• 20 kesäkuun, 2023

Työoikeuden emeritusprofessori sairausloman karenssipäivästä: ”Keskustelu on hakoteillä”



Hallitusohjelman kirjaus ensimmäisen sairauspoissaolopäivän muuttamisesta palkattomaksi ei tule ajankohtaiseksi vielä aikoihin, ja asiaa säätelevät myös työ- ja virkaehtosopimukset.

Jopa 90 prosentilla työntekijöistä on sovittu nykylain mukaiset, useimmiten paremmat sairausajan palkkaehdot työ- ja virkaehtosopimuksissa, huomauttaa Seppo Koskinen. Kuva: Arash Matin / Yle, video: Kalle Mäkelä / Yle

Hallitusohjelmaan kirjattu sairausloman karenssipäivä sai välittömästi julki tullessaan tunteet kuumenemaan.

Työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen Turun yliopistosta rauhoittelee, että käytännössä mitään ei tapahdu vielä pitkään aikaan.

Koskisen mukaan keskustelu on lähtenyt hakoteille.

– Keskustelu on koskenut ainoastaan tätä yhtä lakia. Meillä on muitakin, jotka määrittelevät sairausajan palkanmaksuvelvollisuutta. Sairausajan palkka määräytyy paitsi laissa, myös työehtosopimuksissa ja työsopimuksissa.

Koskisen mukaan on vaikeaa arvioida, moniko suomalaisista työntekijöistä on niin sanottujen normaalisitovien työehtosopimusten ja niin sanottujen yleissitovien työehtosopimusten piirissä.

– Karkea veikkaus on, että noin 90 prosenttia. Heillä on jo nyt aivan säännönmukaisesti nykylain mukaiset, useimmiten paremmat sairausajan palkkaehdot sovittu. Lopuista kymmenestä prosentista osa tekee omia työsopimuksia. Aika kummallinen työntekijä, joka ei omassa työsopimuksessa sovi mitään sairausajan palkasta, Koskinen toteaa.

Ajankohtaiseksi asia ei tule vielä pitkään aikaan.

– Ensimmäiset ehdotukset tulevat joskus lokakuussa, vuodenvaihteeseen mennessä ehkä jo saadaan jotain hallituksen käsiteltäväksi, Koskinen arvioi.

Sairaana töihin vai pidennettyjä sairaslomia?

Ison työntekijäjärjestön SAK:n asiantuntijalääkäri Riitta Työläjärvi kertoi hiljattain Ylelle, että hän pitää uudistusta huolestuttavana.

Työläjärvi pelkää sen kohdistuvan erityisesti hoito-, hoiva- ja kasvatusaloilla työskenteleviin.

– On riski, että näillä pienipalkkaisilla aloilla ei ole varaa menettää yhdenkään päivän palkkaa, jolloin tullaan töihin sairaana.

Esimerkiksi Ruotsissa pitkään käytössä ollut karenssipäivä poistettiin korona-ajaksi juuri sen vuoksi, ettei kukaan tulisi palkan menettämisen pelossa sairaana töihin.

Voit keskustella aiheesta 21. kesäkuuta kello 23 asti.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *