• 4 elokuun, 2023

Mitä ihmettä Jyväskylän MM-rallissa oikein tapahtui? Latvala näkee poikkeuksellisen tekijän Rovanperän ja Lapin keskeytysten taustalla


Jyväskylän MM-rallissa nähtiin uskomaton päivä, kun neljä Rally1-autoa ja kolme voittajasuosikkia jäi tien varteen.

Jari-Matti Latvala pöllytti soraa Laukaan erikoiskokeella.

Jari-Matti Latvala on viidentenä Jyväskylän MM-ralliperjantain päätteeksi. Tässä hän pöllyyttää soraa Laukaan erikoiskokeella. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Yle välittää Jyväskylän MM-rallin tapahtumat kattavasti: Kuuntele suorana Ralliradiosta alusta loppuun ja katso kohokohtaklipit tuoreeltaan Ylen huippusuositusta ralliseurannasta.

JYVÄSKYLÄ.

Jyväskylän MM-rallissa nähtiin todella poikkeuksellinen päivä, kun perjantaina neljä Rally1-autoa jäi tien varteen. Aamulla heti karun kohtalon kokivat M-Sportilta Pierre-Louis Loubet ja Ott Tänak. Sitten meni Hyundailta Esapekka Lappi ja Toyotalta vielä Kalle Rovanperä.

Vain viisi Rally1-autoa pääsi perjantaipäivän maaliin saakka Jyväskylän huoltoparkkiin. Perjantaina vieläpä luiskaan lähti kolme voittajaehdokasta: Rovanperä, Tänak ja Lappi. Sama kolmikko oli podiumilla viime vuoden Jyväskylän MM-rallissa, kun Tänak voitti ennen Rovanperää ja Lappia.

Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala oli kuitenkin yksi päivän läpi päässeistä. Latvala ajaa viidentenä. Häneltä tuli suora vastaus siihen, miksi niin monta autoa joutui sivuun.

– Keli. Ei tällaista keliä ole ollut Jyväskylässä pitkään aikaan. Muistan, että viimeksi näin paljon vettä on tullut Jyväskylässä vuonna 2006, Latvala kommentoi Yle Urheilulle sateen ripottaessa huoltoparkissa.

Latvala näki vaikeuksien syynä sen, että melkein koko aamun lenkki meni vielä kohtuullisissa olosuhteissa. Sitten vettä alkoi tulla jo Halttulan erikoiskokeella, jolloin Lappi osui puuhun.

– Tuli liukkaita paikkoja. Esimerkiksi Esapekka ja Loubet menivät liukkaista paikoista ulos. Tällaisiin paikkoihin ei ole totuttu, koska tällaista keliä ei ole ollut. Vettä tulee. Pidot muuttuvat. Nyt ei ole ollut niin perinteinen keli Jyväskylässä. Normaalisti pitolinja on ollut selkeä. On pystynyt hyökkäämään, Latvala kuvaili.

”Prinsipaali” Latvala muistutti myös realiteeteista, kun puheeksi tuli median edessä suurimman voittajasuosikin Rovanperän katolleen meno.

– Hän ei ollut tehnyt yhtään virhettä aiemmin tällä kaudella. Kukaan ei tule ajamaan MM-sarjassa niin, että olisi virheetön kausi. Kaikille tulee joskus virhe. Nyt se tuli valitettavasti Jyväskylässä, Latvala sanoi.

Kalle Rovanperä katolleen Jyväskylän MM-rallissa!
Pierre-Louis Loubet’n ralli on pilalla.
Ott Tänak keskeyttää.
Esapekka Lappi ulos viidennellä erikoiskokeella!

Parhaana suomalaisena kuljettajakaksikkona ovat Teemu Suninen ja kartanlukijansa Mikko Markkula. Kokenut kartanlukija Markkula tarjosi monelle tutun letkautuksen, kun häneltä kysyi syytä melkoiselle kadolle heti varsinaisena avauspäivänä.

– Kai liukas keli on yllättänyt autoilijat, Markkula heitti Yle Urheilulle.

– Porukkojen ulkoilupaikat ovat olleet liukkaampia kuin yleisesti mutkat.

Myös Sunisella ja Markkulalla oli ohjelmaa perjantaina, kun he käväisivät penkan puolella. Markkula myönsi, että heidän kulkunsa olisi voinut päättyä. Matka kuitenkin jatkui.

Teemu Suninen ajaa leveäksi

Suninen ja Markkula vaanivat 12,4 sekunnin päässä palkintokorokepaikasta ja kolmantena ajavasta Takamoto Katsutasta.

Suninen ja Markkula ajavat nyt toista kisaansa Rally1-autoilla. Virossa he tulivat maaliin viidentenä.

– Hyvin on mennyt. Suunnitelmien mukaan. Sijoitus on parempi. Ero kärkeenkin on pienempi ja oli pienempi silloinkin, kun kaikki olivat mukana, Markkula kuvaili.

Miltäs sitten viikonloppu näyttää? Onko palkintokorokepaikka ollut ajatuksissa?

– Katsotaan, mitä päälliköt sanovat. Kuinka paljon pitää lisätä vauhtia? Voin kyllä sanoa, että on toistaiseksi tultu aika varman päälle, Markkula toteaa.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *