• 15 elokuun, 2023

”Hiton kyllästynyt kyyneliin!” Ruotsin kultaisen sukupolven unelma kääntyi painajaiseksi – nyt myös Espanjan kohuvalmentaja osallistui juhlaan

Kaikki jalkapallon MM-kisoista: Kisauutiset, puheenaiheet, Futistietäjä, ohjelma, tulokset ja tilastot löydät Ylen MM-kisasivuilta.

– En koskaan, en koskaan halua enää tuntea sitä inhottavaa tunnetta.

Näin oli Ruotsin naisten jalkapallomaajoukkueen puolustaja Nathalie Björn kuvaillut tunteitaan viime kesänä, kun Ruotsi oli hävinnyt EM-kisojen välierässä Englannille.

Ruotsin ”kultainen sukupolvi” lähti viime kesän EM-turnaukseen itsevarmana, mutta välierässä emäntämaa Englanti tyrmäsi heidät 4–0.

Nyt Ruotsissa uskottiin, että inhottavat tunteet ovat tuoneet itsevarmuuden oheen niin ison lisäannoksen nöyryyttä ja taistelutahtoa, että kultainen sukupolvi saa viimein haluamansa.

MM-kisojen alkulohkossa Ruotsi jyräsi voitosta voittoon Etelä-Afrikan, Italian ja Argentiinan kustannuksella. Pudotuspeleissä se tiputti ensin hallitsevan mestarin USA:n dramaattisesti rangaistuspotkukisassa. Puolivälierässä Ruotsi löi alkulohkojen kenties vakuuttavimman joukkueen Japanin. Kaikki sujui, kuten oli toivottu.

Peter Gerhardsson, 63, aloitti Ruotsin päävalmentajana vuonna 2017. Sen jälkeen Ruotsi on edennyt välieriin EM-kisoissa, olympialaisissa sekä kahdesti MM-kisoissa. Mutta ainoana arvokisavoittona näidenkin kisojen jälkeen pysyy historian ensimmäisten naisten EM-kisojen voitto 1984.

Käsittämätön kymmenminuuttinen

Välierässä Espanja piti palloa, mutta oli tiedossa, että Ruotsille se ei ole ongelma. Avausjaksolla Espanja hallitsi pelivälinettä 61-prosenttisesti, muttei saanut yhtään maalintekoyritystä maalia kohti. Ruotsi sen sijaan sai avausjakson loppuun vaarallisia hyökkäyksiä, mutta Espanjan maalivahti Catalina Coll selvitti esimerkiksi Fridolina Rolfön yrityksen.

Fridolina Rolfö pääsi laukomaan aivan lähietäisyydeltä.

Toisen puoliajan edetessä Espanja nappasi otteen, ja vaihdosta kehiin tullut Salma Paralluelo avasi ottelun maalihanat 81. minuutilla Jennifer Hermoson keskityksestä.

Paralluelo ratkaisi myös puolivälierän Hollantia vastaan. Silloinkin hän tuli vaihdosta kentälle ja laukoi 2–1-voittomaalin jatko-ottelussa 111. minuutilla. Nyt Paralluelosta, 19, tuli historian kolmas teini-ikäinen pelaaja MM-välierässä.

Espanja 1–0-johtoon.

Ruotsi iski 88. minuutilla. Keskitys rangaistusalueelle, Lina Hurtig pudotti pallon Rebecka Blomqvistille, joka laukoi tasoituksen.

Ruotsi tasoittaa.

Vielä nähtiin kolmas osuma alle kymmeneen minuuttiin. Espanja tehtaili voittomaalin minuutin ja 33 sekuntia Ruotsin tasoituksesta. Olga Carmonan veto upposi turhan helposti yli huikeat kisat pelanneen Ruotsin maalivahdin Zećira Mušovićin.

Carmonan maali syntyi kulmapotkutilanteesta. Ironista kyllä, ne olivat olleet Ruotsin vahvin ase MM-turnauksessa.

SVT:n asiantuntija Hanna Marklund ihmetteli, miksi kokenut Ruotsin joukkue ei ollut hereillä tasoitusmaalinsa jälkeen ja päästi helpon maalin. Myös Marklund näki ottelun suurimmasi käännekohdaksi Paralluelon vaihdon kentälle.

Espanja uudelleen johtoon.

Ruotsalaisten järkytys

– Eeeeei! Ruotsin painajainen, Expressen otsikoi tuoreeltaan etusivullaan.

Expressenin toimittaja Anna Friberg kirjoittaa, että Ruotsi ei yltänyt lähellekään sille tasolle, mitä Japania vastaan, ja antaa kritiikkiä päävalmentaja Gerhardssonille, koska tämä ei tehnyt vaihtoja ennen 77. minuuttia, vaikka Espanja dominoi.

– Ruotsalaisten silmin katsottuna tunnelmat loppuvihellyksen jälkeen olivat pilkkopimeät. Magdalena Eriksson, Kosovare Asllani, Fridolina Rolfö – Ruotsin viime vuosien vaikutusvaltaisimmat pelaajat – itkivät. Ehkä he kokivat, että tämä oli viimeinen mahdollisuus, josta he olivat puhuneet ja haaveilleet niin monta vuotta.

Magdalena Eriksson.

Puolustaja Magdalena Eriksson peitti kasvonsa. Kuva: DeFodi Images / Getty Images
Mariona Caldentey lohduttaa Fridolina Rolfötä.

Mariona Caldentey lohdutti Fridolina Rolfötä. Molemmat edustavat seuratasolla Barcelonaa. Kuva: FIFA / Getty Images
Teresa Abelleira lohduttaa Kosovare Asllania.

Teresa Abelleira halasi Kosovare Asllania. Kuva: FIFA / Getty Images

Aftonbladet on nostanut otsikkoonsa Asllanin, 34, sanat ottelun jälkeen:

– Olen niin kyllästynyt näihin hiton kyyneliin arvokisojen jälkeen.

Ruotsin kapteeni Asllani kuvaili olevansa sanaton. Ruotsi pelasi MM-kisojen pronssiottelussa myös 2019, 2011 ja 1991. Vuonna 2003 se hävisi finaalin. Olympialaisista alla on finaalitappio vuosilta 2020 ja 2016. Viime kesän EM-kisoissa tie siis nousi pystyyn välierissä.

– Tällä hetkellä lyö tyhjää. Pettymys on valtava. Olen niin kyllästynyt näihin hiton kyyneliin. Uskoin aidosti, että joukkueellamme riittäisi päätyyn asti.

Maalivahti Mušović löysi tilanteesta kultaisenkin reunuksen.

– Jalkapallo on mahtavaa. En tiedä, onko elämässä mitään muuta, mikä saa tunteet vaihtelemaan näin. Tänään kohtasimme todella hyvän Espanjan, joka saattoi pelata yhden parhaista otteluistaan. Tasoitimme, sitten päästimme ratkaisevan maalin. Tuntuu tietysti paskalta.

Fridolina Rolfö ja Aitana Bonmati Espanjan ja Ruotsin MM-välierän jälkeen.

Ruotsin tähtihyökkääjä Fridolina Rolfö (vas.) ja Espanjan keskikenttäpelaaja Aitana Bonmati vaihtoivat ottelun jälkeen paitoja. Tässä vaiheessa Rolföltä irtosi hymykin. Barcelona-pelaajat ovat läheisiä ystäviä. Kuva: FIFA / Getty Images

Espanjan riemu

Espanja voitti Ruotsin ensi kertaa 12. yrityksellä. Espanjalle arvokisafinaalipaikka on ensimmäinen. Myös välieräpaikka MM-tasolla oli ensimmäinen, EM-kisoissa Espanja ylsi neljän joukkoon vuonna 1997.

– Olemme MM-finaalissa! Ihoni on kananlihalla, Espanjan päävalmentaja Jorge Vilda iloitsi espanjalaislehti AS:n mukaan.

– Olen itkenyt kaikki kyyneleeni. Olen nyt tyhjä. Teimme sen. Olen äärettömän onnellinen, olemme yhden askeleen päässä. Emme unohda tätä koskaan. Urheilu on olemassa tällaisia hetkiä varten, hyökkääjä Jennifer Hermoso riemuitsi La 1:n tv-haastattelussa.

Salma Paralluelo Ruotsi-välierän jälkeen.

Salma Paralluelo oli jälleen yksi ottelun sankareista. Kuva: FIFA / Getty Images
Espanjan Esther Gonzalez, Ivana Andres, Teresa Abelleira ja Olga Carmona juhlivat finaalipaikkaa.

Espanjan Esther Gonzalez (vas.), Ivana Andres, Teresa Abelleira ja voittomaalin laukonut Olga Carmona juhlivat finaalipaikkaa. Kuva: FIFA / Getty Images

Läpi turnauksen on puhuttu Espanjan joukkueen ilmapiiristä. Aiemmin pelaajat protestoivat avoimesti päävalmentaja Vildaa vastaan, osa uhkasi jättää MM-kisat väliin, mikäli Vilda pysyy päävalmentajana, ja osa jättikin.

Ruotsalaismedioissa aihe oli pinnalla ennen välierää. Espanjalaistoimittaja Maria Tikas oli väittänyt Espanjan puolivälierävoiton jälkeen, että osa pelaajista ei ole puheväleissä Vildan kanssa. Myös se huomioitiin, että Vilda ei voiton jälkeen juhlinut muun joukkueen kanssa.

Toisin oli välierän jälkeen.

Jorge Vildan palopuhe ja juhlat pelaajien kanssa välierän jälkeen.
Kooste: Espanja–Ruotsi.

Kaikki jalkapallon MM-kisoista: Kisauutiset, puheenaiheet, Futistietäjä, ohjelma, tulokset ja tilastot löydät Ylen MM-kisasivuilta. Espanja kohtaa finaalissa sunnuntaina 20.8. kello 13 voittajan Australian ja Englannin välierästä, joka pelataan keskiviikkona 16.8. kello 13.