• 29 maaliskuun, 2023

Äänestyspisteellä toimittiin vastoin vaalilakia – noin 20 ihmistä käännytettiin jonosta Ylöjärvellä


Vaalilain rikkominen on Suomessa todella harvinaista. Ylöjärven tapaus on ensimmäinen laatuaan tämän vuoden vaaleissa. Edellisissä eduskuntavaaleissa vastaavia tilanteita oli kaksi, joista toinen johti rikosilmoitukseen.

Eduskuntavaalit 2023 äänestyslippu.

Ylöjärven keskusvaalilautakunnan sihteeri Kirsi Riihioja on saanut vihaista palautetta asian tiimoilta. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Ylöjärven Leija-kirjaston kaksi vaalivirkailijaa käännyttivät tiistai-iltana osan äänestämään tulleista jonottajista pois, kun vaalipaikan ovet sulkeutuivat kello 20. Ylöjärven keskusvaalilautakunnan sihteerin Kirsi Riihiojan mukaan vaalivirkailijat ovat toimineet tilanteessa vastoin vaalikäytäntöjä.

Riihiojan mukaan vaalivirkailijat ovat ajatelleet, että vain varsinaiseen vaalihuoneeseen sisään ehtineet ihmiset saavat vielä jäädä äänestämään.

– Tässä on tapahtunut virhe. Kaikkien vaalipaikalle tulleiden olisi pitänyt päästä äänestämään, Riihioja kertoo Ylen haastattelussa.

Tiistai-illan viimeinen tunti oli Riihiojan mukaan poikkeuksellisen vilkas. Hän kertoo olleensa itse tiistaina paikalla Leija-kirjastolla vielä kello 19.38. Hän kuitenkin siirtyi toiselle äänestyspaikalle kauppakeskus Eloon, jossa äänestysjono oli tuolloin pidempi.

Vaalivirkailijoita on muistutettu äänestämiseen liittyvistä käytännön säännöistä ennen vaalien alkua, mutta viimeinen muistutus jäi kiireessä antamatta.

– Olen aikaisempina vuosina yrittänyt korostaa virkailijoille, että kaikki pitää päästää äänestämään. Kun lähdin, niin en huomannut sanoa asiasta. Pidin sitä itsestäänselvyytenä.

Useita yhteydenottoja

Kirsi Riihiojan mukaan 27 ihmistä pääsi tiistaina äänestämään vielä kello 20 jälkeen Leija-kirjaston ovien sulkeuduttua. Hän arvioi, että 20 ihmistä käännytettiin äänestyspaikalta ilman mahdollisuutta äänestää.

Osa heistä on ottanut yhteyttä Riihiojaan joko Facebookissa tai sähköpostilla.

– He ovat olleet hyvin tyrmistyneitä asiasta. En voi tässä vaiheessa tehdä mitään muuta kuin pahoitella tilannetta, Riihioja sanoo.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Aamulehti (siirryt toiseen palveluun). Äänestyspaikalla olleen Aamulehden toimittajan mukaan vaalivirkailija päästi kuitenkin osan käännytetyistä ihmisistä sisään, kun he kertoivat tiistain olevan heille ainoa sopiva ajankohta äänestämiseen.

Tällaisesta toiminnasta Kirsi Riihioja ei ole kuullut keskusteltuaan kyseisten virkailijoiden kanssa.

– Voi olla, että virkailija on lähtenyt lipsumaan asiasta jos joku asiakas on todella voimakkaasti reagoinut tilanteeseen. En osaa sanoa varmaksi, Riihioja miettii.

Vaalilain vastainen toiminta harvinaista Suomessa

Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen toteaa saman kuin Riihioja: tapauksessa on toimittu selkeästi vaalilain vastaisesti. Ylöjärven tapaus on ensimmäinen laatuaan tämän vuoden vaaleissa.

– Pieniä sekaannuksia aina tietenkin tapahtuu, koska liikkeellä on ollut 1,7 miljoonaa äänestäjää. Vaalilain vastaiset tapaukset ovat kuitenkin hyvin harvinaisia, mutta tämä on yksi hyvin selvä esimerkki sellaisesta, Jääskeläinen sanoo.

Jääskeläinen kertoo, että edellisissä vaaleissa oli kaksi vastaavaa tilannetta. Oulun kirjastossa tapahtuneesta tilanteesta tehtiin rikosilmoitus. Poliisi tutki tapauksen ja se eteni syyttäjälle.

Syyttäjä oli kuitenkin sitä mieltä, että rikos on kokonaisuutena arvioiden niin vähäinen, että syytettä ei nostettu.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *