• 5 elokuun, 2023

Espanja toipui nöyryytyksestään MM-kisojen pudotuspelien avaukseen – joukkueen yhtenäisyys epäilyttää edelleen, mutta nyt löytyi johtaja


Espanja marssi puolivälieriin, kun se murkasi MM-kisojen pudotuspelien avausottelussa Sveitsin maalein 5–1. Ottelun parhaaksi ja joukkueensa tärkeimmäksi pelaajaksi nousi Aitana Bonmati.

Espanjan Aitana Bonmati juhlii maaliaan.

Espanjan Aitana Bonmati pelasi erinomaisen ottelun Sveitsiä vastaan. Kuva: Jan Kruger/ FIFA / Getty Images

Espanja eteni helposti puolivälieriin, kun se kaatoi Sveitsin maalein 5–1 jalkapallon naisten MM-kisojen neljännesvälierien ensimmäisessä ottelussa lauantaina.

Yle Urheilun asiantuntija Hanna Ruohomaa sanoo, että jatkopelejä ajatellen Espanja pystyi osoittamaan henkistä vahvuutta. Joukkue hävisi alkulohkon päätöskierroksella Japanille 0–4, mutta pystyi jättämään sen taakseen.

– Espanjan pelaajat sanoivat tuon pelin jälkeen medialle olevansa huolissaan siitä, riittääkö aika korjaamaan taktisia puutteita. Joukkue sai lyhyessä ajassa rivit ruotuun ja Espanja oli viimeistelyssään tehokas toisin kuin Japani-ottelussa.

Tuon ottelun avauskokoonpanostaan Espanja vaihtoi jopa viisi pelaajaa. Ruohomaan mukaan joukkue pystyi pelaamaan samalla peli-identiteetillä, joka kertoo pelaajaringin laajuudesta ja laadukkuudesta.

– Espanja osoitti, että heillä on maailmanluokan vaihtopelaajia. Esimerkiksi Alexia Putellas pystyttiin laittamaan vaihdosta sisään. Sveitsi oikeastaan taasen joutui jopa pakon edessä aloittamaan kaikki ottelut samalla kokoonpanolla.

Neljännesvälierän ehdoton hahmo oli Espanjan keskikenttäpelaaja Aitana Bonmati. Hän viimeisteli kaksi maalia ja syötti kaksi.

– Japani-pelin jälkeen oli paljon puhetta siitä, kuka joukkueessa kantaa vastuun. Tappiotilanteessa kukaan ei nostanut joukkuetta ja ottanut roolia. Bonmati otti nyt sen roolin, kun hän rakensi tilanteita ja viimeisteli maaleja. Tämä oli tärkeä osoitus häneltä, että johtajuutta löytyy.

Bonmati pelasi maltillisesti, kun hän iski Espanjalle 3–1-johtomaalin.

Sveitsi-ottelussa Espanja avasi maalinteon jo viidennellä peliminuutilla. Ruohomaa uskoo, että joukkueen suurin haaste nähdään siinä vaiheessa, jos se ei saa maalihanoja auki.

Hän huomauttaa esimerkiksi Japanin osoittaneen sen, että joukkue pelaa hyvin yhteen, eivätkä yksilöt nouse parrasvaloihin. Toisin saattaa käydä Espanjalla.

– Mitä kauemmin Espanja pysyy nollilla, sitä enemmän heille tulee painetta. Silloin he alkavat pelaamaan yksilöinä, eikä joukkueena. Jos peli ei ala yhtä hyvin kuin Sveitsi-pelissä, joukkueen pitäisi jaksaa tehdä töitä yhdessä loppuun asti. Se on heille haaste jatkossa.

Espanja ei ole vielä selättänyt kohuaan

Neljännesvälieräottelu ratkesi jo ensimmäisellä puoliajalla. Espanja viimeisteli avausjaksolla neljä lähes identtistä maalia. Sveitsin ainoa maali tuli Espanjan nolosta syöttövirheestä. Espanja vei ensimmäisen puoliajan maalintekoyritykset luvuin 18–0.

Sveitsin oman rangaistusalueen puolustaminen oli avauspuoliajalla jopa sekasortoista. Espanja pystyis siirtämään yhdellä harhautuksella tai pallon siirrolla Sveitsin puolustajat sivuun.

– Sveitsin boksipuolustaminen sattui silmiin, Ruohomaa kuvailee.

Myös tässä ottelussa nähtiin Sveitsiä läpi turnauksen vaivannut ongelma: avauspeli. Asiantuntija Liisa-Maija Rautio arvioi, että tämä nähtiin esimerkiksi Espanjan 5–1-maalissa.

– Välimatkat olivat todella pitkät ja joukkue puski samaa kaistaa pitkin, eikä malttanut pelata Espanjan korkeaa prässiä vastaan. Joukkue paransi puolustuspeliä toiselle jaksolle, mutta ei keksinyt keinoja hyökkäyspeliin, Rautio toteaa.

Ennen turnauksen alkua Espanjan joukkue velloi kohun keskellä, kun pelaajat nousivat päävalmentaja Jorge Vildaa vastaan. Onko joukkue nyt selättänyt kohun? Asiantuntija Ruohomaan mukaan niin ei voida sanoa. Kun joukkue hävisi alkulohkossa Japanille 0–4, kohu nousi jälleen pintaan.

– Mediassa kerrottiin, että joukkueessa on kuppikuntia. Pelaajat jopa sanoivat, ettei tarvitse olla ylimpiä ystäviä, koska kaikilla on sama päämäärä: MM-kisoissa menestyminen. Kyllähän se särähtää korvaan, jos joukkuehenkeä laastaroidaan sillä, että kaikilla on sama tavoite, Ruohomaa sanoo.

Katso Sveitsi–Espanja-ottelun maalikooste napauttamalla kuvaa.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *