• 12 huhtikuun, 2023

Puuttuvan äänen arvoitus ratkesi – katso Ylen videolta, mitä kansanedustaja Ollikainen puhemiesvaalissa tekeeVarapuhemiehen äänestyksestä syntyi hämmennys, kun yksi ääni puuttui. RKP:n kansanedustaja Mikko Ollikainen myöntää Ylelle, että hän ei jättänyt äänestyslippua. Kyseessä oli hänen mukaansa inhimillinen erehdys.

Eduskunnassa koettiin keskiviikkona hämmentävä tilanne, kun toista varapuhemiestä valittaessa yhtä äänestyslippua ei löydetty.

Äänestämässä kävi 191 kansanedustajaa, mutta laskentavaiheessa saatiin tulos vain 190 äänestä. Äänestys jouduttiin uusimaan.

Täysistunnossa puhetta johtanut ikäpuhemies Kimmo Kiljunen (sd.) piti Ylen haastattelussa mahdollisena, että yksi äänestykseen osallistuneista kansanedustajista ei pudottanut lipuketta lainkaan uurnaan.

Ylen kuvamateriaali paljastaa, että RKP:n kansanedustaja Mikko Ollikainen ei pudottanut äänestyslippua. Hän sanoo Ylelle, että kyseessä oli ”täysin inhimillinen erehdys”.

Ollikaisella oli istuntosalissa pöydällään myös valtiopäivien avajaiskonsertin kirjekuori. Hän otti äänestämään lähtiessään vahingossa sen mukaansa äänestyslipun sijaan.

Hän huomasi tämän aivan viime hetkillä ja joutui tekemään päätöksen nopeasti.

– Ajattelin sitten, että tämä [käden laittaminen uurnaan ilman lippua] on niin kuin äänestäisin tyhjää, ja oletin, että se merkitään tyhjäksi, Ollikainen sanoo.

Ollikainen: Kiusallinen tilanne eikä tunnu hyvältä

Äänestyksen uusimisen seurauksena eduskunnan aikataulu viivästyi ja puhemiesten tiedotustilaisuutta piti siirtää aiotusta.

Toisen kauden kansanedustaja Ollikainen pitää tapahtunutta erittäin harmillisena.

– Olen todella pahoillani, että näin kävi. On tämä aika kiusallinen tilanne eikä tunnu hyvältä.

Äänestyksen uusiminen johti myös siihen, että toiseksi varapuhemieheksi valittu Tarja Filatov (sd.) sai vähemmän ääniä, sillä osa edustajista oli ehtinyt lähteä pois.

Ollikainen on pahoitellut tapahtunutta Filatoville, joka Ollikaisen mukaan ymmärsi, että kyseessä oli inhimillinen virhe.

– Hän ei ollut mitenkään pahoillaan. Hän nauroi ja antoi minulle lämpimän halauksen.

Ollikainen kävi myös eduskunnan keskuskansliassa, jossa hänen mukaansa ymmärrettiin tilanne.

Ollikaiselle tapaus opetti sen, että hän varmistaa aina, että oikea äänestyslipuke on mukana.

Samalla tapaus osoittaa hänen mielestään, että eduskunnan systeemit toimivat.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *