• 4 kesäkuun, 2023

Mystiset vammat piinasivat Patrik Vartamaa kuukausia – vasta lääkärien ottamat kuvat loivat uskoa


Yle Urheilu näyttää Joensuun Mailan ja Kouvolan Pallonlyöjien välisen Superpesis-ottelun sunnuntaina TV2:ssa. Lähetys alkaa kello 16.50.

Etenijäkuninkuuden viime kesänä saavuttanut Patrik Vartama nauttii pesäpallosta juuri nyt erityisen paljon.

Syy eivät ole niinkään henkilökohtaiset suoritukset, vaan se, että hän saa pelata pesäpalloa terveenä yhdessä kavereidensa kanssa.

Talvikaudella Vartamalla oli mystisiä loukkaantumishuolia. Mainiona ulkopelaajana tunnettu Vartama ei pystynyt heittämään, sillä hänen molemmat kädet tulehtuivat.

– Normaalisti tulehdusten pitäisi lähteä pois parissa kolmessa viikossa, kun ei tee mitään, mutta minulla ne kesti todella kauan. Menikö jopa 4–6 kuukautta, Vartama sanoo.

Aluksi Vartaman vasen käsi tuettiin, eikä hän saanut ärsyttää kehoaan millään tavalla. Pikkuhiljaa hän sai käyttää kuntopyörää ja jalkaprässiä.

Kun vasemman käden kanssa helpotti ja hän oli saanut jo luvan juosta, oikea olkapää tulehtui. Kaikki alkoi alusta.

– Kyllä se oli mielelle raskasta kun ei oikein tiennyt, mikä niissä on vialla. Mitään ei pystynyt tekemään ja mikään ei auttanut. Hyvä näin, että nyt on kunnossa. Se on tärkeintä.

Tyhmempiäkin ajatuksia

Kun lääkärien ottamista kuvista paljastui, ettei käsissä ollut mikään rikki, se loi pientä uskoa Vartamalle. Vaikka erilaisia ajatuksia pyöri mielessä, uran päättyminen ei sentään hiipinyt takaraivoon.

– Mutta kyllähän sitä mietin, että voiko se johtua jostain muusta, että kädet tulehtuu mystisesti. Tuollaisessa tilanteessa ihmisen pääkoppa on sellainen, että vähän tulee tyhmempiäkin ajatuksia.

– Selkeästi en ollut taaskaan oikeassa, kun kaikki on nyt kunnossa, Vartama hymyilee.

Patrik Vartama heitti vettä päällensä.

Patrik Vartama on ollut isossa roolissa ykköskärjen vaihtajana. Kuva: All Over Press

Ulos toukokuussa

KPL:n pelinjohtaja Iiro Haimin mukaan kukaan ei tiennyt tasan tarkalleen, mistä vammassa oli kyse.

– Uskoimme vaan siihen, että kun jaksaa kuntouttaa ja toimii lääkäreiden ja muiden ohjeistusten mukaan, hän pääsee pelikuntoon. Näin onneksi tapahtui.

– Kun alussa ei tiennyt, voiko edes lyödä, niin niissä kohdissa tuntui siltä, että hän saattaa tarvita pientä henkistä tukea. Kun hän pääsi treenihommiin sisäpelin osalta käsiksi, niin ei enää sen jälkeen. Harjoittelu räätälöitiin niin, että ulkopeli oli poissa.

Vartama pelasi hallikaudella jokerina, mutta toukokuun alussa hän pääsi irti myös räpylä kädessä.

Vartamalla ei ole ennen ollut vastaavia loukkaantumisia. Siksi hän on oppinut arvostamaan, että saa pelata ja nauttia pesäpallosta yhdessä kavereidensa kanssa.

– Tämä on tuntunut todella makealta. Sitä oli unohtanut, miltä tuntuu heittää täysillä ilman, että sattuu. Nyt se tuntuu taas hyvältä. Nautin tällä hetkellä todella paljon.

Patrik Vartama Kouvolan Pallonlyöjien paidassa.

Vartama on nauttinut pesäpallosta uudella tavalla. Kuva: All Over Press

Äärimmäinen halu

Vartama on pesäpallon tulevaisuuden kirkkaimpia tähtiä. Jo viime kaudella hän räväytti toden teolla pinkomalla eniten juoksuja (54) koko sarjassa.

Tuulen nopea Vartama juoksi esimerkiksi kolmoselta kotipesään keskiarvollisesti 5,16 sekunnissa eli nopeiten kaikista Superpesis-pelaajista. Parhaimmillaan hän eteni kotitaipaleen alle viiteen sekuntiin.

– Ollessani pelinjohtaja, hyviä etenijöitä on ollut useampia, mutta hänellä on äärimmäisen kova halu voittaa pesävälejä omalla etenemisellään. Se on poikkeuksellista, Haimi sanoo.

Mihin Vartaman vauhti sitten perustuu?

Vartama on joukkueensa nopein, mutta hän ei ole muihin kärkietenijöihin verrattuna ylivertainen. Muista Superpesis-pelaajista hän erottuu kuitenkin äärimmäisen hyvänä pesältä lähtijänä.

– Olisiko minulla sellainen tiikerinsilmä ja halu ehtiä toiselle pesälle. Se on ollut aina pienestä pitäen. Vaikka en ollut juniorivuosina hirveän nopea, pystyin sen kumminkin etenemisellä paikkaamaan.

Patrik Vartama syöksymässä Kouvolan Pallonlyöjien paidassa.

Patrik Vartama paikkasi aikoinaan vauhtiaan juonikkaalla etenemisellä. Kuva: All Over Press

Harppauksia Tahkossa

Vartama kertoo, että esimerkiksi nykyään C-pojatkin voivat jo juosta 30 metriä alle neljän sekunnin, mutta vielä A-pojissa hänen aikansa oli yli neljä sekuntia. KPL:ssä Vartama on taittanut matkan parhaimmillaan ajalla 3,75.

– Paljon tapahtui Tahkossa, kun yleisurheiluvalmentaja Markku Kytölän kanssa muutin juoksutyyliäni. Lopetin yltiömäisen tikkaamisen ja päätin keskittyä tekniikkaan, askelpituuteen ja vastaaviin asioihin.

Vartamalla on ollut äärimmäisen kova halu nipistää jokainen sadasosa puolelleen. Aikoinaan se oli myös etenijän suurin ongelma. Hän usein kärysi kolmospesältä, kun lukkari syötti taktisen väärän.

Viime kaudeksi Kouvolaan siirtynyt Vartama on saanut malttia otteisiinsa.

– Olen luottanut siihen, ettei etenijänä tarvitsisi joka kerta välejä voittaa. Meillä on myös todella taitavia vaihtolyöjiä, joten antaa myös heille mahdollisuuden, etten tötöile siellä turhan takia.

Patrik Vartama syöksyy kotipesään.

Kuva: All Over Press

Vuoden pesäpalloilija?

Jo Hyvinkää-ajoilta Vartaman tuntenut pelinjohtaja Iiro Haimi näkee, että Vartamalla on potentiaalia olla sarjan asboluuttinen huippupelaaja.

–Ja tietysti aina on mielipidekysymys kuka on paras, mutta hänellä on esimerkiksi mahdollisuus olla Vuoden pesäpalloilija.

Haimin mukaan eteneminen ja ulkopeli ovat huippuluokkaa, mutta suurin kehityskohde on mailan varressa.

– Siinä on myös kyse oikean roolin löytämisestä. Meillä hän on pelannut kakkosena, ja siinä hän myös jatkossa pelaa.

Patrik Vartama Kouvolan Pallonlyöjien paidassa.

Patrik Vartama kohtasi entisen seuransa Hyvinkään Tahkon viime vuonna pudotuspeleissä. Kuva: All Over Press

Johtajuutta kaivataan

Pelinjohtaja lisää, että Vartaman kanssa on työstetty myös johtajan ominaisuuksia. Haimin mukaan Vartamalla on mahdollisuus olla joukkueen ehdoton johtaja myös joukkueen sisällä.

– Se vaatii ehdottomasti kokemusta, mutta myös persoonan likoon laittamista. Hänen on uskallettava heittäytyä siihen rooliin.

Haimin mukaan Vartama on erittäin pidetty persoona joukkueen sisällä. Yksi luonteenpiirre on, että hän on kuitenkin tietyissä asioissa jopa hieman ujo.

– Hänellä on paljon ajatuksia ja hyviä ajatuksia, mutta välillä näkyy se, että uskaltaako hän tuoda niitä kuinka vahvasti esille. Se on yksi osa, kun puhutaan johtavaksi pelaajaksi kasvamista.

Patrik Vartama valmistautumassa lyöntiin.

Patrik Vartamalla on vielä kehitettävää mailan varressa. Kuva: All Over Press

”Monella on kykyjä”

Vaikka Vartama on persoonana rento ja rauhallinen, kentällä hänestä puskee esiin äärimmäisen kova voitontahto.

Pesäpalloilijana Vartama tavoittelee menestystä ja mestaruutta joukkueen kanssa. Vuoden pesäpalloilija -titteliin hän ottaa kantaa vasta kysyttäessä.

On puhuttu, että sinulla on kykyjä olla joskus vuoden pesäpalloilija. Miltä se kuulostaa?

– Monella on kykyjä. Se vaatii aika nappiosuman mutta en laita vastaan. Se olisi hienoa voittaa. Kaikkeni teen, että se olisi mahdollista.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *