• 29 toukokuun, 2023

Turkin uudelleenvalitulla presidentillä Erdoğanilla riitti onnittelijoita voiton varmistuttua


Monet valtiojohtajat ja pääministerit onnittelivat sunnuntaina Recep Tayyip Erdoğania presidentinvaalien voitosta.

Recep Tayyip Erdoğan puhuu kannattajilleen korokkeella, etualalla punainen Turkin lippu.

Recep Tayyip Erdoğan puhui kannattajilleen kotinsa ulkopuolella Istanbulissa sunnuntaina. Kuva: Tolga Bozoglu / EPA

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on voittanut sunnuntaina pidettyjen presidentinvaalien toisen kierroksen.

Erdoğan on saanut muilta valtionpäämiehiltä onnitteluja voittonsa johdosta illan mittaan.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz sanoi onnitteluissaan, että Saksa ja Turkki ovat läheisiä liittolaisia, joiden ”kansalaiset ja talous ovat sitoutuneet syvästi yhteen”.

Myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden nosti onnitteluissaan esiin Turkin aseman liittolaisena, ja sanoi odottavansa innolla maiden välisen yhteistyön jatkamista Nato-liittolaisina.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron onnitteli Erdoğania uudelleenvalinnasta ja sanoi, että maiden on välillä valtavia haasteita, joita tulee työstää.

Twitter viestissään Macron sanoo, että yksi haasteista on rauhan palaaminen Eurooppaan.

– Presidentti Erdoğanin kanssa, ketä onnittelen uudelleenvalinnasta, me jatkamme eteenpäin, Macron sanoi.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi onnitteluidensa ohella, että hän laskee maiden välisten suhteiden vahvistamisen varaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin totesi omassa onnittelussaan, että Turkin kansa selvästi tukee ja arvostaa Erdoğanin työtä ja itsenäistä ulkomaanpolitiikkaa.

– Arvostamme erittäin paljon henkilökohtaista panostasi Venäjän ja Turkin välisten suhteiden vahvistamisessa ja yhteisesti hyödyllistä yhteistyötä monilla alueilla, Putin sanoo Kremlin julkaiseman lausunnon mukaan.

Myös Euroopan unionin ja puolustusliitto Naton edustajat esittivät oman onnittelunsa.

– Onnittelut presidentille uudelleenvalinnastasi. Odotan innolla yhteistyömme jatkumista ja heinäkuun Nato-kokouksen valmistelemista, tviittasi Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.

– Onnittelen Erdoğania vaalivoitosta. Odotan innolla EU:n ja Turkin välisten suhteiden rakentamista, mikä on strategisesti tärkeää molemmille osapuolille, ja kansalaisten eduksi, tviittasi vuorostaan EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Turkki on Naton jäsen ja pyrkinyt liittymään Euroopan unioniin. Erdoğan on toistuvasti ollut napit vastakkain molempien organisaatioiden kanssa, kirjoittaa uutistoimisto AFP.

Lähteet: Reuters, AFPSource link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *