- 4 huhtikuun, 2023
Pitkäjänteisyydestä valmentajarulettiin – jo toisen päävalmentajan kuluvalla kaudella erottanut ökyseura Chelsea kaaoksessa
Valioliigaseura Chelsean kausi on ollut kuin irvikuva edellisistä vuosista.
Sarjan keskikastissa rämpivä suurseura antoi sunnuntaina päävalmentajalleen potkut jo toista kertaa tällä kaudella. Lauantain 0–2-tappio Aston Villalle pudotti joukkueen sarjan 11:nneksi ja syyskuussa Thomas Tuchelin saappaisiin hypännyt Graham Potter sai lähteä.
Brittilehti Telegraphin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Potterin erottaminen tuli pelaajille yllätyksenä. Joukkueella oli palauttavat harjoitukset Potterin alaisuudessa vielä sunnuntaina.
– Ihmiset kyselivät, kuka vetää harjoitukset maanantaina ja kuka on vastuussa tiistain Liverpool-ottelussa. Käytännössä kaikki olivat treeneissä sunnuntaina, joten he olivat järkyttyneitä, kun he saivat tietää, sisäpiirilähde kertoi Telegraphille.
Väliaikaisena päävalmentajana toimii Potterin apuvalmentaja Bruno Saltor.
Baseballseura Los Angeles Dodgersin omistajan Todd Boehlyn johtama ryhmittymä hankki Chelsean toukokuussa 2022 venäläiseltä Roman Abramovitsilta, joka toimi seuran omistajana vuodesta 2003.
Tuchel johdatti Chelsean Mestarien liigan voittoon keväällä 2021 ja Valioliigan kolmossijalle kauden 2021–22 päätteeksi. Hän sai kuitenkin syksyllä äkillisesti potkut vain kuuden valioliigaottelun jälkeen. Tilalle nostettiin monien yllätykseksi Brightonin päävalmentaja Potter, jolle seura lupasi aikaa ja kärsivällisyyttä (siirryt toiseen palveluun).
Huhtikuun alussa kärsivällisyys loppui. Ylen jalkapalloasiantuntija Miika Nuutisen mukaan Chelsean kausi on ollut kaoottinen.
– Jos uudet omistajat puhuivat pitkäjänteisyydestä, niin siinä on vielä aika paljon todistettavaa.
Potter yritti, Boehly osti
Potkut saaneen Potterin voittoprosentti joukkueen peräsimessä oli Chelsea-managerien heikoin 30 vuoteen (siirryt toiseen palveluun).
Nuutisen mukaan erinomaista työtä Brightonissa tehnyt Potter joutui Lontoossa kovaan paikkaan etenkin, kun kausi oli jo alkanut. Hän ei päässyt rakentamaan joukkuetta alusta lähtien.
Lisäksi Brighton on täysin eri kokoluokan seura kuin Chelsea.
– Suorittamiseen liittyvä paine on aivan eri tasolla. Chelseassa tuloksia odotetaan heti. Brighton taas on seurajohtamisen osalta vastakohta. Siellä Potter sai rakentaa omaa prosessiaan rauhassa. Hän on nimenomaan prosessivalmentaja.
– Joukkueen pelaaminen ei lähtenyt lentoon missään vaiheessa. Samaan aikaan meno oli todella kaoottista pelaajiston osalta.
Yhdysvaltalainen Boehly on pannut tuulemaan pelaajamarkkinoilla. Hän on hankkinut seuraan alle vuodessa yli 20 uutta pelaajaa, kuten esimerkiksi MM-kisoissa loistaneen argentiinalaisen Enzo Fernandezin Benficasta, Raheem Sterlingin Manchester Citystä, Kalidou Koulibalyn Napolista ja Joao Felixin lainalle Atletico Madridista.
Nuutisen mukaan ostovimmasta oli lyhyellä tähtäimellä haittaa, mikä vaikeutti entisestään Potterin urakkaa.
– Kesken kauden tuli paljon pelaajia isolla rahalla sisään, mikä tietysti vaikutti dynamiikkaan ja pelaamiseen. Ryhmädynamiikka on tärkeää. Kun siihen tulee muutoksia, vaikutukset eivät aina ole myönteisiä.
Tammikuussa Chelsea kulutti enemmän kuin yksikään brittiseura koskaan yhden siirtoikkunan aikana. Chelsea teki myös Valioliigan historian kalleimman pelaajahankinnan, kun Fernandez siirtyi portugalilaisesta Benficasta 121 miljoonan euron korvauksella.
Boehlyn hankintoihin on palanut rahaa Transfermark-sivuston (siirryt toiseen palveluun) mukaan yhteensä yli 600 miljoona euroa. Lähteneitä on suunnilleen saman verran kuin tulijoita, muun muassa RB Leipzigiin suunnannut Timo Werner, Arsenaliin liittynyt Jorginho sekä Interiin palannut Romelu Lukaku. Lähtijöistä saatu rahasumma on kuitenkin vain hieman alle 68 miljoonaa.
Chelsea kiertää Uefan reilun pelin säännöksiä (siirryt toiseen palveluun) pitkillä pelaajasopimuksilla. Seura jakaa pelaajien siirtosummat usealle vuodelle sopimusten keston mukaan. Esimerkiksi Mykhailo Mudryk solmi seuran kanssa tammikuussa peräti kahdeksan ja puolen vuoden sopimuksen.
Kuka seuraavaksi?
Nuutinen arvioi, että Chelsea hakee Potterin jälkeen kovemman kaliiberin päävalmentajaa. Spekulaatioiden kärjessä keikkuu Julian Nagelsmann, joka sai kelpo otteista huolimatta kenkää Bayern Münchenin peräsimestä maaliskuun loppupuolella.
– Nagelsmann on varmasti hyvä ehdokas. Oletan, että hän on valmis tarttumaan seuraavaan haasteeseen. Bayern-pestistä jäi varmasti paljon hampaankoloon.
Myös esimerkiksi Tottenhamia ja PSG:tä valmentanut Mauricio Pochettino on vailla työnantajaa. Chelseaa 2016–2018 valmentanut Antonio Conte sai potkut Tottenhamista viime kuussa.
Tuulinen pesti rahakkaassa suurseurassa houkuttanee Nuutisen mukaan valmentajia. Resurssit ovat melkeinpä rajattomat ja johtoporras on valmis uudistamaan joukkuetta kovalla kädellä. Pelaajamateriaali on huippuluokkaa.
– Se on todella kiinnostava haaste. Ei missään tapauksessa taattu onnistuminen tai katettu pöytä. Mutta kyllähän valmentajat ovat tuollaisista haasteista todella kiinnostuneita. Koska kausi on ollut näin vaisu, uuden valmentajan on helpompi saada suunta kääntymään näkyvästi.
Kärsivällisyys on hyve
Nuutisen mukaan Chelsean ei tulisi tavoitella menestystä lyhytnäköisesti, vaan keskittyä rakentamaan joukkuetta maltilla. Seuran on päätettävä, millaista jalkapalloa se haluaa pelata ja millaisen valmentajan sekä pelaajat se siihen tarvitsee.
– Jotenkin tuntuu, että nämä pelaajahankinnatkaan eivät kaikki ole olleet ihan sitä, mistä on huutava pula.
Menestysseuraksi ei nousta hetkessä. Valioliigan kärkiseurat ovat koonneet joukkueensa ja pelitapansa kärsivällisesti.
– Ei Mikel Artetan Arsenal syntynyt kuukaudessa tai edes puolessa vuodessa. Prosessiin kuuluu vaikeita vaiheita ja tarvitaan monta hyvää päätöstä joukkueen rakennuksessa.
Lontoolaisseuran tulevaisuus saattaa olla kaikesta huolimatta valoisa. Chelsea on haalinut tähtien lisäksi paljon nuoria, parikymppisiä lupauksia pitkillä sopimuksilla.
– Heitä ei voida vielä täysin arvioida. Uusien hankintojen osalta on varmasti maksettu myös potentiaalista.
Chelsealla on myös omia kasvatteja, kuten Reece James ja Mason Mount, jotka ovat nousseet edustusjoukkueeseen ja Englannin maajoukkueeseen asti.
– Joukkueen ikärakenne ei ole mitenkään toivottoman vanha. Uusilla hankinnoilla on kaikki mahdollisuudet nousta isoon asemaan oikeassa valmennuksessa.