• 20 elokuun, 2023

Trillerivoitto Virosta piti Suomen historialliset jatkohaaveet elossa – asiantuntija näkee joukkueen pelissä selkeän ongelmakohdan


Suomi kukisti Viron lähes kolmetuntisessa jännitysnäytelmässä lentopallon EM-kisoissa. 3–2-voiton myötä Suomella on edelleen mahdollisuudet edetä jatkoon D-lohkosta, mutta haaste on kova.

Suomen naisten lentopallomaajoukkue juhlii kentällä.

Suomen joukkue pääsi juhlimaan avausvoittoaan lentopallon EM-kisoissa. Kuva: EPA-EFE

Suomi kohtaa lentopallon EM-kisoissa tänään Ranskan kello 16.00. Voit katsoa ottelua suorana Yle Areenassa ja TV2:ssa.

Suomi otti elintärkeän 3–2-voiton Virosta lentopallon EM-kisojen D-lohkossa. Voiton myötä Suomella on edelleen mahdollisuudet jatkopaikkaan. Voiton tuoma henkinen noste on huomattava, sanoo Ylen asiantuntija Riikka Lehtonen.

– On täysin eri asia voittaa tällainen ottelu 3–2 kuin hävitä 2–3. Joukkue saa kokemuksen siitä, että he voivat ratkaista otteluita tiukoissa paikoissa, entinen huippupelaaja korostaa.

Suomi nousi kahdella voitosta saadulla pisteellä lohkon neljänneksi. Suomen takana pisteen päässä ovat Viro sekä Espanja. Neljä parasta joukkuetta etenee jatkoon. Naisten maajoukkue ei ole koskaan edennyt EM-kisojen alkulohkosta pudotuspeleihin.

Lehtonen uskoo, että jatkomahdollisuuksien säilyminen saa joukkueen syttymään entisestään.

– Suomi taistelee nyt oikeasti jatkopaikasta. Joukkue antaa varmasti aivan kaikkensa, hän painottaa.

Loistava joukkuehenki näkyy

Viroa vastaan Suomi oli jo tappiolla erin 1–2. Neljännessä erässä Suomi kuitenkin napsi erän neljä viimeistä pistettä ja vei kamppailun viidenteen erään. Siinäkin Suomi oli ratkaisupalloissa etevämpi ja voitti 15–13. Ratkaisevan pisteen napautti 18-vuotias Iida Pöllänen.

Vain hetkeä aiemmin päävalmentaja Nikolas Buser oli antanut aikalisän päätteeksi viimeiset ohjeet nuorukaiselle.

– Iidalla oli ottelussa ylä- ja alamäkiä. On hänelle iso juttu ja askel, että hän sai mahdollisuuden ratkaista ja ratkaisikin ottelun. Tällaiset voivat kantaa todella pitkälle, Lehtonen arvioi.

Katso, miten Iida Pöllänen sai nimiinsä ottelun viimeisen pisteen.

Mittavan uran pelannut lajilegenda suitsuttaa vuolaasti Suomen joukkuehenkeä. Lehtosen mukaan hyvä henki näkyy toiminnassa koko ajan. Lisäksi hän kehuu peluutusta. Hyvävireiset sekä nuoret pelaajat saavat vastuuta.

– Pelaajille on selvästi annettu tilaa. Nuorille halutaan antaa mahdollisuuksia, ja onnistumisten jälkeen pelaajat saavat lisää vastuuta, Lehtonen analysoi.

Avausottelussa Slovakiaa vastaan Suomi menetti jo näpeissä olleen toisen erän. Viroa vastaan tärkeimmillä hetkillä Suomi piti pintansa etenkin 26 pistettä takoneen Suvi Kokkosen johdolla. Yleispelaaja oli selvästi Suomen aktiivisin hyökkäyspelaaja 65:lla hyökkäyslyönnillä.

Lehtosen mieltä lämmittää erityisesti, että Viroa vastaan hyökkäyksessä onnistumisia tuli aiempaa laajemmalta rintamalta. Keskitorjuja Daniela Öhman teki 13 pistettä ja oli joukkueensa parhaimmistoa. Hän sai Slovakiaa vastaan mahdollisuuden ja jatkoi vahvoja otteitaan.

– Voittaakseen näitä, ja astetta kovempia pelejä Suomella on oltava keskihyökkäys mukana. Olen iloinen, että hyökkäys jakaantuu, Lehtonen sanoo.

Viro sai pidettyä Suomen ykköshakkuri Piia Korhosen kurissa, mutta keskitorjujista Netta Rekola onnistui 15 pisteellään ja yleispelaaja Pöllänen takoi 17 pistettä.

Yleispelaaja Suvi Kokkonen oli Suomen kovin pistenikkari 26 pisteellään Viroa vastaan.

Jatkopaikka on kova tavoite

Lehtonen uskoo, että Suomen jatkopaikan kannalta maanantain Espanja-ottelu on ratkaiseva. Sunnuntaina, vain noin 18 tuntia Viro-ottelun jälkeen, vastaan asettuva Ranska on ennakkosuosikki. Lehtonen huomauttaa, että joukkueella on kova panostus ensi vuoden Pariisin olympialaisia silmällä pitäen.

– Ranska on napsun verran parempi kuin Viro. Hyökkäyksessä he tulevat vielä laajemmalla rintamalla, Suomen passari Kaisa Alanko puolestaan arvioi Viro-ottelun jälkeen.

Lehtonen nostaa Suomen suurimmaksi pelilliseksi haasteeksi vastaanoton. Se tuotti Suomelle haasteita myös Viroa vastaan.

– Suomi taistelee vastaanoton kanssa. Ratkaisee paljon, saako joukkue vastaanottoa kulkemaan, Lehtonen toteaa.

Suvi Kokkonen päätti monta huimaa palloa Viroa vastaan.

Viro-ottelussa räiskyvästi hyökänneet Kokkonen ja Pöllänen olivat vastaanotossa vaikeuksissa. Vastaanotto ei kuulu kummankaan yleispelaajan suurimpiin vahvuuksiin EM-näyttämöllä.

– On useita tilanteita, joissa he pelaavat vierekkäin ja molemmilla vastaanotto ontuu. Silloin liberokaan ei pääse antamaan omaa osuuttaan peliin, Lehtonen konkretisoi.

Hän muistuttaa, että molemmat ovat nuoria pelaajia, jotka toistojen myötä kehittyvät tälläkin pelin osa-alueella. Ranska- ja Espanja-otteluissa Suomen vastaanotto mitataan jälleen.

– Espanja ei ole missään tapauksessa huono joukkue. He voittivat Ranskalta kaksi erää, Lehtonen muistuttaa.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *