• 7 toukokuun, 2023

Näin Aleksander Barkov laittoi Bostonin ”täydelliset” supertähdet povitaskuunsa – nyt työn alla ovat Toronton miljoonamiehet


Yle näyttää sunnuntaina 7.5. kaksi NHL:n pudotuspeliä. Ensin klo 22.15 alkaen New Jersey Devils–Carolina Hurricanes ja heti perään klo 01.30 eteenpäin Florida Panthers–Toronto Maple Leafs.

Tilastot murskannut Florida, tähtikultin jyräävä Seattle – ja Kaapo Kakon tyly kohtelu: ”Savu nousi päästä”

Floridan suomalaiskapteeni Aleksander Barkov, 27, on saanut ajoittain kovaakin kritiikkiä otteistaan pudotuspeleissä. Tamperelaissentteri ei ole aiempina keväinä onnistunut lyömään taululle tulosta samaan tapaan kun runkosarjassa ja etenkin maalinteko on ollut Barkoville pudotuspeleissä tervanjuontia.

Kuluvana keväänä osumia on kasassa yhdeksän ottelun jälkeen kaksi.

Jääkiekon pelaamiseen kuuluu toki paljon muutakin kuin maalien tekeminen. Laadukas kiekottomana pelaaminen on voittamisen kannalta korvaamattoman tärkeää. Etenkään Barkovin tapauksessa tätä puolta ei sovi unohtaa. Aleksander Barkov on ollut jo pitkään yksi jääkiekkomaailman kokonaisvaltaisimmista yksilöistä, jonka arvo omalle joukkueelle on paljon muutakin kuin pisteet.

Tältä osin Tappara-kasvatti on esittänyt viime viikkoina maailmanluokan suorituksia.

Kyse on vastustajan kärkiketjun pimentämisestä.

Täydellinen ketju povitaskuun

Florida pudotti pudotuspelien avauskierroksella pommin, jollaista ei moderni NHL montaa tunne.

Runkosarjan näytöstyyliin uusien voitto- ja piste-ennätysten saattelemana voittanut Boston taipui ratkaisevassa seitsemännessä pelissä kotijäällään pantterilauman käsittelyssä.

Barkov.

Aleksander Barkov sai kätellä Bostonin tähdet voittajana. Kuva: Getty Images

Barkovia ei isoissa otsikoissa voiton hetkellä näkynyt. Ratkaisevat maalit syntyivät muiden lavoista.

Isolta yleisöltä saattoi kuitenkin jäädä jotain huomaamatta.

Nimittäin se, miten Barkov Bostonin tunnettuja supertähtiä vastaan pelasi.

Juuri Patrice Bergeronin, Brad Marchandin, David Pastrnakin sekä heidän lähimpien adjutanttiensa pysäyttäminen oli lopputuleman kannalta täysin keskeistä. Bruins-tähdet lypsivät Floridan heikkoa alivoimapeliä vastaan tulosta kiitettävästi, mutta tasaviisikoin ei Barkovin vahtivuorolla osumia ollut tarjolla.

Barkov pimensi loistavasti Bostonin avainpelaajat tasaviisikoin. Florida toki otti todella paljon vastaan ja joutui sietämään Bostonin hallintajaksoja, mutta tuloksen osalta viimeinen sana jäi Barkoville ja Floridalle.

Barkovin jäällä ollessa Florida voitti pelinsä 3–0 esimerkiksi Bergeronia vastaan. Marchandia vastaan maalit kirjattiin 3–2 ja ykköspuolustaja Charlie McAvoyta vastaan 4–2.

Lukemat ovat todella kovia, kun otetaan huomioon että vastassa oli täydelliseksi ketjuksikin (The Perfection Line) nimetyn vitjan jäseniä.

Suorituksen arvoa lisää vielä se, miten Barkov pystyi voittavasti operoimaan puolustavista lähtökohdista. Esimerkiksi Marchandin kulloistakin ketjua vastaan Barkov aloitti pelin 33 omalta alueeltaan ja vain 19 kertaa hyökkäysalueelta. Noin kerran kolmesta siis.

Suhde oli samaa luokkaa, kun joukkueet vaihtoivat lennosta. Se oli samaa luokkaa myös muita Bostonin kärkipelaajia vastaan.

Eikä vuotoa tapahtunut esimerkiksi aloituksissakaan, jotka Barkov hoiti omilleen yli 50 prosentin tarkkuudella.

Seuraava potilas – tai potilaat

Nyt Barkovilla ja Floridalla on rakentumassa jo toinen moukari, jonka iskuun harva – allekirjoittanut mukaan lukien – ennakkoon uskoi. Vastassa on 19 vuoden mittaisen kuivan kautensa avauskierroksella murtanut Toronto – vieläpä kotiedulla varustettuna.

Panthers tarjosi kuitenkin heti sarjan alkuun kahdella vierasvoitollaan Torontolle kovan luokan shokkihoitoa.

Ja kuinka ollakaan, kärkiketjujen taistossa tarina on rakentumassa hyvin samansuuntaiseksi kuin Boston-sarjassa.

Barkov on vähemmän yllättäen ottanut vastuun pelaamisesta Toronton kovimpia tähtipelaajia vastaan. Tasaviisikoin tamperelainen on pelannut eniten Auston Matthewsia ja Mitch Marneria vastaan. Pelin henki on hyvin samanlainen kuin Boston-sarjassa: Barkovin kentän on otettava paljon vastaan ja sietää vastustajan kiekollisen pelin kontrollointia.

Barkov on aloittanut Matthewsia vastaan kahdessa ottelussa pelin tasan kerran hyökkäysalueelta, kun mukaan lasketaan sekä aloitukset että lentävät vaihdot tasaviisikoin. Yhden kerran!

Tulosta ei ole silti ollut Leafsin tähdille tarjolla – ei lainkaan.

Ja, kun peluutusta on ruuvattu toiseen suuntaan, Barkov on alistanut muita Toronton pelaajia.

Esimerkiksi Ryan O’Reillya vastaan Barkov on voittanut pelinsä tasaviisikoin 3–0. Stanley Cupin St. Louisissa voittanut ja pudotuspelien arvokkaimpana pelaajana tuolloin palkittu kanadalainen on yksi maailman parhaista kahden suunnan senttereistä.

Barkovin aikana omissa ei ole soinut tasaviisikoin vielä kertaakaan.

Suunta muuttui

Kipakan kritiikkivyöryn jälkeen Barkovin kevätkunto on kovassa nosteessa ja tehojenkin osalta Tapparan miäs on kiristänyt tahtiaan. Nyt hän pelaa jo pisteen ottelukohtaisella keskiarvolla.

Barkovin kevään toinen maali syntyi perjantaina tärkeään paikkaan. Kahteen edelliseen otteluun Barkov on tehnyt mukavat kolme tehopistettä.

Voittavaa tekemistä pudotuspeleissä tämän tason hyökkääjävirtuooseja vastaan ei voi silti liiaksi hehkuttaa. Barkov on pelannut yhdeksän ottelua, joissa hän on antanut Bergeronille, Marchandille, Pastrnakille, Matthewsille ja Marnerille tasaviisikoin vain kolme osumaa. Suoritus on järisyttävän kova.

Kaiken päälle hän on tehnyt sen vielä liki ilman jäähyjä. Barkovin syntilistalta löytyy ainoastaan yksi kahden minuutin jäähy.

Tasapaino löytymässä

Aleksander Barkov kuvassa.

Florida on alkanut päästä hyvään vauhtiin. Kuva: Michael Chisholm / NHLI via Getty Images

Joukkueena Florida alkaa olla hyvin tasapainossa. Maalintekovoimaa on alkanut löytyä useammasta ketjusta. Kun samaan aikaan Barkov pitää vastustajan ykkösmiehet nollilla, yhtälö rakentuu voittavaksi. Myös maalivahtipeliin on löytynyt venäläisveteraani Sergei Bobrovskin kautta rauha.

Myös tunnelma joukkueessa tuntuu vaikean runkosarjan ja ison Boston-yllätyksen myötä olevan juuri oikealla tavalla rento, mutta samaan aikaan nälkäinen. Joukkue pystyy edelleen siistimään peliään, mutta nousukunto ei voisi tulla parempaan aikaan.

Jos Panthers saa vielä todella heikosti toimineen alivoimapelinsä kuntoon – siinä on myös Barkovilla vastuu – Floridasta tulee äärimmäisen vaikeasti voitettava joukkue.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *