• 29 toukokuun, 2023

”Näyttää kuin aika olisi pysähtynyt”


Luton on pelannut viimeksi Englannin korkeimmalla sarjatasolla kaudella 1991–92. Lutonin stadion Kenilworth Road on pysynyt suurin piirtein ennallaan toisesta maailmansodasta lähtien.

Lutonin stadion Kenilworth Road.

Lutonin stadion Kenilworth Road. Kuva: Marc Atkins/Getty Images

Jalkapallon Englannin Valioliigassa nähdään ensi kaudella mielenkiintoinen joukkue ja mielenkiintoinen stadion. Luton Town nousi Valioliigaan voittamalla Coventryn viikonloppuna karsintafinaalissa rangaistuspotkukilpailun jälkeen

Jo aiemmin nousunsa olivat varmistaneet Burnley ja Sheffield United. Valioliigasta putosivat Leicester, Leeds ja Southampton.

Luton on pelannut Englannin pääsarjassa viimeksi kaudella 1991–92, juuri ennen Valioliigan aikakauden alkua. Sen jälkeen se on käynyt jopa liigan ulkopuolella viidennellä sarjatasolla, jossa se oli vielä vuonna 2014.

Puheenaiheeksi on noussut varsinkin Lutonin stadion, Kenilworth Road. Stadion on melkoinen vastakohta esimerkiksi Manchester Cityn ja Arsenalin moderneille jättiläisstadioneille. Stadion on ollut Lutonin kotikenttä vuodesta 1905 ja se on pysynyt suurin piirtein samanlaisena toisesta maailmansodasta lähtien.

– Näyttää kuin aika olisi pysähtynyt silloin kun olimme siellä, norjalainen TV-selostajalegenda Arne Scheie sanoi NRK:n jutussa viitaten 1970-lukuun.

Stadionin kapasiteetti on 10 356. Se on Valioliigan historian pienin. Esiin on noussut varsinkin stadionin ympäristö, kun vieraskatsojat tulevat lehtereille portaita pitkin asuintalojen keskeltä.

Sunderlandin fanit menossa Lutonin stadionille.

Sunderlandin fanit menossa Lutonin stadionille. Kuva: Zac Goodwin/PA Images via Getty Images
Sunderlandin fanit menossa Lutonin kotikentälle.

Vieraskannattajat menevät stadionille asuintalojen keskeltä. Kuva: Zac Goodwin/PA Images via Getty Images

Siihen ympäristöön Valioliigan suurimmat tähdetkin pääsevät ensi kaudella pelaamaan. Tosin jotain uudistuksia stadionille täytyy tehdä, jotta se täyttää Valioliigan vaatimukset. Uusi stadion on suunniteilla, mutta se on näillä näkymin valmis vasta vuonna 2026.

Lutonin toimitusjohtaja Gary Sweet hehkutti stadionia The Athleticissä.

– Tämä on oikeaa jalkapalloa. Tämä on historiaa ja traditiota. Tämä ei ole steriili stadion, tämä on täynnä elämää ja tunnetta, kyyneleitä ja iloa. Jos et ymmärrä sitä, et rakasta jalkapalloa, Sweet sanoi.

– Ihmiset voivat pilailla stadionista, mutta me emme välitä.

Seuraava haaste Lutonille on pitää sarjapaikka ensi kauden jälkeen. Se ei ole sarjanousijalle helppoa.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *