• 28 toukokuun, 2023

Pekka Kangasalustalle jäi hapan maku MM-hopeasta – sensaatiojoukkueen toisella Suomen kansalaisella sekavat tunteet: ”Sydäntäsärkevää”


Saksan apuvalmentaja Pekka Kangalusta on nauttinut joka hetkestä joukkueen apuvalmentajana. Saksaa edustanut Suomen kansalainen Samuel Soramies kuvaili tunnelmiaan sekaviksi.

Pekka Kangasalusta hymyilee MM-hopea kaulassa.

Pekka Kangasalusta saavutti MM-kisoissa hopeaa Saksan apuvalmentajana. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

TAMPERE. Saksan apuvalmentajana jääkiekon MM-kisoissa toimineen Pekka Kangasalustan MM-kisat päättyivät hopeamitaliin Tampereella.

Saksa yllätti kisoissa mestarisuosikiksi nousseen Sveitsin ja myös Yhdysvallat, mutta taipui finaalissa Kanadalle 2–5.

– Tappio on aina tappio ja se pitää hyväksyä. Se, miten me tämän annoimme, vähän harmittaa, Kangasalusta sanoi Yle Urheilulle.

– Meillä oli hyvä pelisuunnitelma ja pystyimme noudattamaan sitä aika pitkälle läpi ottelun. Kanada oli kärsivällisempi ja meillä pikkaisen herpaantui. He saivat riistoja ja rokottivat kovalla prosentilla. Vähän jäi hapan maku, valmentaja harmitteli.

Pekka Kangasalusta esitteli MM-hopeaansa.

Pekka Kangasalusta on toiminut tällä kaudella Saksan apuvalmentajana. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Kangasalusta nautti joka hetkestä

Kisat olivat Kangasalustalle erityiset, sillä hän asuu lähellä Tamperetta Kangasalla. Kotonaan hän ei ole tosin ehtinyt juuri käydä sitten huhtikuun yhdeksännen päivän, jolloin hän lähti Saksaan MM-kisaleiritykselle.

– Sen jälkeen olen käynyt äitienpäivänä kahden tunnin ajan kotona. Tämä on ollut pitkä pätkä ja pitkiä päiviä, mutta olen nauttinut joka hetkestä.

– Vaikkei nyt kultaan asti riittänyt, niin oli upeaa nauttia menestyksestä tuon ryhmän kanssa.

Pekka Kangasalusta kätteli MM-finaalin jälkeen Kanadan voittajajoukkueen.

Kangaslusta valmentaa ensi kaudella Saksan pääsarjassa Toni Söderholmin apuvalmentajana. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Saksasta kestomenestyjä?

Kangasalusta oli ensimmäistä kertaa Saksan apuna. Hän on ollut aikoinaan myös Leijonien apuvalmentajana MM-kisoissa ja olympialaisissa.

Jatkosta Saksan maajoukkueessa ei ole Kangasalustan mukaan vielä käyty keskusteluja. Hän kuitenkin uskoo, että Saksalla on mahdollisuus kestomenestyjäksi MM-tasolla.

– Saksassa on hyvät fasiliteetit ja kaikki on periaatteessa kunnossa. Uskon, että tästä tulee varmasti lisäbuustia saksalaiseen jääkiekkoon. Uskon ja toivon, että se ottaa harppauksia eteenpäin.

Samuel Soramies MM-hopea kaulassa.

Samuel Soramies on Suomen kansalainen. Hänen tunteensa olivat sekavat MM-hopean jälkeen. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Mieletöntä ja sydäntäsärkevää

Saksan joukkueessa nähtiin muutenkin suomalaisväriä, kun Samuel Soramies viiletti kolmosketjussa. Soramiehellä on Suomen kansalaisuus, sillä hänen isovanhempansa muuttivat aikoinaan Saksaan ja hänen isänsä jäi sille tielle.

Soramiehen mukaan MM-kisojen pelaaminen Suomessa oli hänelle hyvin erityinen asia.

– En edes unelmoinut tästä lapsena. Juuri nyt tämä on mieletöntä ja sydäntäsärkevää. En tiedä, se on kaikkea yhdessä, Soramies sanoi harmissaan.

Soramies puhuu suomea, mutta hän hoitaa haastattelun mielellään englanniksi.

– Tunteet ovat sekavat. En oikeastaan pysty kuvailemaan fiiliksiäni juuri nyt. Olen iloinen, että sain hopeamitalin. En osannut ajatella saavani sellaista ennen tätä turnausta, mutta samalla finaalin häviäminen on sydäntäsärkevää.

Samuel Soramiehen peli-ilme oli tiukka.

Soramiehen peli-ilme oli tiukka. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Huima tarina

Saksan tarina oli mieletön, sillä se hävisi alkusarjassa ensimmäiset kolme otteluaan. Sen jälkeen joukkueen oli käytännössä voitettava kaikki alkusarjan pelinsä, jotta se yltää edes puolivälieriin saakka.

Lopulta yllättäjä laittoi niin Sveitsin kuin Yhdysvallat laulukuoroon pudotuspeleissä.

– Pelasimme joukkueena. Kaikki antoivat kaikkensa koko matkan ajan. Näen, että voimme olla todella ylpeitä joukkueesta ja mitä saavutimme yhdessä.

Samuel Soramies Saksan paidassa.

Soramies teki kisoissa pisteet 1+1. Kuva: Tomi Hänninen/ChilipicturesSource link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *