• 24 helmikuun, 2023

Rehtori tylyttää: Viisi vuotta sitten pidetyt kokeet ovat nyt liian vaikeitaPeruskoulun oppimistulokset ovat laskeneet Suomessa nopeasti. Rehtori ja äidinkielen opettaja Jaakko Sarmola pitää nykykoulua liian helppona.

Koulunkäynti on nykyään syystä tai toisesta helpompaa kuin aikaisemmin, toteaa Rovaniemen Napapiirin peruskoulun rehtori Jaakko Sarmola. Hän pitää vaatimustason laskua yhtenä syynä heikentyneille oppimistuloksille.

– Puhuimme kollegoiden kanssa viime viikolla siitä, että niitä kokeita, joita pidettiin yhdeksäsluokkalaisille viisi vuotta sitten, eivät toimi enää. Liian vaikeita.

Suomalaislasten oppimistulosten laskusta ja sen syistä keskusteltiin Ylen A-Talkissa. Hylättyjä arvosanoja on Sarmolan mukaan vaikeaa tai lähes mahdotonta antaa. Oppilaita ei siis usein jätetä luokalle, vaikka taidot eivät riitä jatkamaan.

– Luokalle jättäminen on tehty tavattoman vaikeaksi. Opettaja voi aina täydellä sydämellä löytää syyn, jonka mukaan välttävä arvosana on ansaittu.

Oppimistulosten laskusta huolimatta nuoret oppivat yhä kansainvälisesti vertaillen hyvin, kertovat monet kansainväliset arvioinnit. Asiantuntijoiden mukaan puhe peruskoulun romahduksesta on liioittelua, eikä edes romahdusvaarassa vielä olla. Kasvatustutkija Jari Salmela korostaa silti, että suunta ei ole hyvä.

– Peruskoulusta valmistuu oppilaita, joilla on vakavia puutteita ihan perustaidoissa. Sellaiset käytänteet, jotka aikaisemmin pysäyttivät alle vaatimustason suoriutuvat oppilaat, ovat purkautuneet.

Oppimistulosten parantamiseksi Sarmola peräänkuuluttaa opettajille mahdollisuutta keskittyä työhönsä.

– Jokainen opettaja haluaa tehdä parhaansa oppilaiden hyväksi. Opettaja tarvitsee sen pedagogisen rauhan tehdäkseen työnsä parhaalla tavalla.

Katso A-Talkin koko lähetys Yle Areenasta. Voit keskustella aiheesta 24.2. kello 23 asti.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *