• 15 huhtikuun, 2023

Alankomaat on sallimassa eutanasian myös alle 12-vuotiaille lapsille


Päätöksestä on kiistelty Alankomaissa monta vuotta. Belgiassa pienten lasten eutanasiat on jo sallittu.

Alankomaiden pääministeri Mark Rutte.

Alankomaiden pääministeri Mark Rutten hallituskoalitiossa eutanasiapäätös aiheutti kiistaa. Kuva: EPA-EFE

Alankomaissa hallitus päätti perjantaina sallia eutanasian eli armokuoleman myös alle 12-vuotiaille lapsille, jotka kärsivät ”sietämättömästi ja ilman toivoa” esimerkiksi parantumattomasta sairaudesta tai loukkaantumisen vuoksi.

Aloite päätökseen tuli alun perin hollantilaisilta lääkäreiltä, jotka olivat suositelleet ikärajan poistamista eutanasiaa toivovilta.

Eutanasia on ollut laillinen yli 12-vuotiaille jo yli kaksikymmentä vuotta sekä Alankomaissa että sen naapurimaassa Belgiassa, ja maat olivat maailman ensimmäisiä eutanasian sallineita maita. Tähän mennessä yli 12-vuotiaat ovat tarvinneet vanhempiensa luvan, kunnes he täyttävät 16 vuotta.

Vanhemmat voivat lisäksi pyytää eutanasiaa alle vuoden ikäiselle vauvalleen.

Belgiassa lasten eutanasiat sallittiin vuonna 2014. Ehdoiksi määriteltiin, että lapsen on itse sitä haluttava sekä ymmärrettävä, mitä eutanasia tarkoittaa.

Koskee alle kymmentä lasta vuosittain

Päätöksen voimaan saattamiseksi hallitus ei tarvitse lupaa maan parlamentilta, vaan siihen riittää olemassa olevan pöytäkirjan muokkaaminen. Englanninkielisen NL Times -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) päätös voisi astua voimaan vuoden sisällä.

Lehden mukaan vuonna 2019 julkaistiin tutkimus, jossa kerrottiin esimerkiksi tapauksesta, jossa äiti kertoi aivokasvaimesta kärsivän lapsen huutaneen kolme päivää tauotta, hakaten päätään ja huutaen apua. Tutkimuksessa kerrottiin myös lapsista, jotka kärsivät sairauskohtauksista lähes tauotta.

– Vuosittain (eutanasia) koskee pientä, noin 5–10 lapsen joukkoa, joiden kohdalla hoitovaihtoehdot eivät riitä lievittämään kärsimystä ja joiden odotetaan kuolevan lähitulevaisuudessa, Alankomaiden terveysministeriö sanoi lausunnossa.

Jos lapsi ei pysty itse antamaan suostumusta, voidaan eutanasia suorittaa myös vanhempien luvalla siten, että he ensin neuvottelevat asiasta lääkärin kanssa, kertoi terveysministeriön tiedottaja Axel Dees uutistoimisto AFP:lle.

Päätöksestä on kiistelty Alankomaissa kiivaasti jo vuosia, ja kaksi kristillistä puoluetta pääministeri Mark Rutten hallituskoalitiossa vastusti sitä.

Virallisten tilastojen mukaan viime vuonna eutanasian sai Alankomaissa yli 8 700 ihmistä. Valtaosa heistä sairasti parantumatonta syöpää.

STTSource link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *