• 29 toukokuun, 2023

Elävätkö kiekkopomot ja media eri todellisuudessa? Nämä asiat jäivät mieleen jääkiekon MM-kisoista


Yle Urheilun MM-toimittajat Henri Pitkänen, Jussi Paasi ja Pekka Aalto poimivat turnauksen pointit esiin. Pienten kiekkomaiden panos pelasti paljon.

Kasperi Kapanen on laidan vieressä kuvattavana Leijonien Kanada-pelissä Tampereella 2023.

Yleisön ja median kiinnostus kotikisoja kohtaan Suomessa oli jälleen korkea. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

TAMPERE. Mistä vuoden 2023 jääkiekon MM-turnaus muistetaan? Yle Urheilun toimittajat Henri Pitkänen, Jussi Paasi ja Pekka Aalto hyppäsivät pariksi viikoksi MM-kuplaan Tampereelle ja poimivat tähän juttuun eniten mieleen asiat kisoista.

Henri Pitkänen: Työtön mies kirjoitti hienoa tarinaa

1) Leijonien turkkiin uusia karvoja: Jukka Jalosen sopimus jatkuu vielä ensi kauden, mutta kevään prosessia ja jatkoa on syytä tarkastella. Jalosen voittokone ei käynnistynyt missään vaiheessa, ja tutun, kokeneen sekä toki paljon voittaneen rungon raikastaminen ensi kaudella ei tekisi huonoa. Ehkäpä valmennuksenkin koostumusta olisi syytä pohtia. Leijona vaikutti tällä kertaa hieman ylensyöneeltä, eivätkä NHL-vahvistukset istuneet haluttuun pelitapaan yhtä saumattomasti kuin esimerkiksi viime vuonna. Suomi ei ansainnut yhtään enempää.

Heikki Hietanen MM-kisojen infossa Tampereella 2023.

Heikki Hietanen ei ollut tyytyväinen median tapaan käsitellä negatiivisia asioita. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

2) Erilaiset todellisuudet: IIHF sai kisojen aikana kritiikkiä jään kunnosta ja Jääkiekkoliitto monistakin asioista. Mediassa kiekkopomojen on todettu pöyhkeydessään irtautuneen arjen todellisuudesta muun muassa lippuhinnoittelun suhteen, ja Leijonien pelit on viety pois tavallisten fanien ulottuvilta. Kisojen pääsihteeri Heikki Hietanen totesi päätöspäivänä, että media puolestaan elää välillä toisessa todellisuudessa kuin mikä oikea tilanne on. Ehkä joskus ollaan vielä samassa ulottuvuudessa.

3) Elämä osana jääkiekkoa ja toisinpäin: Latvian selviytyminen välieriin pelasti finaaliviikonlopun tunnelman. Kaikesta presidentin tuuletuksia myöten pystyi aistimaan, kuinka paljon historiallinen MM-pronssi merkitsi. Petteri Nummelin rekrytoitiin syksyllä Latvian apuvalmentajaksi, ja kevät päättyi uskomattomaan pronssitarinaan. Saksan valmentaja Pekka Kangasalusta oli marraskuuhun saakka työtön mies, mutta lauantaina hän löysi itsensä Saksan vaihtoaitiosta pomppimassa ja tuulettamassa raivoisasti yllättävää finaalipaikkaa. Eikä kultakaan ollut kovin kaukana. Hienot tarinat ovat osa urheilun ydintä.

Pekka Kangasalusta halaa Moritz Seideria MM-välierän jälkeen Tampereella 2023.

Pekka Kangasalusta sai pätkäpestin Saksan maajoukkueesta ja ylsi finaaliin. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Jussi Paasi: Latvialaiset pelastivat mitalipelit

Leijonien esiripun putoaminen: Lähes voitosta voittoon vuodesta 2019 lähtien kulkenut Jukka Jalosen voittokone hyytyi tällä kertaa puolivälierässä. Se saattoi olla jopa hyvä asia, sillä nyt Jääkiekkoliitto on pakotettu tarkastelemaan Leijonien kultaisen esiripun takana kyteviä kipupisteitä ja ongelmia. Niitä riittää.

Kannattajakulttuuri: Latvialaiset pelastivat Tampereen uneliaan tunnelman. Yritysvieraat väistyivät ja tilalle tuli päätösviikonlopuksi tuhansia tosifaneja, jotka elivät pelissä joka solulla mukana. Pauhu oli korviahivelevää, kaunista ja koskettavaa.

Latvian kannattajat pitivät kovaa meteliä MM-kisojen välierässä Kanadaa vastaan Tampereella 2023.

Tuhannet latvialaisfanit saapuivat viimeiseksi viikonlopuksi Tampereelle ja pitivät hienoa meteliä. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Yllätykset: Saksan ja Latvian nousu neljän parhaan joukkoon ja mitaleille on parasta, mitä jokakeväiselle turnaukselle voi tapahtua. Kun vielä Sveitsikin näytti, että se voi yltää MM-tasolla mihin tahansa, ovat voimasuhteet tasoittuneet merkittävästi. Se on kaikkien kannalta fantastinen asia.

Pekka Aalto: Tunnelmantekijät loistivat Tampereella

Bensaa hiillokseen: Suomen peleissä tunnelma oli keskimäärin vaisu, mutta tapahtuman luojista se ei jäänyt kiinni. Areenan kuuluttajat, juontajat, dj:t, videokuvaajat, mediakuution ja valojen käyttäjät sekä muu porukka tekivät erinomaista työtä liekittääkseen fiilistä. Erityisen onnistunut on katsomossa kiertävä kamera, josta saadaan livekuvaa kuutiolle. Sandstormin ympärille rakennettu nostatus peleihin toimi.

Darude soittaa Sandstormin MM-kisojen avausottelussa Tampereella 2023.

Tampereen areenalla tunnelmaa luoneet ammattilaiset onnistuivat erinomaisesti. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Pienten maiden panos: Saksa ja Latvia etenivät mitaleille, mikä raikasti vähän väljähtynyttä menoa kummasti. Latvialaisten ryntäys pelasti viimeisen viikonlopun Tampereella. Laajemmin IIHF on ajanut sinnikkäästi 16 maan turnausta. Se on ollut fiksua, koska taso näyttää oikeasti leventyneen. Lähes kaikki MM-maat pystyivät vähintäänkin puolustamaan keskustaa niin, ettei alkulohkoissa ollut liikaa murskavoittoja ja ylikävelyitä.

Ketjut lukkoon: Jukka Jalonen on luonut Leijonille hienon menestysreseptin, jonka avulla kypsyteltiin kolme arvokisavoittoa kolmeen vuoteen. Siihen sisältyi kokoonpanon lukitseminen aikaisin. Myös ketjuille ja pakkipareille annettiin aikaa löytää yhteinen sävel. Nyt luottamus kääntyi jääräpäisyydeksi. Alkusarjassa oli kolme peliä aikaa tehdä kokeiluja, mutta tilaisuus hukattiin.

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen antaa haastatettelua Ylen Jussi Saariselle MM-kisoissa Tampereella 2023.

Jukka Jalonen ei tällä kertaa pystynyt viemään Suomea mitalipeleihin. Kuva: Tomi Hänninen/ChilipicturesSource link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *