• 18 toukokuun, 2023

Kadonneet lapset löytyivät elossa keskeltä Amazonia yli kaksi viikkoa lentoturman jälkeen


Viidakossa harhailleista lapsista vanhin on 13-vuotias ja nuorin vain 11 kuukauden ikäinen.

Papukaija lentää Amazonin sademetsässä.

Etsintöjä Amazonin sademetsässä vaikeuttivat muun muassa jättiläismäiset puut, villieläimet ja rankkasateet. Kuva: GM Therin-Weise/imageBROKER/Shutterstock/All Over Press

Kolumbiassa neljä kadoksissa ollutta lasta on löytynyt hengissä keskeltä Amazonin sademetsää yli kaksi viikkoa sitten sattuneen tuhoisan lentoturman jäljiltä. Alkuperäisväestöön kuuluvan nelikon löytymisestä on kertonut maan presidentti Gustavo Petro Twitterissä.

Vanhin lapsista on 13-vuotias ja nuorin vain 11 kuukauden ikäinen. Kahden muun iät ovat yhdeksän ja neljä.

Toukokuun 1. päivänä sattuneessa lento-onnettomuudessa kuoli kolme aikuista. Pelastajat arvelivat koneessa matkustaneiden lasten mahdollisesti harhailevan viidakossa turman jäljiltä.

Kolumbian presidentti kuvaili varhain torstaina Suomen aikaa julkaisemassaan tviitissä lasten etsintöjä eteläisen Caquetán departementin alueella työläiksi. Lapsia oli etsinyt yli sata sotilasta vainukoirien kanssa.

Keskiviikkona maan asevoimat kertoivat, että etsintöjä oli tehostettu sen jälkeen, kun pelastajat olivat löytäneet kepeistä ja oksista rakennetun väliaikaissuojan. Tämä sai heidät uskomaan, että joku oli selvinnyt hengissä onnettomuudesta. Asevoimien julkaisemissa kuvissa näkyi, että maassa oli myös sakset ja hiuslenkki. Aiemmin viidakosta oli löydetty vauvan juomapullo ja puoliksi syöty hedelmä.

Maanantain ja tiistain aikana sotilaat olivat löytäneet lentäjän ja kahden muun aikuisen ruumiit. Toinen kuolleista matkustajista oli lasten äiti. Perhe kuuluu Witoto-heimoon. Lentokone oli ollut matkalla viidakosta San Jose del Guaviareen, joka on yksi tärkeimmistä kaupungeista Kolumbian puolella Amazonin sademetsää.

Etsintöjä sademetsässä hankaloittivat villieläimet, rankkasateet ja jättimäiset puut, jotka voivat kasvaa jopa 40-metrisiksi. Etsijöillä oli apunaan kolme helikopteria, joista yksi soitti ilmasta käsin lasten isoäidin nauhoittamaa heimokielistä viestiä. Siinä tämä pyysi lapsia pysähtymään.

Viranomaiset eivät ole antaneet arvioita siitä, mikä aiheutti lentokoneen putoamisen. Lentäjä oli ilmoittanut ongelmista moottorin kanssa vain minuutteja ennen kuin kone katosi tutkasta, kertoo Kolumbian katastrofivirasto.

Lentokoneella liikkuminen on alueella yleistä, koska teitä on harvakseltaan ja kulkeminen jokea pitkin on niin ikään vaikeaa.

Lähde: AFPSource link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *