• 26 kesäkuun, 2023

Helsingin apulaispormestari Paavo Arhinmäen laiton graffiti ei enää korista tunnelin seinää Vantaalla


Juhannuksena maalattu laiton graffiti Vuosaaren satamaan vievällä junaradalla poistettiin tänään.

Helsingin apulaispormestari Paavo Arhinmäen graffiti ei kauaa ehtinyt koristaa Vuosaaren satamaan vievän junaradan maisemaa. Graffiti maalattiin juhannusaaton iltana, mutta jo maanantaina 26. kesäkuuta 2023 se maalattiin pois näkyviltä.

Helsingin apulaispormestari Paavo Arhinmäen graffiti ei kauaa ehtinyt koristaa Vuosaaren satamaan vievän junaradan maisemaa. Graffiti maalattiin juhannusaaton iltana, mutta jo tänään maanantaina se siivottiin pois näkyviltä. Kuva: Matti Myller / Yle

Varpu Helpinen,

Eero Lassila

Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari Paavo Arhinmäki (vas.) jäi kiinni juhannuksena laittoman graffitin maalaamisesta Vuosaareen satamaan johtavalla radalla. Paikka on Länsisalmentien alla Vantaan kaupungin puolella.

Tänään maanantaina Arhinmäen ja hänen kaverinsa maalaama luvaton teos on poistettu.

Arhinmäki ei näe syyllistyneensä niin vakavaan rikokseen, ettei voisi jatkaa tehtävässään Helsingin apulaispormestarina. Silti tapaus on ollut hänelle iso kolaus.

Graffitiin oli maalattu teksti ”world domination and great career moves.” Arhinmäki myöntää sen olleen vitsi, joka osoittautui ”liiankin todeksi”. Teksti viittaa siihen, ettei hänen asemassaan sallita hölmöilyjä.

Ylen tänään tavoittaman Arhinmäen mukaan Pasila-teemainen juhannusgraffiti syntyi ideasta ikuistaa nuoruuden maisema paikkaan, joka on syrjässä liikenteeltä. Toisin kävi ja nyt hän pahoittelee tekoaan.

– Olen syyllistynyt rikokseen ja kannan siitä täyden rikosoikeudellisen vastuun.

Sakon suuruus ei ollut Arhinmäellä tiedossa, mutta hän aikoo maksaa sen välittömästi sen saatuaan.

Arhinmäki puolustaa graffiteja

Arhinmäen mielestä graffitien maalaamista ei tulisi kuitenkaan sallia kokonaan Helsingissä. Hän pitäisi kuitenkin tärkeänä, että Helsingin kaupungin suhtautuminen graffiteja kohtaan on muuttunut positiivisempaan suuntaan eli se on mahdollistanut luvallisten graffitiseinien rakentamisen.

Helsingissä ei ole myöskään puututtu purkutaloihin ja tunneleihin tehtyihin graffiteihin viime vuosikymmenen aikana.

– On ymmärretty, että graffitit ovat taiteen muoto ja ne kuuluvat kaupunkiin, Arhinmäki sanoo.

Arhinmäki on ihaillut graffiteja lapsesta asti. Pasilassa varttuneen Arhinmäen mukaan graffitit olivat osa silloista elämäntapaa. Sittemmin hän on maalannut satunnaisesti laillisiin seiniin niiden ilmestyttyä kaupunkitilaan 15 vuotta sitten.

Facebookissa seuraajat suhtautuivat huumorilla

Arhinmäki pyysi hölmöilyään anteeksi viikonloppuna Facebook-kirjoituksessaan. Hänen mukaansa oli ajattelematonta ja tyhmää maalata tuonne, vaikka luvallisiakin graffitiseiniä on.

– Oli meiltä tyhmää ajatella, ettei kukaan olisi kiinnostunut meidän maalaamisesta tuollaiseen paikkaan. Ajateltiin vain, että junatunnelissa on hieno Pasila-henki ja selvästi ketään ei haittaa. Nyt jälkikäteen ajateltuna oli tyhmä ajatus, ettei Vuosaareen satamaan kulkisi junia. Ei maailman merillä tunneta juhannusta.

Valtaosa Facebook-julkaisun kommentoijista suhtautui asiaan huumorilla. Koska Arhinmäen alaisuuteen Helsingin kaupungin organisaatiossa kuuluu myös liikunta, hänen olisi esimerkiksi toivottu liikunnan nimissä yrittäneen juosta vartijoita ja poliiseja karkuun.

Vihreiden entiset kansanedustajat Satu Hassi ja Rosa Meriläinen pitivät graffiteosta hienona. Joku kysyi, eikö Arhinmäki todella tiennyt, ettei seiniin saa kirjoittaa. Kysyjän mukaan tätä on vaikea uskoa.

Pormestari Vartiainen: Säännöt ovat kaikille samat

Kiireinen pormestari Juhana Vartiainen (kok.) ehti kommentoida asiaa tekstiviestillä avustajansa kautta.

Vartiainen kertoo keskustelleensa Arhinmäen kanssa, ja Arhinmäki on esittänyt pahoittelunsa suoraan koko pormestarikunnalle.

– Säännöt ovat tietysti kaikille samat. Toivon ihmisten harjoittavan taidetta tähän tarkoitukseen osoitetuilla paikoilla. Pormestarikunta vastaa viime kädessä luottamuksestaan Helsingin kaupunginvaltuustolle, Vartiainen toteaa tekstiviestissä.

Oma ryhmä luottaa yhä

Vasemmistoliiton Helsingin valtuustoryhmä luottaa yhä omaan apulaispormestariinsa.

– Arhinmäki kertoi välittömästi vasemmistoryhmälle tapahtuneesta ja pahoitteli syvästi ja vilpittömästi. Hän tulee kantamaan henkilökohtaisesti rikosoikeudellisen vastuun. Meillä on täysi luottamus ja tuki hänelle Helsingin apulaispormestarina myös tämän jälkeen, valtuustoryhmän puheenjohtaja Mia Haglund sanoo Ylelle.

Hän ei usko, että apulaispormestarin esimerkki houkuttelisi nuoria vaarallisiin paikkoihin esimerkiksi maalaamaan VR:n vaunuja junaradoille.

– En usko, koska nuoret näkevät, että teosta joutuu vastuuseen.

Haglund toivoo katutaiteelle lisää luvallisia paikkoja.

– En aio tuomita katutaidetta. Se on tärkeä kulttuurinmuoto, joka tarvitsee lisää sallivaa tilaa.

Lisätty 26.6.2023 kello 13.20 pormestari Juhana Vartiaisen (kok.) kommentti.

Korjattu 26.6.2023 kello 13.53, että graffiti on siivottu pois eikä maalattu piiloon.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 27. kesäkuuta kello 23:een asti.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *