• 22 elokuun, 2023

”Ei ikinä ole ollut tällaista”


Yleisurheilun MM-kisat 19.8.–27.8. Ylen kanavilla. Katso kisojen aikataulu ja lähetystiedot tästä linkistä.

Reetta Hurske pinkoi välieriin naisten 100 metrin aidoissa Unkarin MM-kisoissa tiistaina. Eränsä viidenneksi juossut Hurske sai jännittää välieräpaikkaansa loppuun saakka, mutta lopulta aika 12,92 riitti välieriin yhden sadasosan turvin.

– Totta kai vähän jännitti. Ei ollut mitään hajua, mitä muut odotustilassa olleet olivat juosseet. Ajattelin, että olenkohan varmasti sisällä. Tiukoille se meni, Hurske päivitteli Yle Urheilulle.

Hurskeen erä oli kovatasoinen, sillä Tokion olympiakakkonen, Yhdysvaltain Kendra Harrison aitoi kauden kärkiajan 12,24. Hän jäi vain 12 sadasosaa Tobi Amusanin maailmanennätyksestä.

Hurskeen alkueräjuoksun voi katsoa seuraavalta videolta.

Suomen ennätyksen 12,70 kesäkuussa juossut Hurske tosin joutui aitomaan ykkösradalla sokkona, sillä hänen vierellään Dina Aulia jäi selvästi muista ajalla 13,54.

– Juoksu oli hankala. Tiesin, että pidetään kauan valmiit-asennossa, mutta olin mielestäni hereillä. Toki sokkona sain juosta, sillä vieressä ollut oli selvästi muita heikompi. Mutta se riitti ja hyvä niin.

Jo ennakkoon oli tiedossa, että välieriin vaaditaan aiempia vuosia kovempaa tulosta. Kun viime vuonna Eugenen MM-kisoissa välieriin vaadittiin 13,12, tällä kertaa viimeinen jatkopaikka irtosi ajalla 12,92. Ranskan Laetica Babté jäi ulos ajalla 12,93.

– Se oli tiedossa, että iltapäiväkarsinta nostaa tasoa tosi paljon. Mutta se, että 12,9 ja alaosia tarvitsi välieriin, on todella kova. Aikaisemmin on pitänyt juosta 13,1 päälle. Nyt sellainen ei olisi riittänyt mihinkään.

Reetta Hurske aitoo MM-kisoissa.

Hurske puristi välieriin niukalla erolla. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Alkusileällä epäonnistuminen

Lotta Harala juoksi ensimmäisissä ulkoratojen arvokisoissaan lähelle tällaista aikaa, sillä kello pysähtyi lukemiin 13,11. Harala oli pinkonut tällä kaudella viisi kertaa alle 13 sekunnin, mutta tällä kertaa aika jäi yli kymmenyksen kauden keskiarvosta 12,99.

Harala tiesi odottaa kovia aikoja, mutta hän silti yllättyi, miten kovaa parhaimmat menivät.

Haralan erässä Nia Ali juoksi kovimman ajan 12,55 ja Reetta Hurskeen erässä Kendra Harrison tykitti kauden kovimman ajan 12,24.

– Käsittämättömän kovia aikoja. Ei ikinä ole ollut tällaista. Hurjaa! Harala sanoi.

Harala myönsi, ettei hän ollut missään nimessä tyytyväinen aikaansa. Juoksu lähti väärille urille jo alkusileällä, joka on yleensä Haralalla vahva.

– Verkka oli haastava. Siitä iski pieni epävarmuus takaraivoon ja suoraan sanottuna mokasin alkusileän. Lähti liikaa eteenpäin, jonka seurauksena jouduin todella paljon tiivistämään ennen ensimmäistä aitaa ja vauhdit tyssäsivät siihen. Aitaväleissä on todella vaikea kiihdyttää vauhtia ja siihen se vähän meni.

Haralan alkueräjuoksun voi katsoa seuraavalta videolta.

Ennätys parantunut roimasti

Harala palasi talvella pitkältä kilpailutauolta, sillä hän oli kilpaillut edellisen kerran kaudella 2020. Kausi on sujunut onnistuneesti, sillä Harala on parantanut vuonna 2020 juoksemaansa ennätystä 13,07 lukemiin 12,85.

– Tämä on ollut siisti kokemus. Olen ollut todella rauhallinen, kuin kala vedessä. On ollut olo, että kuulun tänne.

– Ei tämä loppujen lopuksi eroa isosti kisoista, missä olen aiemmin ollut. Olen kuitenkin ollut halliarvokisoissa ja nuorten arvokisat kiersin kaikki. On ollut hieno kokemus päästä tällaisen kuntoutusjakson jälkeen tänne heti ensimmäisenä kautena, Harala sanoo.

Lotta Harala ylittää maaliviivan.

Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

100 metrin aitojen välierät juostaan keskiviikkona kello 21.45 alkaen. Hurske odottaa itseltään kovempaa vauhtia.

– Eiköhän pidä saada jalkoja paremmin liikkeelle. Tänään otettiin karstat pois ja huomenna sitten kovempaa vauhtia.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *