- 18 helmikuun, 2023
Loistaako Lauri Markkanen tähdistötapahtuman heittokisassa ja mistä siinä on kyse? Koripallolegendat avaavat poikkeuksellisen formaatin luonteen
Lauri Markkasella on edessään ainutlaatuinen viikonloppu. Suomalainen osallistuu ensimmäisenä pohjoismaalaisena koripalloliiga NBA:n tähdistötapahtumaan.
Tänään Markkanen osallistuu taitokilpailuosion kolmen pisteen heittokisaan. Kilpailun ovat yleensä voittaneet Markkasta pienemmät takakenttäpelaajat, mutta ainutlaatuisella suomalaisella on mahdollisuus onnistua harvinaisessa tempussa.
– Kilpailussa pärjääminen on eniten kiinni siitä, onko pelaajalla olemassa sellaista kevyen liikkeen heittoa, entinen Susijengi-kapteeni Shawn Huff tiivistää.
Markkasen voitto seitsemän jalkaa pitkänä pelaajana olisi kaikki ennakko-odotukset rikkoneelle kaudelle yksi poikkeuksellinen saavutus lisää.
Markkanen on myös sunnuntain tähdistöottelussa toisen joukkueen avausviisikossa.
Lue lisää: Lauri Markkasen joukkuekaverit selviävät vasta viime hetkellä – tässä vastaukset kuumimpiin kysymyksiin NBA:n tähdistöpelistä
Kilpailun ratkaisee finaalikierros
Kolmoskisan formaatti on ollut nykyisessä muodossaan vuodesta 2020 alkaen. Kilpailussa on mukana kahdeksan tällä kaudella kaukoheitoissa loistanutta pelaajaa.
Heittäjällä on 70 sekuntia aikaa heittää 27 palloa. Viiden heitettävän pallon heittopaikkoja on viisi. Näistä viimeinen pallo on koriin mennessään kahden pisteen arvoinen, muista saa yhden pisteen.
– Siinä ajassa suoriutuminen ei ole helppoa. Vauhti saa olla kova, toteaa kotoisessa Korisliigassa kautta aikain kolmanneksi eniten kolmosia osunut ToPo-legenda Kari-Pekka Klinga.
Yhden ”Moneyball-telineen” kaikki viisi palloa ovat kahden pisteen arvoisia. Heittäjä saa valita, mikä viidestä telineestä tämä on.
Lisäksi kilpailussa on kaksi yhden pallon heittopaikkaa hieman kauempana, jotka antavat heiton onnistuessa kolme pistettä. Kilpailija aloittaa itse valitsemastaan kentän kulmasta ja etenee järjestyksessä telineeltä toiselle. Kolmen pisteen heittoviivaa ei saa heitoissa ylittää.
Kolmoskisassa on kaksi kierrosta. Ensimmäisellä kierroksella heittojärjestys arvotaan. Jokainen osallistuja suorittaa radan kertaalleen. Kolme parhaan tuloksen tehnyttä heittäjää etenee finaalikierrokselle.
Heistä heikoimman tuloksen avauskierroksella tehnyt aloittaa finaalikierroksen. Mikäli avauskierroksella päädytään tasapisteisiin, seuraa kyseisten kilpailijoiden välillä 30 sekunnin uusintakierros. Finaalissa vastaavassa tilanteessa heitetään 70 sekunnin uusintakierros.
Voittaja on parhaat pisteet finaalikierroksella kerännyt heittäjä.
Kisan luonne eroaa pelitilanteesta merkittävästi
Kilpailu eroaa pelitilanteissa otettavista kolmosista merkittävästi. Suorituksia tulee nopeasti peräkkäin useita, heittäjä on käytännössä paikallaan aina viiden pallon ajan, eikä häirintää ole.
– Kilpailussa heittäjällä ei ole edessään ketään, hän saa siinä mielessä heittää rauhassa, aikoinaan Korisliigan tähdistötapahtumissa kolmoskisoihin osallistunut Klinga toteaa.
Oman mausteensa kilpailuun tuo teline, jolta pallot yksi kerrallaan poimitaan. Huffin mukaan pelitilanteessa usein toistuvat suoraan syötöstä heitot tai omasta kuljetuksesta otettavat kolmoset ovat aivan erilaisia.
– Esimerkiksi syöttö tulee usein edestäpäin, mutta nyt pallo nostetaan vierestä. Tämä konsepti suosii heittäjiä, joilla on vähän liikettä omassa heitossaan ja jotka eivät esimerkiksi hyppää paljon, Huff avaa.
Klingalla on tästä omakohtaista kokemusta.
– Käytin heittäessä vahvasti jalkoja. Minulta meinasi aina aika loppua, kun hyppäsin heitossani niin paljon, Klinga kertoo.
Huffin mukaan pienellä liikkeellä heittävät pelaajat saavat toistettua heiton liikeradat samanlaisina helposti monta kertaa ja he kuluttavat heitoissaan vähän energiaa. Esimerkiksi voimakas hyppääminen voi alkaa tuntua kilpailun lopussa.
Tämän vuoden kilpailijoista Huff nostaa esille liigan kaikkien aikojen parhaimpiin heittäjiin kuuluvan Damian Lillardin.
– Hän heittää välillä todella lennokkaasti, mutta hänellä on myös todella hyvä paikaltaan lähtevä, niin sanottu set-heitto. Hänellä on kevyt tyyli heittää.
Huffin mukaan myös Markkanen on tässä vahva, joten hän uskoo suomalaisen mahdollisuuksiin. Kolmanneksi ennakkosuosikiksi nykyisin NBA-asiantuntijana toimiva legenda nostaa kolmatta kauttaan liigassa pelaavan Tyrese Haliburtonin.
– Hänen heittonsa on todella ruma, mutta hänellä ei ole siinä paljon liikettä. Haliburton heittää melko paikaltaan, joten suoritus on kuitenkin kevyen näköinen, Huff analysoi tuttuun tyyliinsä pilke silmäkulmassa.
Suoraan syötöstä kolmosia eniten heittävät Markkanen ja Buddy Hield eli 6,5 yritystä per ottelu. Vähiten näitä heittää Haliburton eli 1,9 yritystä per ottelu.
Omasta kuljetuksesta kolmosia eniten heittää Lillard eli 7,0 per ottelu. Ylivoimaisesti vähiten heittää Markkanen eli 0,8 per ottelu.
Markkasen heittotekniikka kerää kehuja
Koripalloilijoilla on usein omat suosikkiheittopaikkansa. Kentän kulmat tai niin sanottu kolmen pisteen kaaren nuppi eivät olleet Klingan lempipaikkoja.
– Korilta katsottuna tykkäsin eniten heittää kymmentä vaille ja kymmenen yli -paikoilta, Klinga kuvaa kellotauluun viitaten.
Mieltymykset tulevat esille myös NBA:ssa. Kolmoskisan osallistujat päättävät, mikä on heidän 10 pisteen telineensä. Kannattaako telinettä jättää esimerkiksi viimeiseksi, vaikka kentän kulma olisikin pelaajan vahvin heittopaikka?
– Tuollaisessa tahdissa tekniikka voi hajota ja esimerkiksi hoputtamalla voit rikkoa rytmin, Huff pohtii.
Markkaseen molemmilta entisiltä pelaajilta löytyy luottoa.
– Hänen heittämisensä näyttää hienolta. Heitto lähteää nopeasti ja koko kroppa on hyvin mukana, Klinga analysoi.
Hän on aina mieltänyt, että koripallossa heitto lähtee nimenomaan jaloista, kädet vain saattavat pallon matkaan. Klingan ja Huffin mukaan heittotekniikan toistettavuus on tärkeää, varianssia pitäisi olla mahdollisimman vähän.
Heittonörtiksi itseään tituleeraava Huff mainitsee muutaman yksityiskohdan.
– Tärkeää on, että heittäjä saa heittokäden kyynärpään pallon alle. Ranteen on oltava lukossa ennen heittoa ja saatossa käden on suoristuttava loppuun asti.
Molemmat odottavat innolla ensi yön historiallista kolmoskisaa. Markkasta ennen kilpailun ovat voittaneet vain kaksi vähintään seitsemän jalkaa, eli noin 213 senttimetriä pitkää, eli pitkäksi miellettyä pelaajaa, Dirk Nowitcki ja viime vuoden voittaja Karl-Anthony Towns.
– Kaikkein eniten minua viikonlopussa kiinnostaa kolmoskisa, sitä saa jännittää, Klinga myhäilee.
Sunnuntaiaamuna on tiedossa, heittikö Lauri Markkanen jälleen uuden sivun suomalaiseen urheiluhistoriaan.