaistuslaukausta.

– Tämä on uusi sääntö, joka on tullut NHL:n sääntökirjan mukaan meille. Jos läpiajossa lentää kiekko kentälle ja se häiritsee laukaisijaa sillä tavalla, että laukaisija kaatuu tai menettää kiekon hallinnan, tuomitaan rankkari. Tässä meillä tuomareilla tapahtui säännöntulkintavirhe, eivät muistaneet sääntöä niin hyvin, Rönn avaa Yle Urheilulle.

– Toisaalta jos kiekko lentää rangaistuslaukauksen aikana, niin siinä vaiheessa rankkari uusitaan automaattisesti, jos se häiritsee millään lailla laukaisijaa.

Tässä tapauksessa kyse ei ollut kuitenkaan rangaistuslaukauksesta, vaan läpiajosta. Ne on eritelty sääntökirjassa. Sääntökirjassa puhutaan katsojan jäälle heittämästä esineestä.

– Tässä tilanteessa ei olisi pitänyt tuomita rankkaria, vaikkakin Aaltonen selvästi häiriintyi kiekosta. Mutta hän ei menetä läpiajoa tai kaadu jäälle heitetyn esineen eli kiekon takia, niin silloin ei rankkaria pitäisi tuomita.

– Se oli jännä tilanne sillä tavalla, että Aaltonen oli kommunikoinut heti tuomarille, joka oli edessä, että tuossa on kiekko. Hän oli kyllä havainnut kiekon ja oli ihmeissään tilanteesta.

Juhamatti Aaltonen vetää Veini Vehviläistä kohden.

Aaltonen ei onnistunut rangaistuslaukauksesta. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

Rönnin mukaan tilanne oli hyvin harvinaislaatuinen. Hän ei ole nähnyt Suomessa tai missään muualla vastaavaa läpiajotilanteen aikana. Tavaraa on sen sijaan heitetty jäälle aikaisemminkin.

JYP kertoo paikantaneensa nopeasti kiekon heittäneen henkilön. Hänet myös poistettiin ottelusta välittömästi.

– Olihan se tietysti aika shokeeraava tilanne itse kullekin. Kaikki oli ihan h–moilasena, että mitä tapahtui, JYPin asiakkuus- ja kehityspäällikkö Taneli Maasalo kommentoi.

Maasalo kiitteli järkestyksenvalvojan nopeaa ja mallikasta reagointia tilanteessa.

– Kyseinen katsoja löydettiin saman tien ja häneltä otettiin henkilöllisyys ylös ja poistettiin hallista. Meidän puolesta asia hoidettiin viimeisen päälle, mutta totta kai se oli erittäin ikävä tilanne, Maasalo sanoo.

Maasalon mukaan vastaavaa ei ole tapahtunut aikaisemmin ainakaan Jyväskylän hallissa, eikä tapauksesta ole näin ollen ennakkotapausta. JYP käy asiaa läpi alkuviikon aikana ja keskustelee kiekkoa heittäneen henkilön kanssa jatkotoimenpiteistä.

– Se ei ole missään nimessä hyväksyttävää toimintaa, eikä vastaavaa saa jatkossa tapahtua. Harkintakyky on rajusti pettänyt kyseiseltä henkilöltä. Varmasti jonkinlaista sanktiota kehitellään, mutta se on meidän välinen asia.

Harkitsetteko porttikieltoa ja onko se mahdollista?

– Niin kuin sanoin, niin asiaa ei ole vielä käsitelty. Käymme meidän päässä asiaa läpi ja sen jälkeen olemme yhteydessä asianomaiseen, miten toimitaan. Tietysti varmaan jonkinlainen porttikielto on aina vaihtoehto. Eihän se kuulu katsomokäyttäytymiseen, että heitellään mitään kaukaloon tai ylipäätänsäkään.

– Onneksi Jukurit ei tehnyt siitä ainakaan voittomaalia. Se oli hyvä juttu, olisi ollut aika tympeä loppu pelille.

Olli Jokinen hymy huulilla katsomossa.

Olli Jokinen ei ole kokenut vastaavaa uransa aikana. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

Yli 1200 NHL-ottelua pelannut Jukurien päävalmentaja Olli Jokinen totesi pelin jälkeen lehdistötilaisuudessa, ettei hän ole koskaan nähnyt vastaavaa tilannetta.

– Itse en ole nähnyt koskaan ennen tuollaista. Jonkin verran olemme molemmat tässä jääkiekon parissa olleet mukana, ja varmaan oli ensimmäinen kerta molemmille, kun tällainen tilanne nähtiin, Jokinen kuvaili ja viittasi JYPin päävalmentaja Jukka Rautakorpeen.

– Ei ole tuohonkaan mitään lisättävää. Ei ole mitään hajua, miten se menee. Outo juttu kaiken kaikkiaan. Eihän tuo nyt kuulu tietenkään, Rautakorpi totesi.

Ottelussa oli huimat panokset, sillä JYPin piti käytännössä voittaa ottelu säilyttääkseen mahdollisuudet pudotuspeleihin. Ottelun voittomaalikisassa 2–1-voittanut Jukurit kamppailee HPK:n ja KooKoon ohella niin ikään pudotuspelipaikasta.

Juttua täydennetty 20.2.2023 klo 12.17: lisätty Jyri Rönnin kommentit ja tiedot tuomareiden väärästä tulkinnasta.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *