• 15 helmikuun, 2023

Saku Koivulla ja taustavoimilla alkaa olla kiire, jotta kiekko-ottelut saadaan oikeasti Turun ratapihalle


Turun Palloseura tukee vahvasti uuden elämyskeskuksen rakentamista. Rahoitusta pitää löytyä uuteen areenaan ja asuntoihin kesäkuun loppuun mennessä. Pelkkä areena maksaa yli sata miljoonaa.

Saku Koivu painaa hommia, jotta Turunkin keskustaan saadaan areena. Video: Minna Rosvall

Turun Palloseura odottaa kiihkeästi jääkiekko-otteluiden siirtämistä Turun paraatipaikalle. Jo vuonna 2018 julkaistiin Luoto-niminen suunnitelma, joka pitää sisällään kiekkoviihteen ja konserttipaikan lisäksi asuinrakentamista ja palveluja.

Alun perin kiekkoväki unelmoi jopa vuoden 2022 jääkiekon MM-kisojen järjestämistä uudessa hallissa. Ne kisat ovat jo historiaa, mutta uuden areenan rakentaminen on vahvasti suunnitelmissa.

Turun Palloseuran ikoni Saku Koivu on mukana taustayhtiössä omistajana. Hänellä riittää uskoa.

– Ylimääräistä aikaa ei paljon ole ja tekemistä riittää, mutta koronan jälkeen viimeisten kahdeksan kuukauden aikana on asioita saatu eteenpäin, kertoo Koivu.

Kiekko voisi pudota jäähän vuonna 2027, mutta Turun ratapiha on Koivun mielestä paljon muutakin kuin jääkiekkoareena.

– Monta vuotta tätä unelmoineena näkisin, että olemme rakentamassa uutta kaupunginosaa turkulaisille, tapahtumien toria. Turusta tulee vieläkin parempi paikka, tunnelmoi Koivu.

havainnekuva Turun ratapihan elämyskeskus

Havainnekuva Turun ratapihasuunnitelmasta. Kuva: Pes- arkkitehdit Oy

Rahoitusta koossa noin 80 prosenttia

Parhaillaan taustayhtiö Turun Ratapihan Kehitys etsii vimmatusti rahoittajia, sillä yhtiön, Turun kaupungin ja VR–yhtymän kumppanuussopimus jatkuu vain tämän vuoden kesäkuun loppuun.

Asuntojen ja areenan rahoitus on jo pitkällä. Koossa on 80 prosenttia rahoituksesta.

– Seuraava askel on käynnistää sijoittajaneuvottelut kaupallisten tilojen osalta, kertoo Turun Ratapihan Kehityksen hallituksen puheenjohtaja Ilkka Kilpimaa.

Turkuhallin katsomoa ottelussa TPS-Kärpät.

Turun Palloseuran kotiotteluissa on ollut tällä kaudella keskimäärin 5 000 katsojaa. Iso halli tuntuu väljältä. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Turun Palloseuran jääkiekkojoukkue valmiina muuttoon

HC TPS:n hallituksen puheenjohtaja Kai Koskinen kertoo, että joukkue tulisi uudella areenalla vain pelaamaan ottelut. Harjoituskeskus olisi muualla, mahdollisesti nykyisessä Turkuhallissa. Tosin harjoituskeskukseen ja Turkuhalliin liittyvät suunnitelmat ovat vielä kesken.

Koskisen mukaan areena maksaisi toista sataa miljoonaa, mutta sen tarkoitus olisi houkutella Turkuun tapahtumia Tampereen uuden areenan tapaan. Vuodessa siellä voisi olla jopa 80 tapahtumaa.

TPS:n kotiotteluiden yleisömäärä on ollut tällä kaudella keskimäärin noin 5 000 luokkaa. Se riittäisi jatkossakin, sillä areena on erilainen kuin nykyiset hallit.

– Se on eräänlainen yksikerroksinen malja. Siellä tunnelma tiivistyisi hienosti, kertoo Koskinen.

HC TPS:n hallituksen puheenjohtaja Kai Koskinen.

HC TPS:n hallituksen puheenjohtaja Kai Koskinen kertoo, että jatkossa joukkue käy vain pelaamassa ottelut areenalla. Harjoitukset hoituvat muualla. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Kaupunki tekee suunnitelmia

Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunta valmistelee parhaillaan Turun ratapihalle asemakaavamuutosta. Alueelle arvioidaan tulevan noin 1400 uutta asukasta. Asemakaavamuutoksen tavoitteena on parantaa kaupungin vetovoimaa.

Turun kaupunki on valmistautunut sijoittamaan 30 miljoonaa euroa areenayhtiöön.

Sen sijaan taustayhtiön rakennettavaksi tulee paljon muuta alueelle tulevaa, esimerkiksi elämyskeskuksen ja Ratapihankadun yhdistävä uusi Humaliston silta.

Infran rakentamisen arvioidaan maksavan noin 30 miljoonaa.

Asia jäi vielä pöydälle lautakunnan kokouksessa tiistaina 14. helmikuuta. Lisäksi lautakunta päätti järjestää katselmuksen kaava-alueelle ennen seuraavaa kokousta. Lopulta asiasta päättää kaupunginhallitus.

Turun kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi kertoo Ylelle uskovansa vahvasti siihen, että areena- ja elämyskeskushanke toteutuu.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 16. helmikuuta kello 23 saakka.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *