• 16 helmikuun, 2023

Intiassa veroratsioita BBC:n toimistoihin vain viikkoja yleisradioyhtiön julkaiseman dokumentin jälkeen


BBC:n dokumentti käsittelee pääministeri Modin osuutta vuoden 2002 Gujaratin väkivaltaisuuksissa, joissa kuoli yli tuhat ihmistä.

Intialaispoliisi seisoi BBC:n toimiston edustalla New Delhissä keskiviikkona 15. helmikuuta.

Intialaispoliisi seisoi BBC:n toimiston edustalla New Delhissä keskiviikkona 15. helmikuuta. Kuva: Harish Tyagi/ EPA

Intiassa viranomaiset ovat jatkaneet veroratsioitaan britannialaisen yleisradioyhtiö BBC:n toimistoihin New Delhissä ja Mumbaissa.

Maan opposition ja lehdistönvapautta ajavien aktivistien mukaan ratsioiden taustalla on BBC:n tammikuussa Britanniassa julkaisema dokumentti, joka käsittelee kriittisesti Intian pääministeriä Narendra Modia.

Kaksiosaisen dokumentin India:The Modi Question (2023) ensimmäinen osa käsittelee Modin osuutta vuoden 2002 Gujaratin väkivaltaisuuksissa, joissa kuoli yli tuhat ihmistä, joista suurin osa oli vähemmistöön kuuluvia muslimeja. Modi toimi tuolloin Gujaratin osavaltion pääministerinä.

Vaikka dokumentti esitettiin vain Britanniassa, otti Intian hallitus käyttöön hätälain, joka kieltää dokumenttiklippien jakamisen sosiaalisessa mediassa.

Intian hallituksen mukaan veroratsioiden taustalla ei ole poliittisia motiiveja. Kuitenkin hallitsevan puolueen tiedottaja totesi ratsioiden alkamisen jälkeen, että BBC on mukana ”Intian-vastaisen propagandan levittämisessä”. Hän kutsui lisäksi yleisradioyhtiötä ”maailman korruptoituneimmaksi organisaatioksi”.

Oppositiossa olevan Intian kongressipuolueen edustaja totesi BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan, että ratsiat kertovat hallituksen ”epätoivosta ja osoittavat, että Modin hallitus pelkää kritiikkiä”.

BBC on vakuuttanut tekevänsä yhteistyötä Intian veroviranomaisten kanssa.

Intia on pudonnut kymmenen sijaa kansainvälisessä lehdistönvapausindeksissä sen jälkeen, kun Modi nousi valtaan vuonna 2014. 180 maan listalla Intia on sijalla 150.

Lähteet: AFP, ReutersSource link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *