• 26 heinäkuun, 2023

Toistaiseksi tuntematon tauti jyllää koripallon nuorten EM-kisoissa – Suomen pelaajista jopa puolet sairastui, yksi oli tiputuksessa


Koripallon U18 EM-kisoissa kuusi samassa hotellissa majoittuvaa joukkuetta on kärsinyt erikoisista oireista. Lääkäreiden mukaan kyseessä on todennäköisesti virus.

Koripallo penkillä kentän katsomossa.

Arkistokuva. Kuva: Terhi Liimu / Yle

Alle 18-vuotiaiden poikien koripallon EM-kisoissa Serbiassa leviää toistaiseksi tuntematon tauti. Kansainvälinen koripalloliitto Fiba on tiedottanut, että kuuden maan joukkueen pelaajia ja taustahenkilöitä on sairastunut. Ärhäkkä tauti on aiheuttanut muun muassa kuumetta, vatsakipuja ja ripulia.

Sairaustapaukset ovat kurittaneet erityisesti Suomen maajoukkuetta. U18-maajoukkueen päävalmentaja Petri Virtanen vahvistaa, että oireita on ollut peräti puolella joukkueesta eli kuudella pelaajalla.

– Kisojen 16 joukkuetta on jaettu kolmeen hotelliin. Suomen kanssa samassa hotellissa majoittuu yhteensä seitsemän joukkuetta, joista kuudella on havaittu useita sairastapauksia, Virtanen kertoo Yle Urheilulle.

Sairastuneita pelaajia ja taustahenkilöitä on ollut Kreikan, Liettuan, Slovenian, Espanjan ja Turkin kisaorganisaatioissa.

Oireiden aiheuttajaa selvitetään, mutta tällä hetkellä asiasta ei ole vielä varmuutta.

– Joukkueiden ja kisajärjestäjien lääkäreiden mukaan kyseessä on todennäköisesti jonkinlainen virus, joka on päässyt leviämään pelaajien keskuuteen. Suomen joukkueen koko taustahenkilöstö on selvinnyt ilman oireita, Virtanen sanoo.

Kataja Basketin päävalmentaja Petri Virtanen pyörittää koripalloa käsissään, kun joukkue harjoittelee taustalla.

Petri Virtanen luotsaa Suomen U18-maajoukkuetta. Kuva: Pauliina Tolvanen / Yle

Kisat toistaiseksi aikataulussa

ESPN:n mukaan useat pelaajat joutuivat jättämään ottelunsa kesken maanantaina. Turnauksen välipäivänä tiistaina yli 20 pelaajan uutisoitiin sairastuneen ja pelaajia kuljetettiin sairaalahoitoon.

Suomen sairastuneista pelaajista yksi oli vähän aikaa tiputuksessa hotellilla, mutta kukaan ei ole joutunut sairaalahoitoon.

– Kisajärjestäjä hommasi hoitohenkilökunnan hotellille mittaamaan pelaajien nestetasapainoa ja suorittamaan verikokeita. Yksi pelaaja oli tiputuksessa hotellilla, mutta muut selvisivät levolla. Kahdella pelaajalla on vielä kuumetta.

Viranomaiset tutkivat keittiön ja uima-altaan hotellista, jossa sairastuneet joukkueet ovat majoittuneet.

– Tällä hetkellä odotamme tuloksia. Kaikkien sairastuneiden pelaajien huoneet desinfioidaan lisätartuntojen ehkäisemiseksi. Myös ruokailujärjestelyjä on porrastettu joukkueiden kesken, Virtanen avaa.

Koripallo korisukassa.

Sairastapaukset eivät ole toistaiseksi peruuttaneet EM-kisaotteluita. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Suomi voitti alkulohkossa Tšekin, mutta kärsi tappiot Serbialle ja Slovenialle. Neljännesvälierissä vastaan asettuu tuttu Kreikka, jonka Suomi kohtaa tänään klo 16.30. Kreikkaa vastaan Suomen kokoonpanosta puuttuu siis kolme pelaajaa epidemian vuoksi.

– Olisimme muutenkin tehneet taktisia muutoksia pelitapaamme. Nyt kolme pelaajaa on pois rivistä ja varmasti osalla energiavarastot ovat vielä hakusessa, niin pyrimme vähentämään fyysistä taakkaa tämän iltapäivän koitoksessa, Virtanen korostaa.

Kritiikki aiheetonta

Kansainvälisessä mediassa nousi esiin suuria puutteita toisen turnauskentän parketissa, jonka liukkaus aiheutti useampia loukkaantumisia. Suomen joukkue on kuitenkin kokenut kisajärjestelyt suurimmaksi osaksi erittäin hyviksi.

– Ikävä episodi parketin kanssa johtui suurimmaksi osin poikkeuksellisista sääolosuhteista. Paikalle osui raju ukonilma ja raekuuro, joka aiheutti vauroita hallin kattoon. Sitä kautta kosteutta pääsi muodostumaan myös kentän pintaan. Tietenkään näin ei saisi tapahtua, mutta tämä oli taustalla siihen, miksi tuo yksi ottelu meni plörinäksi alkulohkojen aikana, Virtanen kertoo.

Poikien alle 18-vuotiaiden koripallon EM-kisat jatkuvat tulevaan sunnuntaihin saakka.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *