• 17 kesäkuun, 2023

Ruotsalainen veljessarja voi ylittää Gueorgioun dynastian saavutuksen – Stora Tuna lähtee itsevarmana Jukolaan


Kolme edellistä Jukolan viestiä voittaneen Stora Tunan joukkueessa suunnistaa neljä Svenskin veljestä. He ovat treenanneet yhdessä pienestä pitäen.

Stora Tuna OK tuulettaa vuoden 2022 Jukolan viestin voittoa.

Tuttu näky viime vuosilta: Stora Tuna OK tuulettamassa Jukolan viestin voittoa. Tässä vuoden 2022 tyylinäyte. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Yle välittää Venlojen ja Jukolan viestit TV2:ssa, Areenassa ja Puheella. Lähetys Venlojen viestistä alkaa TV2:ssa lauantaina kello 13.45 ja Jukolasta kello 22.45.

Yksikään joukkue ei ole voittanut vuodesta 1949 juostua Jukolan viestiä neljää kertaa peräkkäin.

Nyt ruotsalaisella Stora Tunalla OK:lla on mahdollisuus yltää kyseiseen temppuun, jossa ei onnistunut edes Thierry Gueorgioun tähdittämä Kalevan Rastin dynastia, joka juhli peräkkäisinä vuosina 2012–2014. Kolmen voiton suoraan on pystynyt myös Tampereen Pyrintö 1961–1963.

Vuosina 2019, 2021 ja 2022 voittaneen borlängeläisseuran kolmososuudella juokseva Joakim Svensk kertoo, että Stora Tunassa ollaan tietoisia historiallisesta tilaisuudesta. Kysymykseen mahdollisista lisäpaineista hän ei suoraan vastaa.

– On mahtavaa, että meillä on mennyt niin hyvin, että olemme tässä tilanteessa. Siitä on hauska jutella, mutta kisan aikana emme ajattele sitä. Kun seisomme vaihtopuomilla ja edellisen osuuden kaveri lähettää matkaan, keskittyminen on täysin omassa suunnistussuorituksessa. Metsässä ei ajatella, että nyt voimme voittaa neljännen kerran, Svensk sanoi Yle Urheilulle.

Voitto on jälleen Stora Tunan tähtäimessä. Svenskin mukaan tärkeintä on, että kaikki juoksevat omalla huipputasollaan.

– Tiedämme, että meillä on yhtä hyvä joukkue kuin edelliskerroilla. Meillä on todellakin mahdollisuus voittaa. Jos kaikki onnistuvat osuudellaan, se voi riittää voittoon.

Viestimenestys Jukolassa on Svenskin mukaan ruotsalaisseuralle erittäin tärkeää.

– Jukola on yksi vuoden tärkeimmistä tavoitteista varmasti lähes kaikille seuroille. Haluamme olla mukana ja menestyä joka vuosi. Se on vuoden kohokohta, johon satsaamme.

Näin Stora Tuna saapui maaliin vuonna 2022.

Veljesten voimin

Stora Tuna on mielenkiintoinen tapaus Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä ammentavassa Jukolassa siinäkin mielessä, että siinä suunnistaa peräti neljä Svenskin veljestä: Joakim, Jesper, Emil ja Viktor.

Neljä veljestä on kyennyt Jukolan voittoon myös Tampereen Poliisi-Urheilijoiden riveissä vuonna 1964.

Veljien kanssa kilpaileminen ja menestyminen tuntuu Joakimin mukaan hauskalta. Svenskin perheen salaista menestysreseptiä ei kuulemma ole. Veljekset ovat harjoitelleet yhdessä ja paljon käytännössä aina.

– Olemme harrastaneet suunnistusta koko elämämme ajan. Stora Tuna on luonut erinomaiset edellytykset harjoittelulle jo silloin, kun olimme pieniä. Oli paljon leirejä ja hauskoja juttuja. Olemme pysyneet luontevasti lajin parissa ja halunneet panostaa siihen.

Suomalaisittain menestysodotukset lepäävät kevään Tiomilassa kakkoseksi sijoittuneen Tampereen Pyrinnön, samaisessa kisassa neljänneksi juosseen Kalevan Rastin sekä Helsingin Suunnistajien harteilla.

Myös Svensk mainitsee nämä kolme suomalaisjoukkuetta haastajista kysyttäessä. Niitä ennen hän kuitenkin mainitsee pari muuta.

– Ruotsalaisista OK Linne menestyi hyvin viime vuonna. IFK Göteborg on aina kova. Norjalainen NTNUI voitti Tiomilan tänä keväänä, Svensk luettelee.

Suomessa menestystä on viime vuosina tullut, mutta Ruotsin suurviestiä Tiomilaa Stora Tuna OK ei ole onnistunut voittamaan. Svenskin mukaan on vaikea sanoa, miksi niin on.

– Siinä on vähän käynyt niin. Olemme onnistuneet todella hyvin Jukolassa muutaman kerran. Jukolan osuudet ovat sopineet kokoonpanollemme erittäin hyvin. Tiomilassa emme ole aina pystyneet samaan. Sekin on suuri tavoitteemme, jossa haluamme menestyä. Sitä kohti pitää vielä tehdä työtä.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *