• 3 heinäkuun, 2023

n Mäkelä: Luottamuksen rakentaminen vaatii vakuutuksen RKP:ltaHallituspuolueiden edustajat vakuuttivat A-studiossa maanantaina, että hallitus on toimintakykyinen. He kuitenkin myönsivät, että hallituskumppaneiden on tärkeä keskustella yhteisistä pelisäännöistä.

Veera Pennanen,

Ella Haura

Hallituspuolueilla on edessään pelisääntökeskustelu, kertoi kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matias Marttinen A-studiossa maanantaina.

– Olemme käyneet läpi tätä tapahtumaketjua ryhmien puheenjohtajien kesken, ja huomenna [tiistaina] koko hallitus kokoontuu yhteen käymään hallitusohjelman toimeenpanoa ja pelisääntökeskustelua, Marttinen totesi.

Petteri Orpon (kok.) hallituksen alkutaival on ollut poikkeuksellinen. Lyhyen hallitustaipaleensa aikana hallitus on ehtinyt nähdä jo kohun elinkeinoministeri Vilhelm Junnilan (ps.) ympärillä, kohua seuranneen Junnilan luottamusäänestyksen ja ministerin eroilmoituksen.

Hallituspuolueista RKP äänesti Junnilan luottamusäänestyksessä ministerin epäluottamuksen puolesta. RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Otto Anderssonin mukaan puolue on äänestyspäätöksestä huolimatta sitoutunut hallitusohjelmaan. Andersson kuvaa keskustelua ”tärkeäksi”.

– Haluan antaa työrauhan huomiselle kokoukselle, Andersson totesi maanantaina.

RKP ja perussuomalaiset törmäyskurssilla

RKP:n äänestyspäätöstä ei ole katsottu hyvällä hallituskumppani perussuomalaisissa. Esimerkiksi europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen on kirjoittanut sosiaalisessa mediassa, että “RKP pitää heittää roskatunkiolle koko sakki”.

– Uskoisin, että tämä episodi herätti perussuomalaisessa kentässä ja jäsenissä tällaista tunnetilaa. Hän [Hakkarainen] sanoi niitä asioita ääneen, ja näitä asioita pitää sovitella ja järjestää yhteistyötä eteenpäin, perussuomalaisten eduskuntapuolueen puheenjohtaja Jani Mäkelä totesi.

Mäkelän mukaan Junnilan luottamusäänestyksen kaltainen tilanne ei voi toistua enemmistöhallituksessa.

– Nyt ajauduttiin sellaiseen tilanteeseen, jossa hallituksella ei ollut enemmistöä. Se on pidemmän päälle täysin kestämätön tilanne. Kyllä luottamuksen rakentaminen vaatii sellaisen vakuutuksen saamista, että tällainen tilanne ei voi toistua, Mäkelä totesi.

Marttisen, Anderssonin ja Mäkelän lisäksi keskusteluun osallistui SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Voit katsoa A-studion maanantain lähetyksen Yle Areenasta.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *