- 28 kesäkuun, 2023
Näissä summissa SM-liigaosakkeen hinta nyt pyörii – liigapomo Heikki Hiltuselta tyly viesti Kiekko-Espoon suuntaan
Jääkiekon SM-liigaan voi nousta uusia seuroja aikaisintaan syksyksi 2025. SM-liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen korostaa liigaan pyrkivien urheilullista ja taloudellista kilpailukykyä.
Emma Hyyppä,
Jussi Saarinen
Keskustelu jääkiekon miesten SM-liigan tulevaisuudesta, liigalisensseistä ja uudesta sarjajärjestelmästä käy aktiivisempana kuin pitkään aikaan.
SM-liiga tiedotti kesäkuun alussa, että liigan osakkaat ovat päättäneet uudistaa lisenssijärjestelmää eli toisin sanoen muuttaa SM-liigaan nousun ehtoja. SM-liiga päätti, että liigalisenssiehtojen tarkastelun aikana se ei ota vastaan uusia liigalisenssihakemuksia kaudelle 2024–25.
Mestis-mestaruuden voittanut Kiekko-Espoo oli kertonut aiemmin, että se aikoo hakea SM-liigalisenssiä ensi syksynä juuri kaudelle 2024–25. SM-liigan päätös kuitenkin tarkoittaa, että Kiekko-Espoo voisi nousta pääsarjaseuraksi aikaisintaan vasta kaudelle 2025–26. Siihen asti SM-liiga pysyy nykyisenlaisena 15 joukkueen suljettuna sarjana.
Jääkiekon SM-liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen kertoo nyt, miksi ovi suljettiin Kiekko-Espoon ja muiden SM-liigaan haluavien seurojen edestä. Liigapomon mukaan ensisijainen syy on se, että liiga haluaa kehittää toimintaansa ja brändiään pitkälle seuraavalle vuosikymmenelle asti.
– Nämä asiat vielä vaativat valmistelua, minkä takia tässä jouduttiin ottamaan lisää aikaa ja tekemään perusasioita kuntoon. Siten voimme tehdä maltillisesti hyviä kauaskantoisia päätöksiä eikä hätäisiä ratkaisuja, Hiltunen sanoo.
Liigaosakkeen hinta jopa neljä miljoonaa
Kiekko-Espoo on tehnyt viime vuodet pitkäjänteistä työtä SM-liiganousunsa eteen. Hiltusen mukaan Kiekko-Espoon menestys Mestiksessä ja seuran laadukas juniorityö puhuvat seuran liigakelpoisuuden puolesta.
Hiltunen kuitenkin sanoo, että Kiekko-Espoon pitää osoittaa myös taloudellista menestystä useammalta kaudelta ja sen, että seuralla on riittävästi pääomaa.
– Liigaosakkeen nimellinen hinta on jo 3,5–4 miljoonan kieppeillä. Sen lisäksi pitää rakentaa ammattimainen organisaatio, noin 50 henkeä. Se tekee helposti miljoona–puolitoista pelkästään kesäajan palkkoihin ennen kuin on mitään tuloja. Tarvitaan omaa pääomaa, jotta saa homman pyörimään.
Hiltusen mukaan Kiekko-Espoon taloudellinen pohja ei ole riittävä.
– Liiga on hyppy seuraavalle tasolle. Sen perusteella, mitä olen nähnyt, ratkaisevaa on taloudellisen puolen pääomittaminen. Sitten siihen mahdollisesti liittyvien riskien hallinta, jos menestystä ei tulekaan, eli miten selvitään kriisiskenaarioista, Hiltunen sanoo.
SM-liiga haluaa riveihinsä paitsi taloudellisesti myös urheilullisesti uskottavan menestyjän.
– Henkilökohtaisesti koen, että siinä on aika paljon töitä tehtävänä ennen kuin ollaan liigakelpoisia, jotta liigaan tultaisiin menestymään. Pitää päästä pudotuspeleihin, semifinaaleihin tai mielellään finaaleihin asti, jotta espoolainen yleisö löytää sinne, Hiltunen toteaa.
Hiltusen mukaan pääomarahoittamiseen liittyvien suunnitelmien pitää olla vakuuttavia, koska liigaseuran pyörittäminen ei ole halpaa lystiä.
– Sen takia pääomarahoittamisen voi tehdä vaikka ehdollisena niin, että jos seura saa liigaosakkeen ja liigapaikan, sitten lähdetään mukaan rahoittamaan.
Hiltunen korostaa, että uudet kriteerit eivät koske vain sarjaan mahdollisesti nousevia joukkueita.
– Tämä koskettaa kaikkia nykyisiäkin liigaseuroja. Nyt on oleellista, että nämä eivät kosketa vain mahdollista uutta osakasta. Ne ovat tasavertaiset kaikille ja kaikkien nykyistenkin pitää täyttää ne ehdot, Hiltunen sanoo.
Yle Urheilu tavoitti Kiekko-Espoon hallituksen puheenjohtajan Ami Rubinsteinin, joka sanoi, että seura kommentoi asiaa vasta kesän jälkeen.