• 19 elokuun, 2023

Yhdysvallat, Japani ja Etelä-Korea lähentävät välejään – tuomitsevat Kiinan aggressiot Etelä-Kiinan merellä


Maat sitoutuivat myös pitämään kolmikantaiset sotilasharjoitukset vuosittain sekä jakamaan tietoja Pohjois-Korean suorittamista ydinkokeista vuoden 2023 loppuun mennessä.

Yoon Suk Yeol, Joe Biden ja Fumio Kishida puhumassa.

Yoon Suk Yeol, Joe Biden ja Fumio Kishida tapasivat tänään Camp Davidissa, Yhdysvalloissa. Kuva: Lehtikuva

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden, Etelä-Korean presidentti Yoon Suk Yeol sekä Japanin pääministeri Fumio Kishida hyväksyivät tänään tapaamisessa maiden välisten suhteiden vankistamisen. Kolmen maan edustajat tuomitsivat myös Kiinan aggressiot.

Tapaamisen tarkoituksen oli luoda yhteenkuuluvuutta Pohjois-Korean ydinpelotteen ja Kiinan tekemien aggressioiden myötä.

– Maamme ovat vahvempia ja maailma on turvallisempi, kun seisomme yhdessä, Joe Biden ylisti ja kiitti maiden johtajia rohkeudesta.

Tapaamisesta muodostetun tiedotteen mukaan Yhdysvallat, Etelä-Korea ja Japani sitoutuvat neuvottelemaan keskenään pikaisesti kriisitilanteissa sekä koordinoimaan vastatoimia alueellisiin haasteisiin, provokaatioihin ja uhkiin, jotka liittyvät yhteisiin intresseihin.

Maat sitoutuivat myös pitämään kolmikantaiset sotilasharjoitukset vuosittain sekä jakamaan tietoja Pohjois-Korean suorittamista ydinkokeista vuoden 2023 loppuun mennessä. Niin ikään maat sitoutuivat pitämään kolmikantaiset tapaamiset vuosittain.

Kiinan aggressiota paheksuttiin

Kiinaa kohti suunnatut sanapainot olivat kuitenkin odotettua kovemmat, ja Kiinalta odotetaan asiaan vastareaktiota.

Maat sanoivat vastustavansa kaikkia Kiinan yksipuolisia yrityksiä muuttaa nykytilaa Etelä-Kiinan merellä.

– Toistamme rauhan ja vakauden tärkeyttä Taiwaninsalmella välttämättömänä turvallisuuden ja vaurauden elementtinä kansainvälisessä yhteisössä, kokoustiedotteessa sanottiin.

Kiina on aiemmin varoittanut Yhdysvaltoja, että maan yritykset lähentyä Etelä-Korean ja Japanin kanssa saattavat ”nostaa jännitteitä ja yhteenottoja alueella”.

Lähde: Reuters, AFPSource link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *