• 18 maaliskuun, 2023

Tampereen entinen kaupunginjohtaja Pekka Paavola on kuollut


Tampereen kaupungin entinen kaupunginjohtaja Pekka Paavola on kuollut. Asiasta kertoo Ylelle hänen poikansa Mikko Paavola.

Pekka Paavola oli syntynyt Tampereella vuonna 1933. Kuollessaan hän oli 89-vuotias.

Varatuomari Pekka Paavola oli vain 36-vuotias noustessaan Tampereen johtoon vuonna 1969. Tehtävä ei ollut Paavolalle kokonaan outo, sillä hän oli jo muutaman vuoden kaupunginsihteerinä seurannut Tampereen hallintoa ja kunnallispolitiikkaa.

Paavolan johtajakaudesta tuli pitkä. Se kesti 16 vuotta eli vuoteen 1985 asti.

Nuori kaupunginjohtaja

Pekka Paavola oli ollut kaupungin johdossa vain muutaman kuukauden, kun Tampere sai korkea-arvoisia vieraita.

Tasavallan presidentti Urho Kekkonen ja Neuvostoliiton presidentti Nikolai Podgornyin vierailivat Tampereella lokakuussa 1969. Arkistofilmissä on katkelma vieraiden vastaanottoseremoniasta Keskustorilla sekä keskustelusta Lenin-museon edustalla Hämeenpuistossa.

Nikolai Podgornyi oli käytännössä Neuvostoliiton valtionpäämies, virallisesti korkeimman neuvoston puhemiehistön puheenjohtaja. Hän kävi Suomessa valtiovierailulla lokakuussa 1969 ja poikkesi myös Tampereella. Täällä kahta presidenttiä isännöi kaupunginjohtaja Pekka Paavola.

1970-luvun alussa Paavolaa ”lainattiin” kaupungilta koko maan oikeusministeriksi. Laina jäi lyhytaikaiseksi, sillä Rafael Paasion (sd.) johtama vähemmistöhallitus kaatui vain muutaman kuukauden ikäisenä.

Aseveliakselin aikaa

Sodan jälkeen syntynyt niin sanottu aseveliakseli oli yhä voimissaan Tampereen kunnallispolitiikassa, kun Pekka Paavola oli kaupungin virkamiesjohdossa.

Käytännössä akseli tarkoitti, että kokoomus ja sosiaalidemokraatit sopivat keskenään kaupungin isoista päätöksistä. Ja joskus pienemmistäkin: sanottiin, ettei Tampereella ollut niin pientä kaupungin asiaa tai rekrytointia, ettei aseveliakseli olisi jotenkin ollut kuviossa mukana.

Teräksestä ja betonista Tohloppijärven rannalle

Pekka Paavola TV2:n harjannostajaisissa

Paavolan johtajakauden alkupuollella Ylen TV2 oli asettumassa Tampereen Tohloppiin.

– Tätä Tohloppia on rakennettu ajatuksissa jo pitkään, ja viimeisen vuoden ajan teräksestä ja betonista tänne Tohloppijärven rannalle, Paavola totesi tv-keskuksen harjannostajaispuheessaan syksyllä 1971.

Savupiippukaupunki muuttuu

Pekka ”Pomo” Paavolan johtajakausi osui aikaan, jolloin teollisuuskaupunki Tampere alkoi muuttua moderniksi palvelujen ja kulttuurin kaupungiksi.

Paavola oli keskeinen vaikuttaja ”tytärkaupunki” Hervannan rakentamisessa. Hänen kaudellaan valmistui Näsinneula (siirryt toiseen palveluun), ja Särkänniemeen nousivat huvipuisto ja Sara Hildénin taidemuseo (siirryt toiseen palveluun).

Särkänniemeen suunniteltiin eläintarhaa jo 1960-luvun alkupuolella. Ylen arkistofilmi.

Pomon aikana käynnistyi kirjastotalo Metson rakentaminen. Silloin ruvettiin tosimielellä puuhaamaan myös Työväen Teatterille uutta, isompaa teatteritaloa Hämeenpuistoon sekä Tampere-taloa Sorsapuistoon.

Työväen Teatterin talo otettiin käyttöön 1985, Metso 1986 ja Tampere-talo vuonna 1990.

Myös Tampere-Pirkkalan lentokenttä avattiin liikenteelle Paavolan kaudella.

Autolla Euroopassa

Yksi kesän 1984 suurimmista uutisista oli Pekka Paavolan autoilu Euroopassa. Pomo oli kadonnut, kun hänelle yritettiin toimittaa haastetta oikeuteen. Kyse oli niin sanotusta Noppa-jutusta ja lahjontarikosepäilystä.

Paavolan etsintä oli myös Ylen pääuutinen kesäkuussa 1984:

Uutiset ja sää kesäkuussa 1984. Eeva Polttila lukee uutista Pekka Paavolan katoamisesta kesken Noppa-tutkinnan. Pitkässä jutussa Paavolaa etsivät Ylen toimittajat Helena Itkonen ja Tarmo Ropponen.

Paavolaa ei löydetty ajoissa eikä saatu käräjille. Hänen asemansa kaupungin johdossa oli kuitenkin käynyt kestämättömäksi, ja hän erosi tehtävistään seuraavana vuonna 1985.

Pian tämän jälkeen Pekka Paavola siirtyi Urpo Lahtisen kustantamon Lehtimiehet Oy:n (siirryt toiseen palveluun) toimitusjohtajaksi.

Virkamies palaa luottamusmiehenä

Värikkäiden vaiheiden jälkeen Pomo palasi vielä Tampereen luottamusmiesjohtoon. Hänet valittiin syksyn 1992 vaaleissa kaupunginvaltuustoon, mutta ei sosiaalidemokraattina vaan sitoutumattomana Tampereen puolesta -ryhmässä.

Hyvää aikaa ja halua käyttää aikaa tamperelaisten hyväksi

Pekka Paavola ehdokkuudestaan kunnallisvaaleissa

Ajankohtaisen Kakkosen vaalikeskustelussa Paavola perusteli, miksi olisi paras ehdokas Tampereen kaupunginvaltuustoon.

Hän oli sitoutumaton ja hänellä oli 36 vuoden asiantuntemus kotikaupungistaan.

– Ja kolmanneksi minulla on hyvää aikaa ja halua käyttää aikaani tamperelaisten hyväksi, Paavola selitti tv-lähetyksessä.

Pekka Paavolasta tuli vaalien äänikuningas lähes 8 800 äänellä. Pomon suuren äänisaaliin ansiosta TaPu sai valtuustossa vaa’ankieliaseman porvarien ja vasemmiston välissä.

Ilves vai Tappara?

Pian kunnallisvaalien jälkeen koko maan menestyneimmät ehdokkaat tapasivat Ylen viihdeohjelmassa Pellit auki.

Siinä Tampereen kunnallisvaalien äänikuningas tapasi Helsingin vaalimenestyjät Liisa Kulhian ja Lasse Liemolan. Paavola kertoo ohjelmassa, että jo kuukaudenpäivät ennen vaaleja alkoi tuntua siltä, että hyvä äänisaalis on tulossa.

Pekka Paavola ja kaksi muuta kunnallisvaalien menestyjää viihdeohjelmassa Pellit auki lokakuussa 1992. Paavola oli Tampereen äänikuningas, Liisa Kulhia ja Lasse Liemola keräsivät molemmat mojovan äänisaaliin Helsingissä. Kolmikkoa jututtaa Markku Veijalainen.

Markku Veijalaisen haastattelussa selvisi muun muassa, että Liisa Kulhia ei pitänyt jääkiekosta ja että Lasse Liemola oli Jokerien kannattaja. Tampereen Pomon poliitikkomaisesta vastauksesta saattoi päätellä, että hän oli enemmän Ilveksen kuin Tapparan miehiä.

Paavolaa etsitään – taas

Pekka Paavola oli kaupunginvaltuustossa vuosina 1993–2002. Silloin hänet erotettiin kaikista luottamustoimistaan ehdollisen veropetostuomion vuoksi.

Tuomiota oli edeltänyt syksyllä 1999 toisinto kesän 1984 tapahtumista. Syyttäjä oli etsintäkuuluttanut Paavolan, koska ei saanut toimitettua hänelle haastetta oikeuteen. Tällä kertaa kyse oli lehtikeisari Urpo Lahtisen maksamasta palkkiosta ja sen veroista.

Vuoden 2004 vaaleissa Paavola äänestettiin takaisin valtuustoon vielä kerran. Hänestä tuli ensin valtuuston varapuheenjohtaja ja lopulta puheenjohtaja. Hän oli tehtävässä vaalikauden loppuun eli vuoteen 2008 eikä enää sen jälkeen lähtenyt kuntavaaliehdokkaaksi.

Vielä loppuvuodesta 2009 Pekka Paavola sai lyhyen ehdollisen tuomion Urpo Lahtisen omaisuuteen liittyvässä asiassa.

Pekka Paavola, entinen Tampereen kaupunginjohtaja (1969–1985) istumassa Näsinneulan ravintolan pöydässä.

Näsinneulasta näkee pitkälle – Pekka Paavola Tampereen maisemissa vuonna 2021. Hän oli kaupunginjotajana vuodesta 1969 vuoteen 1985 asti. Kuva: © Miikka Varila



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *