• 21 elokuun, 2023

MM-kisoissa nähtiin yksi kaikkien aikojen yllätyksistä, Ylen kertoma fakta sai kanadalaisen moukarimestarin hämilleen: ”Mieletöntä!”


BUDAPEST.

– Eihän pitänyt olla mahdollista, että kanadalainen voittaa miesten moukarinheiton maailmanmestaruuden. Tämä yllätti kaikki, puolalainen olympiavoittaja ja maailmanmestari Szymon Ziolkowski summaa MM-finaalin ja kohauttaa hartioitaan hymyssä suin.

Ziolkowski, 47, antaa haastattelua Yle Urheilulle moukarihäkin takaa löytyvän katsomon sisäänmenoaukolla. Ziolkowskin mainitsema kanadalainen on Ethan Katzberg, joka on juuri voittanut MM-kultaa tuloksella 81,25.

Ziolkowski arvioi nuorta lahjakkuutta pitkällä kokemuksella. Kun Katzberg syntyi vuonna 2002, Ziolkowski oli jo hallitseva olympiavoittaja ja maailmanmestari.

– On todella erityistä, että hän voittaa näin nuorena. Moukarimiehet ovat yleensä parhaimmillaan vasta lähestyessään 30 vuoden ikää, uransa viimeisen arvokisamitalin 36-vuotiaana pokannut Ziolkowski muistuttaa.

Szymon Ziolkowski voitti olympiakultaa Sydneyssä 2000.

Szymon Ziolkowski (kuvassa) voitti olympiakultaa Sydneyssä 2000. Vuodesta 2020 hän on valmentanut Pawel Fajdekia, jonka viiden MM-kullan putki katkesi sunnuntaina. Kuva: Neal Simpson/Getty Images

Harvinaisuus

Kanadalaisuus ja miesten moukarinheitto eivät ole olleet voittava yhtälö jääkiekon ja curlingin luvatussa maassa ainakaan viimeiseen sataan vuoteen. Ennen sunnuntaita maan ainoat mitalit olivat vuosien 1904 ja 1912 olympialaisista.

Katzbergin syntyessä vuonna 2002 Kanadalla oli vain neljä moukarimiestä, jotka olivat ylittäneet kyseisen kauden aikana Tilastopaja-palvelun rekisteriin vaadittavat 55 metriä. Nelikon paras oli juuri ja juuri 70 metriä puhkaissut Dylan Armstrong.

Armstrong oli tehnyt edellisenä vuonna moukarihistoriaa esiintymällä MM-tasolla ensimmäisenä kanadalaisena – tosin vain sen vuoksi, että kisat järjestettiin Kanadassa ja järjestäjämaalla oli oikeus asettaa kisaan yksi edustaja. Armstrong oli MM-karsinnan viimeinen tuloksella 63,89 ja vaihtoi kuulantyöntöön vuoden 2003 päätteeksi.

Dylan Armstrongin kuula-CV:stä löytyy muun muassa olympiapronssi vuodelta 2008.

Dylan Armstrongin kuula-CV:stä löytyy muun muassa olympiapronssi vuodelta 2008. Kuva: Michael Steele/Getty Images

Vuosina 2004–2021 Kanadasta tuli vain yksi miesmoukarinheittäjä, James Steacy, jonka taso riitti paikkaan olympialaisissa tai MM-kisoissa. Ajanjakson loppuvaiheessa muutos oli kuitenkin jo käynnissä.

Tähtien tehdas

Viime vuosikymmenen lopulla vaahteranlehtimaan länsirannikolla, Brittiläisen Kolumbian provinssissa oli pantu alulle heittolajeihin painottuva ohjelma. Sen pääarkkitehti oli Armstrong.

Naisten moukarin MM-hopeaa viime vuonna Oregonissa saavuttanut Camryn Rogers on ohjelmasta ensimmäisenä maailmankartalle ponnistanut heittäjä. Kanada sai Oregoniin myös kaksi miesheittäjää, joista kumpikaan ei tosin yltänyt vielä finaaliin.

Viime kausi oli Katzbergille ensimmäinen aikuisten moukarilla. Siitä huolimatta leka lensi parhaimmillaan jo 76,36 metriin. Vaikka tällä kaudella kanadalainen ehti petrata ennätyksensä 78,73:een ennen saapumistaan Budapestiin, Kanadassa hänen varaan ei laskettu menestysodotuksia.

– Tiedämme vain, että hän on Armstrongin valmennuksessa ja kotoisin Vancouver Islandilta. Voimme sanoa rehellisesti, ettemme laskelmoineet miesten moukaria mitalilajiksi. Laji on muutenkin meille hyvin vieras, lehdistöalueella Katzbergia odottavat kanadalaistoimittajat myöntävät.

”Mieletöntä”

Katzbergin suorituksen sensaatiomaisuutta voi hahmottaa tilastopalalla.

Miesten moukarinheitto on ollut historian saatossa eurooppalaisten hallitsema laji, mutta vaikka kaikki vuoteen 1934 saakka ulottuvat Euroopan mestaruuskisat huomioitaisiin olympialaisten ja MM-kisojen kanssa, Katzberg on 21-vuotiaana historian toiseksi nuorin arvokisavoittaja aikusten sarjassa.

Vain ME-mies Juri Sedyh on saanut kultaa kaulaansa 2,5 kuukautta nuorempana kuin Katzberg. Tämä tapahtui Montrealin olympialaisissa vuonna 1976.

Kun Katzberg saapuu toimittajien tentattavaksi ja kuulee Yle Urheilun esittämän tilastofaktan, mestari menee hämilleen.

– Mieletöntä! Tuosta minulla ei ollut tietoa. Tuntuu uskomattomalta. Nämä ovat ensimmäiset MM-kisani, enkä osannut odottaa mitään. Valmentajani kehotti vain antamaan kaikkeni ensimmäisestä kierroksesta lähtien. Kun ensimmäinen heitto (80,18) onnistui, se vapautti ja toi itseluottamusta.

Moukariperheestä

Kokematon Katzberg pääsi arvokisauransa alkajaisiksi välittömästi moukarialtaan syvään päätyyn.

Yleisurheilun MM-kisojen dna:han on kuulunut, että avausviikonlopun kliimaksi on illan viimeisenä lajina kilpailtava miesten 100 metrin finaali.

Budapestin MM-kisat eivät olleet aikataulutukseltaan poikkeus, mutta vaikka maailman nopeimman miehen titteli ratkaistiin viimeisenä, sunnuntaina pääosassa olivat moukarinheittäjät.

Valtaosa stadionin yli 30 000-päisestä yleisöstä oli tullut seuraamaan, kuinka unkarilainen moukarimies Bence Halasz toisi maalleen sen yleisurheiluhistorian ensimmäisen MM-kullan. Yleisö ei säästellyt äänijänteitään huippujännittävässä kisassa, eivätkä desibelit nousseet yhtä korkealle satasen finaalissa.

– Tämä on hieno paikka moukarille. Yleisö oli uskomaton ja eli mukana koko kisan, Katzberg ylistää unkarilaiskannattajia.

Halasz otti lopulta MM-pronssia.

Katzberg ja Armstrong juhlivat MM-kultaa.

Kuva: David Ramos/Getty Images

Moukarinheitto on ollut vastaavassa asemassa MM-kisoissa vain Osakassa 2007 Koji Murofushin ansiosta. Katzberg nimeää Murofushin yhdeksi idolikseen siitä huolimatta, että japanilaistähti jätti kansainvälisille kisoille hyvästit jo kymmenen vuotta sitten.

198-senttinen Katzberg kertoo pitäneensä jo nuorena isansä kanssa videosulkeisia Murofushista ja sunnuntaina vastassa olleista puolalaistähdistä.

– Puolalaiset (Pawel Fajdek ja Wojciech Nowicki) olivat meille mittatikkuina. Samoin Rudy (Winkler), Bence ja (Eivind) Henriksen. Kojia unohtamatta, Katzberg luettelee.

Oppipoika näytti kokeneemmilleen. Halasz, Katzberg ja Nowicki muodostivat mitalikolmikon Budapestin MM-finaalissa.

Oppipoika näytti kokeneemmilleen. Halasz, Katzberg ja Nowicki muodostivat mitalikolmikon Budapestin MM-finaalissa. Kuva: David Ramos/Getty Images

Katzberg on moukariperheestä, sillä hänen isänsä valmensi häntä pitkään. Kaksi vuotta vanhempi isoisko puolestaan kilpaili naisten moukarinheitossa vuoteen 2017 saakka.

Elämä ei ole silti pelkkää rautalekan viskomista. Katzberg kertoo löytävänsä vastapainoa leipälajilleen luonnosta ja tunnustautuu intohimoiseksi kalastajaksi. Urheilun osalta hän ei myöskään istu perinteisen kanadalaisen muottiin.

– Olen kokeillut pari kertaa jääkiekkoa ja curlingia, mutta ne eivät koskaan sytyttäneet niin kuin moukari.

– Nuoresta iästäni huolimatta moukari on ollut osa arkeani jo seitsemän vuotta. Olen siis tehnyt jo paljon työtä tämän eteen, Katzberg sanoo ja osoittaa kaulassaan roikkuvaa mitalia.

Budapestissa nähdystä yli 2,5 metrin ennätysparannuksesta Katzberg ohjaa kiitokset valmentajalleen Armstrongille, jonka vetämä talli oli MM-kisoissa lähellä jättipottia myös kokonaisuutena.

Katzbergin kullan lisäksi Armstrongin valmennettavista kanadalaisista Adam Keenan pääsi finaaliin ja sijoittui 11:nneksi. Rowan Hamilton puolestaan karsiutui finaalista ensimmäisenä heittäjänä.

Sunnuntain jälkeen on varmaa, että ensi vuoden Pariisin olympialaisissa kanadalaiset moukarinheittäjät eivät pääse enää yllättämään – eivät edes omiaan.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *