• 18 toukokuun, 2023

Venäläinen tv-kommentaattori väitti pokkana väärää henkilöä Suomen pääministeriksi valtiontelevisiossa: ”Katsokaa nyt näitä sanoja”


Aleksei Fenenko siteerasi Viron pääministeriä ja kysyi Rossija 1 -kanavan keskusteluohjelmassa, onko Suomi hylkäämässä Pariisin rauhansopimuksen.

Kaja Kallas.

Venäläinen tv-kommentaattori Aleksei Fenenko kutsui Viron pääministeri Kaja Kallasta Suomen pääministeriksi ja puhui vakavaan sävyyn Suomen asenteesta. Kuva: Tom Kalnins / EPA

Anna Näveri,

Eelis Bjurström

Venäläisessä keskusteluohjelmassa kuultiin vastikään jotain kummallista.

Rossija 1 -tv-kanavan 60 minuuttia -ohjelmassa vieraillut Aleksei Fenenko sekoitti Suomen ja Viron pääministerit keskenään.

Fenenko kutsui ohjelmassa useampaan otteeseen Viron pääministeriä Kaja Kallasta Suomen pääministeriksi ja pohtii Kallaksen sanoihin vedoten, onko Suomi hylkäämässä toisen maailmansodan päätteeksi allekirjoitetun Pariisin rauhansopimuksen.

– Katsokaa nyt vaikka näitä Suomen pääministerin Kaja Kallaksen sanoja, että venäläisten pitää katua niin kutsuttuja rikoksiaan. Se on hyvin vakava huomio, koska tähän saakka suomalaisten on pitänyt katua, Fenenko aloittaa.

Fenenko viittaa Pariisin rauhansopimukseen, joissa Suomi ja muut Saksan kanssa liittoutuneet Bulgaria, Italia, Romania ja Unkari tuomittiin muun muassa sotakorvauksiin ja rajamuutoksiin.

– Onko Suomi hylkäämässä Pariisin rauhansopimuksen? Jos on, se voisi elvyttää jälleen Pohjois-Euroopan aluekiistat, Fenenko sanoo.

Erikoinen tapahtumasarja ilmenee videoklipiltä, jonka BBC:n Venäjän mediaa seuraava toimittaja Francis Scarr jakoi Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).

Scarrin jakamalla videolla näkyy, kuinka juontaja, ”Putinin rautanukkena” tunnettu propagandisti Olga Skabejeva puuttuu asiaan ja korjaa Fenenkoa.

Fenenko on hetken aivan hiljaa, mutta jatkaa sitten kuin mitään sekaannusta ei olisi tapahtunutkaan. Fenenko siirtyy puheenvuorossaan muistuttamaan siitä, että Suomi luopui rauhansopimuksessa muun muassa Petsamosta.

Fenenko on työskennellyt muun muassa Venäjän kansainvälisten asioiden neuvostossa (RIAC, Russian International Affairs Council), Venäjän valtion alaisuudessa toimivassa ajatushautomossa.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 19.5. kello 23:een saakka.

Kuuntele myös Tiedeykkösen jakso Venäjän propagandassa suuren slaavilaisen yhteisön luomisella on pitkät juuret (2022):

Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *