• 21 kesäkuun, 2023

ME-ajat murskannut sensaatiojuoksija voitti ensimmäisen arvokisakultansa paljain jaloin – äitiys pelotti, mutta antoi motivaation ihmesuorituksiin


Yleisurheilukausi 2023 on todellakin saanut vauhdikkaan alun, kun varsinkin juoksumatkoilla on murskattu niin maailmanennätyksiä kuin Suomen ennätyksiä. Kansainvälisesti alkukauden suurin nimi on ollut 29-vuotias Faith Kipyegon.

Kipyegon syntyi Rift Valleyssa, pienessä Keringetin kaupungissa. Perheen yhdeksästä lapsesta Kipyegon oli kahdeksas. Hänen isänsä Samuel Koech oli kilpaillut 400 metrillä ja 800 metrillä, mutta kansainvälinen läpimurto jäi tekemättä.

Lapsena Kipyegon pelasi jalkapalloa, kunnes hän koulun liikuntatunneilla tajusi kestävyysjuoksijan lahjansa.

Vuonna 2011 Kipyegon voitti maastojuoksun MM-kisoissa Espanjan Punta Umbriassa junioreiden MM-kultaa – paljain jaloin.

Kipyegon oli kilpaillut MM-kisoissa jo 2010 Puolassa sijoittuen neljänneksi. Silloin hän oli vaikeuksissa pettävällä alustalla. Espanjassa kenialainen sai juosta toivomallaan alustalla, kun koko matkalla oli nurmipinta.

– Olen aina juossut ilman kenkiä. Sain ensimmäisen kenkäparini viime vuonna. Mutta kengät hidastivat minua, koska olivat liian isot. Yritin harjoitella niillä, mutta ne eivät olleet avuksi. Juoksen vapautuneesti ja nopeasti ilman kenkiä, Kipyegon sanoi vuonna 2011.

Faith Kipyegon juoksee paljain jaloin maastojuoksun MM-kisojen juniorisarjassa vuonna 2011.

Faith Kipyegon (toinen vas.) juoksi paljain jaloin juniorien MM-kultaan maastojuoksussa 2011. Kuva: Getty Images
Faith Kipyegon vauhdissa maastojuoksun MM-kisojen juniorisarjassa 2013 Puolan Bydgoszczissa.

Vuonna 2013 Faith Kipyegon uusi Puolan Bydgoszczissa juniorien MM-kultansa. Nyt lumisissa ja jäisissä olosuhteissa jalassa olivat jo kengät. Kuva: Getty Images

Ensimmäinen aikuisten arvokisavoitto – olympiakultaa

Varhain Kipyegon menestyi myös ratamatkoilla. Se toi hänelle 18-vuotiaana yllättäen paikan Lontoon olympialaisiin, osana Kenian huippukovaa kestävyysjuoksuryhmää.

Vielä Kipyegonilla ei ollut mahdollisuuksia menestykseen. Hän jäi 1 500 metrin alkueriin ajalla 4.08,78, mutta nousu tähtiin oli käynnistynyt.

Vuonna 2015 Pekingin MM-kisoissa Kipyegon otti ensimmäisen aikuisten arvokisamitalinsa, kun hän oli toinen 1 500 metrillä. Edelle ehti vielä Etiopian Genzebe Dibaba, joka oli samana kesänä juossut ME:n 3.50,07.

Kipyegon piti roolimallinaan maannaistaan Vivian Cheruiyotia, joka voitti uransa ensimmäisen olympiakullan 5 000 metrillä Riossa vuonna 2016. Näin Cheruiyot sai olympiakultaa 16 vuotta olympiadebyyttinsä jälkeen.

Kipyegonilla meni vain neljä vuotta, sillä Riossa edellisvuoden MM-kisojen asetelma kääntyi. Kipyegon löi 1 500 metrin hitaassa ja taktisessa finaalissa Dibaban 200 metrin kirillään.

Faith Kipyegon voitti 1 500 metrin olympiakultaa Riossa 2016.

Faith Kipyegon voitti Riossa 1 500 metrin olympiakultaa ennen Etiopian Genzebe Dibabaa ja USA:n Jennifer Simpsonia. Kuva: Getty Images

Vuonna 2015 Kipyegon oli aloittanut yhteistyön 800 metrin Euroopan mestarin, hollantilaisen Bram Somin kanssa. Som teki Kipyegonin harjoitteluun muutoksia, kuten lisäsi voimaharjoittelua ja panosti laatuun hitaampivauhtisten lenkkien sijaan.

– Minuun teki vaikutuksen hänen ammattimainen asenteensa ja omistautumisensa. En ole nähnyt vastaavaa monien afrikkalaisten urheilijoiden kanssa. Ja tietysti fyysisesti hän on pieni ihme. Hän sopeutuu harjoituksiin erittäin nopeasti ja palautuu paljon nopeammin kuin keskivertourheilija, Som sanoi.

Som ei halunnut arvioida, kuinka kovaa Kipyegon voisi eri matkoilla juosta.

– Aika on seurausta siitä, että menee jokaiseen kilpailuun voittaakseen. Keskitymme voittoon! Tietenkin tiedän, mitä kultamitaleihin vaaditaan, Som latasi itsevarmana.

Ja Kipyegon jatkoi voittamista. 2017 Lontoon MM-kisoissa hän oli 1 500 metrillä jo ennakkosuosikki ja kesti paineet.

Faith Kipyegon kirii 1 500 metrin voittoon Lontoon MM-kisoissa 2017.

Faith Kipyegon kiri Lontoossa 1 500 metrin voittoon ennen USA:n Jennifer Simpsonia ja Etelä-Afrikan Caster Semenyaa. Kuva: Getty Images

Äitiys, yli vuoden tauko ja valmentajan vaihdos

Pian MM-kisojen jälkeen Kipyegon vetäytyi kisaradoilta. Kesäkuussa 2018 syntyi tytär, Alyn. Kipyegon on naimisissa Lontoon olympialaisissa 2012 pronssia 800 metriltä saavuttaneen Timothy Kitumin kanssa.

Vaikka Kipyegon oli punninnut tarkkaan myös taloudellisia ja kilpailullisia puolia, häntä pelotti vetäytyä radoilta hallitsevana olympia- ja MM-voittajana.

– Pelkäsin, että ehkä vain katoan, enkä pysty palaamaan radoille. Mutta olin hyvin päättäväinen. Sanoin itselleni: ”Anna minun tehdä tämä, perheen perustaminen on jokaisen ilo”.

Kipyegon oli kokonaisen vuoden juoksematta: neljä kuukautta ennen synnytystä ja kahdeksan sen jälkeen. Pitkän tauon jälkeen Kipyegon aloitti vahvistamalla jalkojaan ja keskivartaloaan fysioterapeutin ohjauksessa.

Kipyegonin kalsiumarvoja seurattiin tarkasti, koska hän imetti lastaan. Hän oli huolissaan myös painostaan, sillä hänen kilpailupainonsa oli ollut 45 kiloa, mutta nyt harjoittelun aluksi se oli 63.

Tauon aikana valmentajakin oli vaihtunut. Nykyisin Kipyegonia luotsaa Patrick Sang, joka valmentaa myös maratonin supertähteä, ME-miestä Eliud Kipchogea.

Välillä Sangin harjoituksissa kuulemma kipinöi, sillä Kipchoge ja Kipyegon ovat molemmat kovia Valioliigan faneja. Kipchoge kannattaa Tottenhamia, Kipyegon toista lontoolaisseuraa Arsenalia.

Kun Kipyegon sitten vuonna 2019 palasi radoille, hän meni kovempaa kuin koskaan. 2019 Dohan MM-kisoissa hän juoksi 1 500 metrillä uuden Kenian ennätyksen 3.54,22, mutta Hollannin Sifan Hassan oli vielä kovempi. Tuon jälkeen Kipyegon on ollut käytännössä voittamaton.

Vuoden 2019 Dohan MM-kisojen mitalikolmikko poseeraa mitaliensa kanssa.

Vuoden 2019 MM-kisoissa Faith Kipyegon (vas.) jäi 1 500 metrillä hopealle, kun Sifan Hassan voitti ja Gudaf Tsegay oli pronssilla. Kuva: Getty Images

Kipyegonin mukaan paluu huippukuntoon ei ollut yksinkertaista, mutta kaiken vaivan arvoista.

– Elämä on tietysti nyt erilaista kuin ennen. Kesti aikaa sopeutua, löytää tasapaino äitiyden ja urheilijuuden välillä. Kyllä, paluu on vaikeaa, mutta toivoa ei tarvitse menettää. Muistuta itseäsi, että olit hyvä urheilija ennen, voit olla taas, Kipyegonin neuvo kuului.

– Suurin ero, jonka tytär sai aikaan, tapahtui ajattelussani. Hän antoi minulle motivaatiota, jotta voin tarjota hänelle, mitä hän tarvitsee tulevaisuudessa – koulutusta ja muuta sellaista.

Faith Kipyegon juhlii 1 500 metrin olympiavoittoa Tokiossa 2021.

Tokion olympialaisissa 2021 Kipyegon puolusti onnistuneesti 1 500 metrin olympiavoittoaan. Kuva: Getty Images
Faith Kipyegon juhlii 1 500 metrin MM-voittoa Oregonissa 2022.

Ja 2022 Oregonissa Kipyegon palasi 1 500 metrin maailmanmestariksi. Kuva: Getty Images

Myös kolmevuotias Alyn-tytär ymmärsi jo Tokion kisojen aikaan äitinsä urasta. Tämä oli sanonut kisojen aikana äidilleen puhelimessa, että ”tuo minulle kultamitali”.

– Nykyisin kun meillä käy vieraita, tyttäreni sanoo heille: ”Tämä on minun. Tämä on mitalini, jonka äiti toi Tokiosta”.

Viimeinkin ME

Yksi asia kuitenkin puuttui: maailmanennätys. Viime vuonna Kipyegon pääsi kolmen kymmenyksen päähän Dibaban 1 500 metrin ME-ajasta, kun hän juoksi Monacon Timanttiliigassa 3.50,37. Se oli kenialaiselle iso pettymyksen hetki. Vielä maaliviivan ylittäessään hän luuli lyövänsä ME:n.

Pettymys antoi motivaatiopuuskan kauteen 2023. Firenzen Timanttiliigan kilpailussa kesäkuun alussa tärähti. Kipyegon alitti ensimmäisenä naisena 3.50, ja ME-aika kirjataan nyt 3.49,11.

– Maailmanennätys oli mielessäni viime vuodesta, mutta halusin lähestyä sitä rauhassa nähdäkseni, mikä on tänä vuonna mahdollista. En voi uskoa tätä! Nyt olen saavuttanut sen, mitä halusin ja mitä oli sydämessäni ja mielessäni, Kipyegon kirjoitti.

Juoksijat juhlivat Faith Kipyegonin 1 500 metrin ME-aikaa Firenzessä 2.6.2023.

Kipyegon on hehkuttanut juoksijoiden yhteishenkeä. Kaikki juoksijat ottivat osaa iloon, kun kenialainen rikkoi 1 500 metrin ME-ajan. Kuva: Getty Images

Ja kun Kipyegon oli päässyt vauhtiin, kiskaisi hän viikkoa myöhemmin Pariisin Timanttiliigassa todellisen jymypaukun.

Kipyegon ei ollut juossut 5 000 metrin kilpailua maaliin kahdeksaan vuoteen. Nyt hän paransi ennätystään 26 sekuntia aikaan 14.05,20. Etiopialaisen Letesenbet Gideyn maailmanennätys vuodelta 2007 parani 1,42 sekuntia.

Jos 1 500 metrin ME oli unelma mutta myös realistinen tavoite, 5 000 metrin ME tuli juoksijalle itselleenkin šokkina.

– Halusin vain parantaa omaa ennätystäni. Juoksin vain Gideyn perässä, hän on huikea nainen. Tämä on hämmästyttävää.

Faith Kipyegon äimänä juostuaan 5 000 metrin uuden ME-ajan.

Faith Kipyegon ei meinannut uskoa, että rikkoi ME:n myös 5 000 metrillä. Kuva: All Over Press

Keniassa Kipyegonin tuoreet uroteot eivät jääneet huomaamatta. Sosiaalisen median perusteella Kipchoge ja muut Sangin valmennettavat juhlivat villisti naisen ME-tuloksia.

Kenian presidentti William Ruto järjesti myös vastaanoton Kipyegonille. Juoksija sai 1 500 metrin ME-ajastaan viisi miljoonaa Kenian šillinkiä eli noin 33 200 euroa. 5 000 metrin ennätyksestä Kipyegon sai kuuden miljoonan šillingin eli noin 40 000 euron arvoisen talon.

– Vihdoin voin hankkia isälleni auton, Kipyegon sanoi.

Lisää historiaa, sitten maratonille?

Kipyegon jatkanee historiankirjojen uudistamista. 2024 Pariisin olympialaisissa hänestä voi tulla historian ensimmäinen nainen, joka on voittanut saman yleisurheilulajin olympiakultaa kolme kertaa. Tempussa on onnistunut yksi mies, Usain Bolt.

Sen jälkeen Kipyegon kääntänee katseensa pidemmille matkoille. Hän on kertonut inspiroituneensa Sangin valmennuksessa olevien maratontähtien tekemisestä.

– Haluan nähdä urani seuraavan tason, Eliud Kipchogen maratontason. Hänen kanssaan treenaaminen on ollut spesiaalia.

Sang puolestaan on hehkuttanut Kipyegonia monin tavoin harvinaiseksi urheilijaksi nykymaailmassa.

– Vaikka ympäristö olisi synkkä, hetkessä ihmiset muuttuvat nauravaisiksi, kun Kipyegon astuu joukkoon.

Lähteet: Nation.Africa, Athletics Weekly, World Athletics, World Athletics, Runners World, Yahoo Sports, BBC, Olympics.com

Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *