• 4 kesäkuun, 2023

Ruotsilla on yhä aikaa päästä Natoon ennen Vilnan huippukokousta – Ruotsi ja Turkki neuvottelupöytään kesäkuun puolessa välissäNaton pääsihteeri Jens Stoltenberg ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan keskustelivat sunnuntaina Ankarassa.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi, että Ruotsi voi ehtiä sotilasliiton jäseneksi vielä ennen Vilnassa heinäkuussa järjestettävää Naton huippukokousta.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tapasi Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin sunnuntaina Ankarassa. Stoltenberg ja Erdoğan keskustelivat muun muassa Naton heinäkuisesta Vilnan huippukokouksesta sekä Ruotsin Nato-hakemuksesta.

Stoltenberg kertoo päässeensä Erdoğanin kanssa sopimukseen siitä, että Ruotsi, Turkki, Suomi ja Nato tapaavat neuvottelupöydässä 12. kesäkuuta alkavalla viikolla.

Turkki ei ole vielä ratifioinut Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Ruotsi on toivonut, että Turkki avaisi oven Natoon maan presidentinvaalien jälkeen Vilnan huippukokoukseen mennessä. Erdoğan voitti vaalit toisella kierroksella 28. toukokuuta.

Stoltenbergin mukaan Ruotsilla on yhä aikaa päästä Natoon ennen Vilnan huippukokousta.

Stoltenberg oli jo ennalta painottanut, että Ruotsi on täyttänyt Turkin vaatimukset, ja että Ruotsi tulisi hyväksyä Naton jäseneksi niin pian kuin mahdollista. Myös sunnuntaisessa tiedotustilaisuudessa Stoltenberg sanoi odottavansa innolla Ruotsin toivottamista tervetulleeksi Naton jäseneksi.

Tiedotustilaisuudessaan Stoltenberg sanoi, että Ruotsi on ottanut merkittäviä ja konkreettisia askelia Turkin vaatimusten täyttämiseksi.

Stoltenberg: Mielipiteenvapaus keskeinen läntinen arvo

Stoltenberg sanoi ymmärtävänsä, että Turkissa voi olla vaikeaa seurata Ruotsissa järjestettäviä Naton- ja Turkin-vastaisia mielenosoituksia. Pääsihteerin mukaan kokoontumis- ja mielipiteenvapaus ovat kuitenkin keskeisiä läntisiä arvoja, joita tulee vaalia.

Stoltenbergin mukaan Ruotsissa mielenosoituksien järjestäjät yrittävät estää Ruotsin Nato-jäsenyyden ja heikentää Natoa.

Stoltenberg osallistui lauantaina uuden presidenttikauden aloittaneen Erdoğanin virkavalan vannomistilaisuuteen. Tiedotustilaisuudessaan Stoltenberg onnitteli Erdoğania vaalivoitosta.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *