• 1 kesäkuun, 2023

Kysely: 98 prosenttia pelaajista haluaa SM-liigan auki – näin liigapomo vastaa kritiikkiin


SM-liiga oli suljettu vuosina 2000–2008. Kaudeksi 2005–06 joukkuemäärä kasvoi kuitenkin parilliseen lukuun, 14, kun KalPa sai liigapaikan täytettyään sarjanousuun vaaditut kriteerit.

Liigassa pelattiin karsinnat vuosina 2009–2013. Ikimuistoisimmat karsinnat nähtiin vuonna 2009, kun Juhani Tammisen valmentama Vaasan Sport haastoi Porin Ässät. Ässät oli seitsemään otteluun venyneessä sarjassa vahvempi voitoin 4–3.

SM-liigan karsintasarjat 2009–2013

Kausi Tulos
2008–2009 Ässät–Sport 4–3
2009–2010 Ilves–Jokipojat 4–1
2010–2011 Pelicans–Sport 4–0
2011–2012 Ilves–Sport 4–1
2012–2013 Ilves–Jukurit 4–1

SM-liiga suljettiin uudelleen joulukuussa 2013 ja karsintojen tilalle otettiin lisenssijärjestelmä. SM-liigaan nostettiin seuraavina vuosina kuitenkin useita kärkiseuroja Mestiksestä.

Jokerit siirtyi KHL:ään kaudelle 2014–15. Tilalle nostettiin Vaasan Sport. Seuraavalla kaudella oli KooKoon nousun vuoro. Sitä seuraavalla kaudella Jukurit sai liigapaikan, kun se täytti SM-liigan taloudelliset kriteerit.

Jukurit pelasi SM-liigaa ensimmäistä kertaa kaudella 2016–17. Liigassa oli päätetty, että se voi täydentyä 16 joukkueeseen. Blues meni kuitenkin konkurssiin, joten sarjaa on pelattu siitä lähdin 15 joukkueella.

Pelaajayhdistys huolissaan SM-liigan tilanteesta

Torstaina SM-liiga tiedotti, että liigan lisenssikriteeristö arvioidaan kokonaan uudelleen eikä kaudelle 2024–25 voi tällä hetkellä hakea liigalisenssiä.

Lue lisää: SM-liiga sulki toistaiseksi oven Kiekko-Espoolta – yllättynyt espoolaisten pomo avaa erimielisyyttä kiekkokabineteissa

Suomen Jääkiekkoilijat ry eli jääkiekon pelaajayhdistys on huolestunut SM-liigan päätöksestä pitää sarja toistaiseksi suljettuna.

Pelaajayhdistys tukee vahvasti avointa SM-liigaa ja viittasi torstain tiedotteessaan keväällä 2023 tehtyyn kyselyyn SM-liigan ja Mestiksen pelaajille.

Pelaajilta kysyttiin, tulisiko SM-liigan ja Mestiksen välillä olla mahdollisuus nousta ja tippua urheilullisen menestyksen perusteella. Kantansa ilmoittaneista pelaajista 98 prosenttia oli avoimien sarjojen puolella. Kyselyyn vastasi yhteensä 465 pelaajaa.

– Nyt ei ole ainakaan mahdollista nousta SM-liigaan lähitulevaisuudessa. Se on tietysti huolestuttavaa. Totta kai on vielä huolestuttavampaa, jos tilanne jatkuu vielä pidempään, Pelaajayhdistyksen puheenjohtaja Teemu Ramstedt toteaa Yle Urheilulle.

Pelaajayhdistys haluaa avata jääkiekon SM-liigan.

Ramstedt kertoo, että Pelaajayhdistys käy lähes kuukausittain palavereita SM-liigan johdon kanssa. Sarjojen avaamistakin on Ramstedtin mukaan käsitelty monta kertaa. Ramstedt myöntää yllättyneensä, että SM-liiga lähtee arvioimaan uudelleen lisenssikriteerejä.

– Olisin toivonut, että tässä asiassa olisi päästy nopeammin eteenpäin. Tätä asiaa on käsitelty pitkään. Siinä mielessä tämä päätös yllätti, Ramstedt toteaa.

Teemu Ramstedt

Teemu Ramstedtin mukaan Pelaajayhdistys on huolissaan suljetusta SM-liigasta.

Vuosien mittaan julkisuudessa on spekuloitu myös kahdesta eri sarjasta SM-liigan sisällä. Kyse olisi kymmenen joukkueen A-sarjasta ja kymmenen joukkueen B-sarjasta, joiden välillä käytäisiin karsintapelit.

Ramstedtin mukaan Pelaajayhdistyksellä ei ole yksityiskohtaista mallia avoimelle sarjalle.

– Jonkinlaiset urheilulliset karsinnat pitäisi olla näkökulmastamme kahden eri sarjan välissä, Ramstedt sanoo.

Näin SM-liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen selittää tilannetta

SM-liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen, tiedotitte tänään, että SM-liigan lisenssikriteeristö arvioidaan kokonaan uudelleen. Mitä se käytännössä tarkoittaa?

– Teimme koko viime kauden töitä sen eteen, että kävimme avoimesti läpi erilaisia vaihtoehtoja Liigan tulevaisuuden sarjajärjestelmästä. Siltä pohjalta pidimme toukokuussa ylimääräisen yhtiökokouksen. Siellä päätettiin, että meidän pitää tarkastella erilaiset lisenssijärjestelmädokumentit ja niiden ajantaisuus, jotta voimme jatkaa prosessia.

– Siihen liittyvät sekä Liigan oma lisenssijärjestelmä että meidän ja Jääkiekkoliiton välinen sopimus ja Liigan oma osakassopimus. Jotta nämä saadaan päivitettyä, siihen menee aikaa. Sen takia tultiin päätelmään, että tässä vaiheessa ei ole mahdollisuutta ottaa uusia jäseniä.

Miksi lisenssiehdot vaativat nyt tarkastelua?

– Ne on viimeksi päivitetty noin kymmenen vuotta sitten. Haluamme varmistaa, että ne ovat ajan tasalla ja kaikilta osin tähän tilanteeseen sopivia, kun tarkastellaan SM-liigaa eteenpäin 2030-luvulle.

Millä tavalla konkreettisesti lisenssiehtoja tarkastellaan?

– Meillä on hallituksen pohjalta työryhmä, joka yhdessä lisenssikomitean kanssa – meillähän on riippumaton lisenssikomitea – käy läpi palautteen, mitä niistä on tullut. Sitten tarkastellaan, vastaavatko ne Liigan ambitioita, tulevaisuutta ja olosuhteita. Sitten tehdään päivitetty ehdotus, joka aikanaan käsitelläään Liigan yhtiökokouksessa ja hyväksytään siellä.

Voivatko kriteerit olla tiukemmat kuin aiemmin?

– Kyllä voivat olla. Johtuen siitä, että on tullut palautetta, että millä tavalla varmistetaan SM-liigan ja seurojen kilpailukyky sekä sarjan kilpailullisuus. Ja että sarja pystytään viemään läpi taloudellisesti ja urheilullisesti kilpailukykyisesti ja myöskin huolehtimaan siitä, että eri jäsenet kehittyvät jatkuvasti markkinan ja kehityksen mukana.

Heikki Hiltunen.

Heikki Hiltunen on toiminut jääkiekon SM-liigan puheenjohtajana vuodesta 2016. Kuva: Jarno Kuusinen / All Over Press

Voiko joku nykyinen SM-liigaseura jäädä ulos nyt, kun kriteerejä uudistetaan?

– Aika näyttää sen. Totta kai ne koskevat kaikkia osakkaita, ja jos ei pysty kriteerejä täyttämään, silloinhan se mahdollisuus on olemassa.

Millaisia konkreettisia vaihtoehtoja tässä on pöydällä? Tullaanko SM-liiga avaamaan?

– Ensin tarkasteellaan nämä kriteerit, jotka liittyvät liigalisenssijärjestelmään, Liigan osakassopimukseen, Liigan ja Jääkiekkoliiton välisiin sopimuksiin. Seuraavassa vaiheessa varmasti keskustellaan, millainen sarjajärjestelmä ja sarjaohjelma Liigassa voi olla. Vasta sitten päästään joukkuemäärän muutoksiin ylös- tai alaspäin. Jos niitä tulee, se liittyy muihinkin sarjoihin, jotka eivät ole Liigan päätettävissä.

Sanoit tammikuussa, että SM-liigan näkökulmasta SM-liiga on jo auki. Näin ei kuitenkaan ole, kun ette ota vastaan lisenssihakemuksia tällä hetkellä kaudelle 2024–25. Miksi tällainen muutos?

– Niin kuin sanoin SM-liiga laitettiin lisenssijärjestelmän osalta väliaikaisesti kiinni, koska kaikki osakkaat yksimielisesti yhtiökokouksessa olivat sitä mieltä, että lisenssijärjestelmä on ajankohtaistettava ja mainitut sopimukset tarkastettava.

Mikä on näkemyksesi? Tulevatko karsinnat SM-liigan ja Mestiksen kanssa tai mitä tapahtuu?

– Ei ole syytä mennä asioiden edelle. Nyt päivitetään lisenssijärjestelmää ja sopimuksia ja palataan asiaan, kun se työ on tehty.

Tämä päätös tarkoitti sitä, että te suljitte nyt SM-liigan esimerkiksi Kiekko-Espoolta. Pelaajayhdistys on ottanut tänään voimakkaasti kantaa ja sanonut, että pelaajat haluavat SM-liigan auki. Miten vastaatte tähän?

– Niin kuin sanoin meidän pitää päivittää se järjestelmä. Tilapäisesti emme ota vastaan hakemuksia. Lisenssijärjestelmän päivittäminen on varmasti kaikkien osakkaiden ja seurojen etu, jotka jatkossa osallistuvat. Tämä on välttämätön asia, joka on hoidettava pois alta.

Kiekko-Espoo on todennut olevansa edelleen valmis hakemaan lisenssiä lokakuussa ja haluaa yhä sen tehdä. Onko se mahdollista?

– Me keskustelemme Kiekko-Espoon kanssa. Kuten hekin ovat todenneet, meillä on hyvä keskusteluyhteys. He harkitsevat asiaa omalta taholtaan. Me keskitymme nyt omaan prosessiimme, kuten on ilmoitettu.

Olisiko teidän mielestänne Kiekko-Espoo valmis täyttämään liigalisenssin ehdot, kun jätetään pois tämä lisenssijärjestelmien päivittäminen pois keskustelusta?

– Meillä ei ole tällä hetkellä näkemystä, mikä on heidän kokonaisvaltainen tilanteensa eri osa-alueissa.

Kiekko-Espoo on tuonut esiin, ettei tämä ole ehkä nyt heidän valmiuksistaan kiinni. Espoo on iso talousalue, heillä on menestynyttä junioritoimintaa. Miksi se ei tässä vaiheessa riitä SM-liigalle, että he voisivat hakea paikkaa?

– Tähän liittyy paljon muita asioita kuin pelkästään urheilullinen menestys. Haluamme katsoa, että vaatimukset, jotka koskettavat kaikkia SM-liigaseuroja, ovat ensinnäkin asian tasalla.

Millaisia asioita seuraavaksi ruvetaan lisensseissä ja osakassopimuksessa tarkastelemaan?

– Siellä ovat mukana olosuhteet, talous ja junioritoiminta. Olosuhteissa ja taloudessa on myöskin osakkaiden kyky viedä sarja läpi ja kilpailla siinä eri tilanteissa. Mukaan lukien tilanteet, miten seuroilla taloudellisesti ja urheilullisesti menee.

Mikä olisi sinun näkemyksesi mukaan optimaalinen joukkuemäärä SM-liigassa?

– En voi ottaa kantaa siihen. Tällä hetkellä se on 15 joukkuetta. Liigan yhtiökokous sen aikanaan päättää, jos se muuttuu. Yhtiökokous on viimeksi toukokuussa keskustellut ja on todettu, että tällä hetkellä ei oteta uusia osakassopimuksia vastaan. Yhtiökokous on ollut yksimieliesti sitä mieltä, että 15 seuraa tällä hetkellä on oikea määrä.

SM-liigan tiedotteessa mainittiin vain Kiekko-Espoo. Käytiinkö Jokereiden kanssa etukäteen minkäänlaista keskustelua tähän liittyen?

– Emme ole käyneet tänä vuonna mitään keskustelua Jokerien kanssa.

Julkisuudessa on esitetty kritiikkiä, että SM-liigan johdossa on pienten seurojen edustajia. Sinä olet Vaasan Sportin hallituksen puheenjohtaja, uusi toimitusjohtaja Mikko Pulkkinen tulee KooKoosta, uusi urheilujohtaja Jussi Markkanen SaiPasta. Mitä vastaat näille kritisoijille, joiden mielestä ette halua avata SM-liigaa, koska olette pienten seurojen edustajia?

– Liigan kaikki tällaiset päätökset tekee yhtiökokous, jossa on edustettuna 15 SM-liigan osakasta kukin yhdellä äänellä. Muutokset vaativat kaksi kolmasosaa enemmistön. Näitä päätöksiä ei tee puheenjohtaja, ei toimitusjohtaja eikä urheilujohtaja. Henkilöt Liigan tehtäviin valitaan liigahallituksen ja Liigan yhtiökokouksessa.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *