- 17 heinäkuun, 2023
Urheiluliitto kokee tulleensa huijatuksi – konfliktia pelkäämätön manageri ei peräänny keihäskiistassa
Miksi Oliver Helander vaihtoi Monacon Mikkeliin? Miksei Lappeenranta järjestä miesten keihäänheittoa ollenkaan? Urheiluliitto käy keihästähtien managereille kuumana kuin hellankoukku, kirjoittaa Pekka Holopainen.
Pekka HolopainenUrheilutoimittaja
Miesten keihäänheitto on perinteinen suomalaisen yleisurheilukesän puheenaihe. Monesti spekulointi on liittynyt siihen, miten huipputekijöiden antamia arvokisanäyttöjä pitää arvioida, mutta nyt maaperä on toinen.
Oliver Helander on jo MM-kisoihin valittu, ja myös toinen Prosport Finland -manageritoimiston urheilija Toni Kuusela on käytännössä varma nimi.
Sydänkesän keihäskonfliktin keskiössä ovat nämä herrat, manageritoimisto ja Urheiluliitto, joka kokee tulleensa huijatuksi.
Liiton kilpailupäällikkö Mika Muukka vastaanotti viime loppuvuodesta Mikkelistä kilpailuanomuksen. Urheilupuistoon haettiin heinäkuun 21. päiväksi kansallista kilpailua, joka myönnettiin.
Täysi shokki
Kupletin juoni paljastui, kun kaksi päivää aiemmin järjestettävän Lappeenrannan GP:n, Urheiluliiton lippulaivasarjan osakilpailun, urheilijahankkija Mauri Auvinen alkoi rekrytoida mieskeihäänheittäjiä.
Laji on yhä osakilpailuiden tärkeä vetonaula ja Lappeenrannan Kimpinen mitä perinteisin keihäsareena.
Takavuosina kuopiolaisen Prosport Finlandin eli Juha ja Jarno Lindblomin yrityksen asiakasurheilija Antti Ruuskanen saattoi kuitata Lappeenrannasta lähes ja Helanderin valmentaja Tero Pitkämäki jopa yli 10 000 euron starttirahat.
Auviselle ja Urheiluliitolle tuli shokkihoitona, että maan ykkösheittäjät oli jo värvätty Mikkeli Gamesiin, jonka rakentamisessa miesten taustavoimat ovat vahvasti mukana. Mikkeli Games taas piti todellisen luonteensa piilossa alkukesään asti, kunnes ilmeni, että paikalle on tulossa maan kärkikaksikko.
Tässä vaiheessa Lappeenranta joutui pudottamaan miesten keihäänheiton pois. Urheiluliitto raivostui täysin, sillä se on antanut pääkiertueensa rahoittajille vähintään hiljaisen lupauksen, jonka mukaan suomalaiset huiput ovat erittäin korkealla prosentilla paikalla kaikissa osakilpailuissa.
Tämä taas takaa korkeat mediakulutusluvut, jotka sponsoreita yli kaiken kiinnostavat.
Ei olisi annettu
Tapauksesta tekee erityisen kiinnostavan se, ettei Urheiluliitto missään nimessä olisi ottanut Mikkeli Gamesiä kilpailukalenteriin tähän ajankohtaan, jos olisi tiennyt, että Mikkelissä puuhataan suoraa kilpailijaa Lappeenrannan GP:lle ja torpedoidaan sen vetovoimaa.
Ilman liiton siunaustakin voi kisat pitää, mutta tulokset eivät päädy tilastoihin.
Eräs liiton vimmastunut johtohahmo sanoo nimettömänä, että kun SUL taas loppuvuodesta selaa kilpailuhakemuksia, Etelä-Savon suunta on vahvassa erityistarkkailussa. Toiste ei temppu kuulemma onnistu.
Urheiluliitolla ei ole mitään sitä vastaan, että Mikkeli ottaisi vahvaa roolia yleisurheilussa. Kaupungissa on viimeksi nähty yhtä kovia heittäjiä 30 vuotta sitten. Seppo Räty lähti silloin Kalevan kisoista mestarina Stuttgartin MM-kisoihin, joissa sitten lausui folkloreen päätyneitä ajatuksiaan isäntämaasta.
Nyt nähty ei kuitenkaan vaikuta hedelmällisen yhteistyön lähtölaukaukselta.
Erikoinen valinta
Helanderin kilpailuvalinta vaikuttaa kaikin puolin erikoiselta. Hänen ei huippu-urheilun vinkkelistä tulisi heittää sen paremmin Lappeenrannassa kuin Mikkelissäkään, vaan 21. heinäkuuta järjestettävässä Monacon Timanttiliigassa, MM-kenraalissa. Paikka olisi irronnut helposti.
Helander riskeeraa näin paikkansa Eugenen syyskuiseen, Timanttiliigan rahakkaaseen finaalitapahtumaan.
Huippu-urheilupiireissä erityisesti valmentaja Pitkämäen rooli asiassa herättää ihmetystä.
Yle Urheilu keskusteli Prosport Finlandin Juha Lindblomin kanssa. Ennenkin Urheiluliiton kanssa poikkiteloin ollut manageri suhtautui yhteydenottoon lievän huvittuneesti.
– Takamus kestää liiton suuttumuksen. Urheilijat päättävät, missä kilpailevat. Ylipäätään suomalainen liitto- ja urheilujärjestelmä monopoleineen kaipaa ravistelua. Jos sitä näin voi edistää, että vähän miekkailee, niin olkoon menneeksi.
Voit keskustella aiheesta 18.7. klo 23 asti. Kommentointiin vaaditaan Yle Tunnus.