- 27 maaliskuun, 2023
”Käsi nostettu pystyyn virheen merkiksi”
TPS:n ja Jokerien lauantaina pelattu U16-sarjan puolivälieräottelu Turussa herätti kohua, kun ryhmä kotijoukkueen alaikäisiä katsojia solvasi alatyylisesti vierasjoukkuetta ja sen pelaajia. Ainoa huuteluun puuttunut oli ottelun kuuluttaja, joka pyysi kannattajia rauhoittamaan käyttäytymistään.
Jääkiekkoliiton ohjeisiin on kirjattu selkeät toimintaohjeet, mikäli yleisön joukosta kuuluu syrjiviä tai loukkaavia kommentteja. Juniori- ja seuratoimintajohtaja Turkka Tervomaa kertoo, että liitolle asia tuli ilmi vasta median kautta, ja kotiottelunsa järjestelyvastuussa ollut TPS on ottanut vastineessaan vastuun tapahtumista.
Vaikka hallissa on kuulutettu aiheesta, tuomarit eivät ole vastineensa perusteella kuulleet katsomosta huutoja, eikä heille sellaisia myöskään ole raportoitu.
Näin ollen kukaan ei ole puuttunut asiaan, katsojia ei ole poistettu hallista ja törkeä herjaaminen on jatkunut läpi ottelun.
– Tuomarit eivät ole kuulleet, ja se on ihan mahdollista, kun tietää (Impivaaran) hallin rakenteen. Kaukaloon katsomosta kuuluva huuto voi olla sellaista yleistä hälyä, ja tuomareiden tehtävä on kuitenkin huolehtia pelistä ja sen etenemisestä, Tervomaa sanoo.
– Seura (TPS) on myöntänyt vastineessaan, että heidän olisi kuulunut toimia ohjeistuksen mukaan. Näin ei ole toimittu, ja he ovat nostaneet käden pystyyn virheen merkiksi. Olemme antaneet tammikuussa selkeät ohjeet.
Kurinpitotoimia luvassa?
TPS:n toiminnanjohtaja Kalle Lahti vetosi sunnuntaina osittain myös ottelun poikkeuksellisen suureen katsojamäärään.
– Tyypillisesti siellä on ollut 40–50 ihmistä katsomassa näiden nuorten pelejä, eli käytännössä vanhemmat. Nyt ottelussa oli parisen sataa, mikä määränä yllätti, Lahti sanoi.
– Voi olla rivikatsojan vaikea käydä nuorelle sanomassa, että siistikää suunne tai voitteko olla vähän fiksummin.
Jokerien junioriorganisaation valmennuspäällikkö Olli-Pekka Yrjänheikki kertoi nähneensä pelitapahtumia Leijona TV:n kautta, jossa pelistä oli lähetys.
– Siellä kuuluu näitä huutoja. En ota kantaa, kuuluvatko ne kaukaloon asti, mutta ihmettelen, jos eivät ole kuuluneet.
Tervomaan mukaan Jääkiekkoliitto on saanut vastineet seuroilta ja tuomareilta. Tapaus menee nyt Jääkiekkoliiton kurinpitoelimen käsittelyyn.
– En voi arvioida, mitä riippumaton kurinpitotoimi päättää, mutta epäilisin ja arvioisin vahvasti, että kyllä sieltä varmasti jotain kurinpitotoimia tulee seuralle.
”Kummallinen käsitys osalla toimijoista”
Tervomaa muistuttaa, että jokaisella pelin toimijalla valmentajat ja toimitsijat mukaan luettuna on velvollisuus raportoida kuulemastaan tuomareille, jotka toimivat saamiensa ohjeiden mukaan.
Seuroja on muistutettu maanantaina ohjeistuksesta.
– Ohjeet sitovat seuroja, ja muistutimme, että ne täytyy oikeasti saattaa jokaisen joukkueen tietoon, jotta niitä jatkossa noudatettaisiin.
Jokerien sunnuntain otteluun Pirkkolaan oli pestattu järjestyksenvalvojia. Myös TPS kertoi, että seuraaviin peleihin on luvassa järjestyksenvalvojia.
Tervomaa toteaa, että seuroilla on oikeus hankkia järjestyksenvalvojia, mutta niitä ei edellytetä.
– Kotijoukkueella on jakamaton vastuu siitä, että turvallisuus ja järjestys ottelutapahtumassa säilyy. Osalla toimijoista on kummallinen käsitys, että jos ei kerätä pääsylippuja, käytös- ja turvallisuusasioita ei tarvitsisi valvoa.
– Se on säännöissä määritelty, että kyllä tarvitsee. Järjestyksenvalvonta on yksi ratkaisu, mutta toivoisin, ettei joka hallissa joka pelissä tarvitse jatkossa niin toimia.
”Ääritapauksia alkaa olla vähän liikaakin”
Seuroilla ja tuomareilla on oma vastuunsa turvallisesta ottelutapahtumasta, mutta Tervomaa kääntää katseitaan myös alaikäisten nuorten vanhempiin sekä joukkueisiin. Ala-arvoinen käyttäytyminen täytyy pystyä karsimaan pois.
– Ei todellakaan haluta tällaista, ei haluttu tätäkään eikä varsinkaan jatkossa haluta. Noillakin jokaisella huutelijalla on vanhemmat, ja jos vaikka kotipöydän ääressä käytäisiin läpi, miten voi ja miten ei voi käyttäytyä.
– Huutelijat eivät ole seuran jäseniä, mutta heidän kavereitaan. Seuraava kohta voisi olla se, että joukkueessa käydään hyvin tarkkaan läpi, mitä hyväksytään ja mitä ei.
Jääkiekkoliitto oli otsikoissa myös aiemmin talvella, kun kurinpitovaliokunta määräsi joulukuussa Junior-Pelicans ry:lle tuhannen euron sakon ja ottelun rasistisen huutelun takia keskeyttäneelle valmentajalle Juha Sokalle kolmen ottelun toimintakiellon.
Sokka valitti päätöksestä urheilun oikeusturvalautakuntaan, joka päätti, että sakko poistetaan, sillä se oli lautakunnan mukaan kohtuuton. Sokalle määrätty kolmen ottelun toimintakielto muutettiin yhden ottelun mittaiseksi.
Tervomaata harmittaa, että jääkiekon ulkopuoliset tapaukset ovat lisääntymässä.
– On harmillista, että joudutaan keskittymään enemmän lajin ulkopuolisiin tapahtumiin itse lajin kehittämisen sijaan. Se on ikävä asia, koska iso osa peleistä menee hyvissä merkeissä. Ääritapauksia alkaa olla vähän liikaakin.