• 8 elokuun, 2023

Suomeen ennustettu myrsky ei iskenyt odotetulla tavalla – ”Rajuilman ennustaminen on vaikeinta, mitä meteorologi voi ennustaa”Todellisen rajuilman odotettiin saapuvan Suomeen. Meteorologin mukaan merellä oli merkittävä rooli siinä, ettei rajuilma saapunut Suomeen odotetulla tavalla.

Vielä muutama päivä sitten Suomeen odotettiin saapuvan hyvin voimakas myrsky. Pahimmat ennusteet eivät kuitenkaan toteutuneet.

– Ihan muutamaa päivää ennen tätä varsinaista h-hetkeä, ennusteet muuttuivat. Viikonloppuna tapahtui viimeinen käänne eli matalapianeen keskus liikahti Ruotsin puolelle, Ilmatieteen laitoksen meteorologi Sini Jääskeläinen kertoo.

Jääskeläisen mukaan rajuilman ennustaminen on tavanomaista sääennustamista haastavampaa, ja siihen liittyy paljon epävarmuutta, koska rajuilma on hyvin pienialainen ilmiö.

– Oikeastaan millään säämalleilla, joilla me simuloidaan ilmakehän toimintaa, ei ole mahdollisuutta kuvata tapahtumaa. Rajuilmojen ennustaminen on vaikeinta, mitä meteorologi voi ennustaa.

– Pienialaisten ilmiöiden ennustaminen haastaa myös kokeneet meteorologit, Jääskeläinen selittää.

Meren rooli merkittävä

Sääennusteet rakentuvat numeerisesta havaintodatasta, jota saadaan satelliiteista, havaintoasemilta ja esimerkiksi sääluotaimista. Rajuilman ennustamiseen vaikuttavat monet tekijät.

Meteorologi Sini Jääskeläisen mukaan Suomen maantieteellisellä sijainnilla ja erityisesti merellä on merkittävä rooli rajuilmojen ennustamiseen.

– Jos meri on kylmä, niin se saattaa heikentää näitä systeemeitä, jotka meille saapuvat, ja tämä tapahtui eilenkin. Ne kuolivat tuossa meren päällä, Jääskeläinen kertoo.

Jääskeläinen valottaa, että rajuilmoilla tarkoitetaan pienialaisia, lyhytkestoisia, mutta rajuja puuskia. Myrskyllä tarkoitetaan laaja-alaisempia hieman pidempikestoisia puuskia. Jääskeläinen kertoo, että Suomessa on ollut tiistain aikana myrskypuuskia ja rajuilmojen aiheuttamia puuskia.

Suomi sai osansa

Vaikka pahimmat ennusteet eivät toteutuneet, Suomi kuitenkin sai osansa. Merellä ja rannikolla tuuli yltyi paikoin myrskylukemiin. Esimerkiksi Hangon Tulliniemessä mitattiin kovin puuskalukema 29 metriä sekunnissa. Rauman Kylmäpihlajassa keskituuli oli myrskylukemissa eli 21,6 metriä sekunnissa.

Voimakkaat tuulenpuuskat aiheuttivat vahinkoa myös maalla, kuten puiden kaatumista tielle ja autojen päälle. Vahingot ovat työllistäneet pelastuslaitoksia.

Ja lopulta tiistain myräkkä luokiteltiin kuin luokiteltiinkin myrskyksi. Puoli viiden maissa iltapäivällä Ilmatieteen laitos kertoi nimenneensä kesämyrskyn Sylvia-myrskyksi.

Iltaa kohden säärintama on liikkunut kohti pohjoista.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *