• 11 huhtikuun, 2023

Kävimme läpi reaktioita Yhdysvaltain asiakirjavuotoon – Venäjällä kohahduttaa kaatuneiden sotilaiden määrä


Yhdysvaltain puolustusministeriön asiakirjoja on vuotanut julkisuuteen. Venäjälla ja Ukrainassa tiedoista on keskusteltu länsimedian juttujen varassa.

Ukrainalaissotilaan hautajaiset Lvivissä

Kaatuneen ukrainalaissotilaan hautajaiset Lvivissä. Kuva: Yuriy Dyachyshyn / AFP

Sosiaaliseen mediaan vuotaneet Yhdysvaltain puolustusministeriön salaiset asiakirjat ovat synnyttäneet reaktioita Venäjällä ja Ukrainassa.

Asiakirjat nousivat uutisaiheeksi pääsiäisenä, kun The New York Times (siirryt toiseen palveluun) kertoi asiasta ensimmäisenä suurena mediana. Asiakirjoista selviää tietoja esimerkiksi Yhdysvaltain tiedustelutietoa Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa sekä Yhdysvaltain ja Naton suunnitelmista tukea Ukrainaa sen suunnittelemassa keväthyökkäyksessä.

Asiakirjoista myös paljastui, että Yhdysvallat on vakoillut liittolaisiaan.

Amerikkalaismediat kirjoittivat ensimmäisenä asiakirjavuodosta viime viikolla.

Venäjällä osassa medioita kommentaattorit ovat järkyttyneet kaatuneiden venäläissotilaiden määristä. Asiasta on uutisoitu pääosin länsimedioihin pohjautuen viime päivät.

Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan asiakirjat ovat ”hyvin kiinnostavia” ja niitä aiotaan tutkia tarkkaan. Peskov vastasi venäläismedia Izvestijan (siirryt toiseen palveluun)kysymykseen pohtimalla sitä, että asiakirjat osoittavat Yhdysvaltojen vakoilevan useiden maiden päämiehiä.

Venäjän televisiota seuraavan BBC:n toimittajan Francis Scarrin mukaan vuoto nousi esiin ykköskanavalla, jossa Mesto Vstrechi -ohjelmassa keskusteltiin muun muassa vuodossa esiintyneistä miestappioista. Panelistit esimerkiksi tyrmistyivät lukujen olevan Ukrainan lukuja suuremmat.

Toisessa television ykköskanavan suositussa ohjelmassa juontaja keskeytti panelistin, joka esitti Yhdysvaltojen tiedustelun olevan syvällä jopa Venäjän armeijassa, sillä muuten vuodetut tiedot eivät olisi näin laajoja.

Venäläiset sotabloggaajat ovat pohtineet vuodon todenperäisyyttä.

Sotabloggaajat ovat Venäjän presidentin Vladimir Putinin hyväksymiä sosiaalisen median vaikuttajia. Sotabloggareiden valta perustuu siihen, että he kritisoivat sotaa niin sanotusta isänmaallisesta näkökulmasta.

Sotablogaajien mielipiteellä on myös väliä, sillä heillä on paljon seuraajia sosiaalisessa mediassa Venäjällä.

Yksi sotabloggaajista Juri Kotenok (siirryt toiseen palveluun) otti esiin harhautusteorian. Hänen mukaansa länsimaisissa medioissa levinnyt uutinen vuodosta on osa lännen suunnitelmaa, jotta Venäjä hämääntyisi ennen Ukrainan suurhyökkäystä.

Venäläisiin Wagner-palkkasotilaisiin liitetyllä (siirryt toiseen palveluun) Telegram-kanavalla huomautettiin, että sosiaalisessa mediassa Venäjällä leviävät kuvat vuodetuista dokumenteista on saatettu väärentää. Kuvissa venäläisten tappioiden määrää on muutettu.

CNN: Ukraina tehnyt muutoksia vuodon vuoksi

Myös Ukrainan mediassa on siteerattu länsimaiden medioita. Ukrainassa tietoja joukoista ei saa kertoa ilman armeijan lupaa.

Ukrainalaiset ovat olleet ärsyyntyneitä vuodon vuoksi, kertoo Kyiv Post (siirryt toiseen palveluun), joka puolestaan viittasi CNN:n (siirryt toiseen palveluun) tietoihin. Lehti kertoi myös Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin olleen tietoinen siitä, että häntä vakoillaan.

CNN:n lähteen mukaan ukrainalaiset ovat jo tehneet muutoksia sotatoimiinsa vuodon vuoksi.

Ukrainassa vuodosta syytetään venäläisiä. Näin on kuvaillut yhdysvaltalaiselle NPR:lle (siirryt toiseen palveluun) Ukrainan armeijaan perehtynyt asiantuntija ja eversti Roman Svitan. Hänen mukaansa vuoto ei vaikuta Ukrainan hyökkäyssuunnitelmiin tai Ukrainan ja Yhdysvaltojen välisiin suhteisiin.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *