- 23 heinäkuun, 2023
Palkintorahat vain kymmenyksen miesten summista – Lotta Henttala kertoo uuden tapahtuman merkityksestä naispyöräilylle: ”Nousu vasta alussa”
Rajusta koronasta kärsineen Lotta Henttalan valmistautuminen Tour de France Femmes -kisaan on ollut vaikea. Kirikykyinen suomalainen saattaa taistella yksittäisistä etappivoitoista.
Kun miesten Ranskan ympäriajo päättyy sunnuntaina, naiset aloittavat oman urakkansa.
Tour de France Femmes -niminen etappikilpailu järjestetään tänä vuonna toista kertaa. Mukana on suomalaisväriä, sillä Quick-Step -tallissa polkeva Lotta Henttala osallistuu kilpailuun. Hän palasi tänä vuonna kisoihin jäätyään tauolle 2020.
Kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran viime vuonna. Miesten ympäriajon järjestävä taho pyörittää myös Tour de France Femmesiä.
Henttalan mukaan kisalla on suuri merkitys naisten pyöräilylle.
– Kaikki tietävät, mikä on miesten Tour de France. Nyt naisillakin on sellainen, ja kaikki etapit näkyvät televisiosta. Tämä on todella iso tapahtuma ja hienosti järjestetty kisa, joka on todella tärkeä naisten kalenterissa.
Erilaisia naisten kisoja Ranskan ympäriajon yhteydessä on järjestetty 1980-luvulta lähtien, mutta ne ovat kärsineet taloudellisista ongelmista, heikosta medianäkyvyydestä ja tavaramerkkikiistoista miesten Tourin järjestelyorganisaation kanssa. Miesten kisaa on käyty jo vuodesta 1903 alkaen.
Ammattilaispyöräilijä Marjolein van’t Geloof kertoi Bicycling-medialle, että uusi kilpailu on vaikuttanut parantanut naisten asemaa lajissa.
– Vielä jokin aika sitten kisaavat naiset pitivät 250 euron kuukausiansioita tavallisena. Nykyään osa nuorista ajajista saa oikeaa palkkaa. Naisilla on nyt varaa olla ammattilaisia, ja se houkuttaa yhä useampia lajin pariin, van’t Geloof sanoi.
Myös Henttala on huomannut lajin kiinnostuksen kasvun. Hän arvelee, että naisten pyöräilyn nousu on vasta alussa.
– Kun naisten kilpailuja on alettu televisioida, on huomattu, että niillä on todella iso katsojakunta Keski-Euroopassa ja muuallakin. On selvästi kiinnostuttu tuomaan sitä kautta enemmän rahoitusta naisten pyöräilyyn.
Tasa-arvoon on vielä matkaa, myös kirjaimellisesti. Naisten kisassa on tänä vuonna kahdeksan etappia ja siinä poljetaan yhteensä 956 kilometriä. Miesten kisassa oli 21 etappia ja 3 406 kilometriä.
Naisten kisassa jaetaan 250 000 euroa palkintorahoja, joista 50 000 euroa kokonaiskisan voittajalle. Miesten kisassa vastaavat summat olivat 2,3 miljoonaa ja 500 000 euroa.
Vaikea valmistautuminen
Henttala palasi helmikuussa menestyksekkäästi kisoihin, kun hän kiri toiseksi Setmana Ciclista Valenciana -kilpailussa Espanjassa. Maaliskuussa hän oli kuudes sekä Hollannissa ja Belgiassa järjestetyissä yksipäiväisissä kisoissa.
Maaliskuun lopulla Henttala kuitenkin sairastui sitkeään koronatautiin, ja joutui olemaan viisi viikkoa ajamatta. Rajun taudin jälkeen suomalaisella on ollut vaikeuksia palautumisen kanssa.
– Tuntuu, että vasta viimeiset pari viikkoa treeni on tarttunut kunnolla ja olen palautunut harjoituksista hyvin. En voi sanoa, että olisi ollut timanttinen valmistautuminen, mutta olen nyt päässyt ajamaan ja treenaamaan, että tekee varmasti hyvää ajaa tällainen pitkä kisapätkä. Mennään päivä kerrallaan ja katsotaan miten sujuu.
– Pääsin kuitenkin alkukaudesta hyvään kondikseen ja tein sen jo kerran, niin varmasti sitten jossain vaiheessa se tulee takaisin kun tekee duunia.
Henttala on joukkueessaan apukuskin osassa. Quick-Stepin kärkipolkija on eteläafrikkalainen Ashleight Moolman-Pasio, joka tavoittelee kokonaiskilpailun kärkisijoja. Henttala saattaa sprintterinä kuitenkin päästä tavoittelemaan yksittäisiä etappivoittoja.
– Jos tulee mahdollisuus, että olen mukana lopussa, yritän tehdä loppukirissä parhaani.
Viime vuoden voittaja, Movistar Teamin hollantilainen Annemiek van Vleuten on monen papereissa kokokisan ennakkosuosikki. Hän voitti naisten Italian ympäriajon heinäkuun alussa.
Myös SD Worx -tallissa ajava van Vleutenin maannainen Demi Vollering sekä Canyon/Sramin puolalainen Kasia Niewiadoma ja Trekin italialainen Elisa Longo Borgini voivat olla vahvoilla.