- 16 elokuun, 2023
Maailmanennätyksen tehnyt Suomen skeet-joukkue kehuu valmentajaansa maasta taivaisiin – Pietro Genga toi avainasemassa olevan rutiinin
Ampumaurheilijoilla on tiedossa tiukka kisarupeama, kun kuukauden sisällä alkavat niin MM- kuin EM-kisat. Tapahtumat ovat merkittäviä, kun jaossa on suurin osa maapaikoista ensi kesän olympialaisiin.
Riku Porvari,
Nina Vanhatalo
Suomen haulikkoampujilla on edessään tärkeä kuukausi. Torstaina 17. elokuuta alkavissa Bakun MM-kisoissa ja syyskuun lopun EM-kisoissa jaetaan suurin osa jäljellä olevista maapaikoista ensi kesän Pariisin olympiakisoihin.
Kesäkuussa maailmanennätyksen nakuttaneet Suomen skeet-miehet lähtevät kisoihin vahvalla itseluottamuksella.
Edeltävissä olympiakisoissa Tokiossa neljänneksi sijoittunut Eetu Kallioinen on edelleen ollut ykkösmies. Tällä kaudella hän on ollut jo kolmasti palkintokorokkeella kansainvälisissä kisoissa.
Viime kaudella uuteen aseeseen totuttelu ja olympialaisten jälkeinen pyöritys vaikuttivat vielä tuloksiin.
– Kyllä ne toi paljon kaikkia tapahtumia, pyydettiin valmentamaan ja tekemään sitä sun tätä. Oudokseltaan kaikkeen tottuminen vei aikaa. Loppujen lopuksi tuli vähän väsymystä ja ylikuormitusta – siinäkin on ehkä syynsä, miksi viime kausi ei mennyt niin hyvin, Kallioinen kertoo.
Päävalmentajan johdolla tekniikka kuntoon
Kallioisen kanssa joukkuemaailmanennätyksen tehneet Tommi Takanen ja Timi Vallioniemi ovat myös nostaneet tällä kaudella tasoaan. Siinä ovat olleet apuna keskinäinen kilpailu ja tärkeässä roolissa oleva valmentaja Pietro Genga.
Takasen mukaan aiemmin ampujia oltiin neuvottu pitämään pää kasassa kisoissa, mutta siihen ei annettu mitään keinoja. Genga toi mukanaan harjoitusrutiinit, joilla tekniikan kautta rakennetaan itseluottamusta.
– Pietro tuli ja kertoi ensimmäiseksi, että tässä on harjoitusmäärät minkä verran pitää harjoitella, jos haluaa maailman huipulle. Treeneissä keskitytään koko ajan tekniikkaan – ja että se tekniikka olisi täydellinen. Sitä kautta haetaan luottamusta tekemiseen, Takanen kertoo.
Takanen myös paljastaa, että Gengan saapuminen Suomeen on osin hänen ansiotaan. Muutama vuosi sitten Ampumaurheiluliitto haki uutta skeetin päävalmentajaa, mutta varteenotettavia hakemuksia ei juuri tullut.
– Tunnen noita kansainvälisiä valmentajia ja kysyin, että voinko laittaa heille viestiä. Pietro vastasi, että mielellään harkitsee asiaa. Autoin Pietroa hakemisessa, kun se oli pikkasen hankalaa ulkomaalaiselle hakijalle. Onneksi kävi näin, että Pietro tuli valmentajaksi.
Myös Vallioniemi kertoo, että hänen ammuntatekniikkansa on parantunut viime vuosina. Tälläkin kaudella montaa pinetä teknistä osa-aluetta on hiottu, hän sanoo.
– Maailmancupeissa on tullut hyviä tuloksia, ja henkilökohtainen finaalipaikka on ollut monta kertaa lähellä – useamman kerran kiekon päässä. Tasoni on aika lähellä maailman kärkeä, mutta vielä täytyy napsu ottaa eteenpäin, että saan huippusijoitukset ulosmitattua itsestäni, Vallioniemi kuvailee.
Päävalmentaja Gengan mukaan joukkue on keskittynyt siihen, ettei virheitä tapahdu missään vaiheessa.
– Olemme tehneet kolme vuotta paljon töitä ampumamäärien suhteen, mutta nyt keskitymme laatuun. Meidän pitää tietenkin nauttia, mutta samalla tehdä paljon töitä pienten yksityiskohtien hiomiessa kisoja varten. Kaikki tietävät, että ainut tapa voittaa on jättää virheet tekemättä.
Genga kertoo toistavansa ampujille samaa mantraa, joka kääntyy jota kuinkin näin: ”Ampumaradalla kenenkään kiekot eivät ole valmiiksi rikki.”
– Kisoissa pitää pystyä osoittamaan, että harjoituksissa on tehty niin paljon töitä, että samat suoritukset pystyy toistamaan. Jos kisoissa tekee sen, minkä jo osaa, voi päästä palkintokorokkeelle.
Suomen joukkueen vahvimmat mahdollisuudet Pariisin olympialaisiin ovat edelleen miesten skeetissä ja naisten trapissa, mutta lisäksi Marjut Heinonen voi yllättää ja napata olympiapaikan naisten skeetissä.
MM-kisoissa jokaisessa sarjassa on jaossa neljä olympiapaikkaa, kun taas EM-kisoissa ainoastaan yksi.