• 20 toukokuun, 2023

Lentopallon Mestarien liigan finaalissa historiallinen suomalaiskohtaaminen – Eemi Tervaportti on ollut melkoinen kultasormi


Yle näyttää lauantaina 20.5. lentopallon Mestarien liigan finaalit. Lähetys naisten finaalista V. Istanbul–E. Istanbul Yle Areenassa kello 18.20. Lähetys miesten finaalista Kedzierzyn-Kozle–Jastrzebski Yle Areenassa kello 21.20. Miesten finaali myös TV2:ssa kello 22.15.

Suomalaispassari Eemi Tervaportti juhli aiemmin toukokuussa toista Puolan mestaruuttaan, kun hänen edustamansa Jastrzebski Wegiel kaatoi suoraan kolmessa ottelussa Tuomas Sammelvuon valmentaman Kedzierzyn-Kozlen.

Nyt Sammelvuon porukka yrittää ottaa revanssin, sillä samat puolalaisjoukkueet ovat vastakkain Mestarien liigan finaalissa.

Toisaalta revanssimieltä on Tervaportin ryhmälläkin, sillä vuosi sitten Wegiel hävisi Mestarien liigan välierissä Kedzierzyn-Kozlelle, joka lopulta nosteli pokaalia. Sammelvuo aloitti Kedzierzyn-Kozlen päävalmentajana syksyllä.

Tervaportti, 33, on voittanut seitsemän kansallista mestaruutta. Mestarien liigan finaali sen sijaan on hänelle ensimmäinen, ja samalla kenties uran merkittävin hetki. Hän muistuttaa, että Mestarien liigaan osallistuvat Euroopan parhaista parhaat.

Niinpä Tervaportti kertoo odottavansa finaalia innolla, vaikka takana on jo rankka kausi. Mestarien liigan finaali on kauden 54:s ottelu, passari laski.

– Voi olla ainoa kerta, kun tähän otteluun pääsen. Hieno tapahtuma tulossa, Tervaportti makusteli Torinossa pelattavan suurottelun alla.

– Nyt kausi loppuu ihan varmasti. Voi laittaa kaikki paukut tähän. Se on kruunu tälle kaudelle. En sano, että jännittää, mutta se varmaan tulee kentällä vähän ennen peliä.

Tuomas Sammelvuo ja Eemi Tervaportti kävelevät.

Lauantaina finaalissa kohtaavat Tuomas Sammelvuo (vas.) ja Eemi Tervaportti vaihtoivat ajatuksia ennen haastatteluita. Kuva: Ilkka Loikkanen / Yle

Sammelvuo, 47, puolestaan kertoo, että tunnelmat ovat mahtavat myös siksi, että hänen joukkueensa taival finaaliin on ollut kovin mahdollinen. Välierissä Kedzierzyn-Kozle päihitti italialaisen Perugian, jota pidettiin turnauksen ykkössuosikkina. Puolivälierissä jalkoihin jäi tuore Italian mestari Trentino.

Sammelvuo on voittanut Mestarien liigan pelaajana. Hän uskoo, että valmentajana tunnelataus on samanlainen.

– Tämä on arvostetuin mahdollinen turnaus, mitä seurajoukkuemaailmassa voi olla. Tunnepuoli on samanlainen kuin pelaajana, mutta nykyisin tämä on tapahtumana vielä isompi kuin silloin, kun pelasin.

Suomalaiskohtaaminen tuo Sammelvuonkin mielestä merkittävän lisämausteensa. Hän kehuu vastustajajoukkuetta ”yhdeksi maailman parhaista”.

– Olen ennen kaikkea iloinen Eemin puolesta, että hän on löytänyt paikan, missä on hyvä olla. Vaikka Eemi ei liigafinaaleissa hirveästi pelannut meitä vastaan, hän on ollut koko kauden tärkeä pelaaja ja tuonut monta voittoa.

Tuomas Sammelvuo Mestarien liigan ennakkopressissä.

Tuomas Sammelvuo vaikutti mietteliäältä Mestarien liigan finaalin ennakkomediatilaisuudessa. Kuva: Ilkka Loikkanen / Yle

Sammelvuo korostaa finaalin olevan merkittävä tapaus koko suomalaiselle lentopallolle.

– Siitä on ylpeä mieli. Suomalaisessa lentopallossa on muutenkin hieno kesä tulossa, EM-kisat ja paluu Kultaiseen liigaan.

Puolan Cupin finaalissa Sammelvuon joukkue voitti Tervaportin ryhmän. Sen sijaan finaaleissa Wegiel oli rutkasti edellä. Sammelvuon mukaan hänen joukkueensa peli takkusi jo välierissä, ja finaalit olivat jatkumoa sille.

– Uskoisin, että tämä peli on erilainen. Pelataan Italiassa, erilaisissa olosuhteissa, on erilainen yleisö, ja vain yksi ottelu ratkaisee. Vastustaja on kuitenkin selvä suosikki, me yritämme laittaa kapuloita rattaisiin, linjasi Sammelvuo asetelmat.

”Mikään valinta ei kaduta”

Tervaportti pääsi ratkaisevassa Puolan liigan finaalipelissä kentälle vain toisessa erässä tuplavaihdossa. Joukkueen ykköspassari on ranskalainen Benjamin Toniutti, 33, joka juhli 2021 Tokiossa olympiakultaa.

– Tänä vuonna olen päässyt pelaamaan enemmän. Joka erässä melkein ollut tuplavaihtoja, ja välillä päässyt pelaamaan kunnollakin. Se on toiminut meillä hyvin. Tiedän roolini, kaikki muutkin tietävät roolinsa joukkueessa, Tervaportti tuumaa.

Tervaportti on pelannut puolalaisjoukkueessaan kaudesta 2020–21 alkaen. Wegielin kotikaupunki Jastrzebie-Zdroj sijaitsee eteläisessä Puolassa, lähellä Tshekin rajaa. Asukkaita on reilut 80 000.

– Hieno seura ja kaikki asiat hoituu, perheellä on hyvä olla. Joten miksikäs ei, Tervaportti kommentoi useamman kauden jaksoaan Puolassa.

Benjamin Toniutti.

Benjamin Toniutti on juhlinut maajoukkueen kanssa EM-kultaa ja olympiakultaa. Ennen siirtymistään Wegieliin hän edusti nimenomaan Kedzierzyn-Kozlea 2015–21. Kuva: IMAGO / Nordphoto / All Over Press
Kuvassa Eemi Tervaportin edustaman Jastrzebski Wegielin päävalmentaja Marcelo Mendez.

Wegielin päävalmentaja on argentiinalainen Marcelo Mendez, joka on juhlinut muun muassa useita Espanjan ja Brasilian mestaruuksia. Kuva: DeFodi Images / Getty Images

Lähdettyään Suomesta vuonna 2010 Tervaportti on pelannut Ranskassa (Avignon ja Ajaccio), Belgiassa (Knack Roeselare), Turkissa (Galatasaray), jälleen Ranskassa (Poitiers), Puolassa (Szczecin) ja Kreikassa (Olympiakos) ennen liittymistä nykyiseen joukkueeseensa.

– Aika paljon on ollut sattumien summaa ja onneakin. Tietenkin, miten elämänvaihe on mennyt, tullut perhettä ja tällaista, nekin ovat muokanneet, mihin mennään. Mielestäni hyviä valintoja on ollut. Mikään valinta ei kaduta, kuvailee Tervaportti uraansa.

Sattumaa tai ei, Tervaportti on onnistunut hakeutumaan seuroihin, jotka pelaavat mestaruudesta. Passari on päässyt kokemaan finaalisarjan yhdeksän kertaa.

– Olen pelannut hyvien joukkuekaverien kanssa. Joukkueet, joissa olen pelannut, ovat olleet hyvin rakennettuja. Ei ole välttämättä ollut kirkkaimpia tähtiä. Esimerkiksi Belgiassa olimme iso perhe, joka teki paljon asioita myös kentän ulkopuolella, Tervaportti kuittaa vaatimattomasti.

Eemi Tervaportti.

Eemi Tervaportti on ollut uransa aikana melkoinen kultasormi. Kuva: Ilkka Loikkanen / Yle

Mikä on maajoukkuestatus?

Tervaportti joutui jättämään kesken EM-kotikisat syksyllä 2021. Viime kesän hän oli poissa maajoukkueesta. Suomen arvokisaputki jatkuu tämän vuoden syksyllä, kun Suomi pelaa EM-kisojen alkulohkonsa Bulgarian Varnassa.

Tervaportti ei sano suoraan, onko hän mukana syksyn EM-turnauksessa.

– En ikinä sulje sitä ovea. On vielä vähän intoa palata. Kotikisat menivät, miten menivät. En haluaisi sellaiseen rikkinäiseen kesään lopettaa.

Maajoukkuematkoilta tiedetään monia hauskoja, roisejakin tarinoita. Niinpä lopuksi Tervaportilta oli kysyttävä jotain esimerkkiä. Sellaisen hän kaivoi muistinsa mukaan MM-kisoista 2014, jotka pelattiin juurikin Puolassa.

Hotellikuolema uhkasi, joten Olli-Pekka ”Lelu” Ojansivu päätti, että täytyy käydä hankkimassa pelikonsoli.

– Käytiin hakemassa Xbox. Mentiin hotellille takaisin, mutta eihän sitä Xboxia saanut mihinkään kiinni. Se oli sitten nätisti paketissa meillä turnauksen ajan. Se saattaa olla Lelulla vielä jossain muistona.

Yle näyttää lauantaina 20.5. lentopallon Mestarien liigan finaalit. Selostamaton lähetys naisten finaalista V. Istanbul–E. Istanbul Yle Areenassa kello 18.20. Selostettu lähetys miesten finaalista Kedzierzyn-Kozle–Jastrzebski Yle Areenassa kello 21.20. Miesten finaali myös TV2:ssa kello 22.15.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *