• 30 heinäkuun, 2023

Tanska pyrkii estämään Koraanien poltot – Ruotsi on myös aloittanut asian arvioinnin, sanoo pääministeri Ulf Kristersson


Tanskan ulkoministerin mukaan pelkästään sunnuntain aikana polttamisia on ollut viisi ja että huomenna niitä on jälleen luvassa lisää.

En person i vit dräkt står med den ena foten på Danmarks flagga, och den andra på Sveriges flagga.

Mielenosoittaja seisoo Ruotsin ja Tanskan lippujen päällä Indonesian pääkaupungissa Jakartassa tammikuussa. Kuva: EPA-EFE

Tanskan hallitus pyrkii löytämään laillisen keinon estää Koraanien polttaminen suurlähetystöjen edessä Tanskassa, sanoo maan ulkoministeri Lars Løkke Rasmussen maan yleisradioyhtiö DR:llä. Hän kertoo, että pelkästään sunnuntain aikana polttamisia on ollut viisi ja että maanantaina niitä on jälleen luvassa lisää.

Ulkoministerin mukaan maan hallitus aikoo selvittää, miten Tanskan etujen kanssa ristiriidassa oleva muiden maiden ivaaminen voidaan erityistilanteissa kieltää.

Tanskan ulkoministeriö julkaisi sunnuntaina lausunnon, jossa se painottaa ilmaisunvapauden tärkeyttä mutta sanoo Koraanin polttamisen olevan syvästi loukkaavaa ja aiheuttavan kahtiajakautuneisuutta. Lausunnossa kerrotaan myös, että hallitus aikoo selvittää mahdollisuuksia puuttua tilanteisiin, joissa loukataan muita maita, kulttuureja ja uskontoja ja joilla voi olla merkittäviä kielteisiä seurauksia Tanskalle erityisesti turvallisuusnäkökulmasta.

Ministeriö huomauttaa, että joissakin tapauksissa pääasiallinen tarkoitus on ollut loukata ja herättää reaktioita muissa maissa, millä voi olla haitallisia vaikutuksia niin Tanskalle kuin muillekin maille.

Rasmus Paludan seisoo kädessään palava Koraani.

Ruotsalais-tanskalainen äärioikeisto Ramus Paludan polttamassa Koraania Turkin Tukholman-suurlähetystöllä 21. tammikuuta 2023. Kuva: Patrik Österberg / AOP

Tanskan ulkoministeriön lausunnossa korostetaan, että maan hallitus on selkeästi tuominnut Koraanien polttamisen ja että polttamisia tehneet ihmiset eivät edusta niitä arvoja, joille tanskalainen yhteiskunta rakentuu. Ministeriön mielestä toiminta ”pelaa ekstremistien pussiin” ja hyödyttää maita, jotka haluavat aiheuttaa säröjä länsimaiden ja globaalin etelän välille.

Rasmussen sanoo, ettei hän usko suunnitelman vaarantavan ilmaisunvapautta.

Ulkoministeri huomauttaa myös, ettei ilmaisunvapaus ole täydellinen. Esimerkiksi vihapuhe on Tanskassa kielletty, ja ulkoministerin mielestä Koraanin polttaminen ulkomaisen suurlähetystön edessä tai juutalaisten Tooran polttaminen Israelin suurlähetystön edessä on silkkaa pilkantekoa.

Turkki haluaa Ruotsilta ”konkreettisia askelia” – pääministeri Ulf Kristersson vastasi

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson kertoi sunnuntai-iltana Instagram-päivityksessään, että myös Ruotsissa on aloitettu Koraanin polttamisten oikeudellisuuden arviointi. Hän kertoi Ruotsin ja Tanskan hallitusten käyneen asiasta tiivistä keskustelua viikonloppuna.

Uutistoimisto Reuters uutisoi aiemmin sunnuntaina, että Turkin ulkoministeri Hakan Fidan on kehottanut Ruotsia ottamaan ”konkreettisia askelia”, jotta Koraanien polttaminen loppuisi.

Reuters viittaa uutisoinnissaan Turkin ulkoministeriön lähteeseen.

Reutersin mukaan Fidan kertoi puhelimessa Ruotsin ulkoministerille Tobias Billströmille, että ”halpamaisten toimien” jatkuminen sananvapauden varjolla ei ole hyväksyttävää.

Ulkoministerien kerrotaan lisäksi keskustelleen Ruotsin Nato-hakemuksesta.

Aiemmin heinäkuussa mielenosoittaja Salwan Momika talloi Tukholmassa Koraania, mutta poistui lopulta paikalta polttamatta kirjaa. Momika on sytyttänyt Koraanin tuleen aiemmassa mielenosoituksessaan.

Lähteet: Reuters, Ritzau

Juttua päivitetty kauttaaltaan 30. heinäkuuta kello 20.55.

Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *