• 1 toukokuun, 2023

Leijonien MM-joukkue maksaa Jääkiekkoliitolle satojatuhansia euroja – muissa palloilulajeissa täysin eri käytäntö


Huhtikuun viimeisellä viikolla uutisoitiin, että Ruotsin NHL-hyökkääjä Elias Pettersson ei pääse jääkiekon MM-kisoihin, sillä hänen vakuutuksensa oli liian kallis (siirryt toiseen palveluun) Ruotsin jääkiekkoliitolle.

Vancouver Canucksissa kuluvalla kaudella 102 tehopistettä mättänyt Pettersson oli kiinnostunut liittymään Tre Kronorin vahvuuteen, mutta ruotsalaistähden kisojen aikaiset vakuutusmaksut olisivat kohonneet noin 176 000–264 000 euroon, mikä oli Ruotsin liitolle liikaa.

Leijonissa kenenkään pelaajan MM-kisaedustus ei ole toistaiseksi kaatunut vakuutusmaksuihin.

Suomen jääkiekkoliiton talousjohtaja Jaakko Luumin mukaan Leijonien pelaajien vakuutuksiin käytetty summa vaihtelee vuosittain paljon. Luku on joka vuosi kuusinumeroinen, mutta ”selkeästi alle puoli miljoonaa”.

– Summa on suurempi, jos on paljon NHL-pelaajia ja isoja tähtiä. Sitten jos on Eurooppa-painotteinen joukkue, se on vähän pienempi. Merkittävästä vuosittaisesta summasta puhutaan joka tapauksessa.

Kansainvälinen jääkiekkoliitto ja NHL neuvottelevat vakuutusasiat keskenään. Kansainvälinen liitto korvaa 20 000 Sveitsin frangia eli noin 20 300 euroa pelaajaa kohti. Jos vakuutus on tätä kalliimpi, yli menevä osa menee kansallisen lajiliiton pussista.

Elias Petterson kuvassa.

MM-kisat jäävät Elias Pettersonilta väliin. Kuva: Jeff Vinnick / NHLI via Getty Images
Kasperi Kapanen laukoo.

Varusmiespalvelustaan suorittava Kasperi Kapanen on yksi Leijonien NHL-vahvistuksista. Kuva: NHLI via Getty Images

Yhden NHL-pelaajan vakuutus voi maksaa Jääkiekkoliitolle joitain kymmeniä tuhansia euroja.

– Joskus voi olla huomattavasti vähemmän. Se on todella tapauskohtaista, eikä aina mene ihan loogisesti. Jos meillä on suurin supertähti, vakuutus ei välttämättä ole merkittävästi kalliimpi kuin keskitasoisen NHL-pelaajan.

Vakuutuksen suuruuteen vaikuttaa eniten pelaajan NHL-sopimuksen kesto ja suuruus. Myös esimerkiksi pelaajan ikä ja loukkaantumishistoria voi vaikuttaa.

Tänä vuonna Leijoniin liittyvät NHL-jäiltä ainakin puolustaja Olli Määttä ja hyökkääjät Kasperi Kapanen, Joel Armia sekä Vegasin farmijoukkueessa kiekkoillut Sakari Manninen. Patrik Laineen osallistuminen MM-kisoihin on vielä epävarmaa, sillä suomalaistykki ei ole täydessä pelikunnossa.

Jääkiekkoliitto ja SM-liiga ovat sopineet, että kotimaassa kiekkoilevien maajoukkuepelaajien vakuutus sisältyy liigan vakuutuksiin. Euroopassa pelaavien pelaajien osalta Jääkiekkoliitto neuvottelee yhteisvakuutuksen, joka voi vaihdella hieman pelaajan sopimuksesta riippuen.

Luumi kokee, että rahallinen panostus NHL-pelaajiin kannattaa.

– Itse lähden aika pitkälti siitä, että pelaajille on kunnia-asia pukea leijonapaita päälle. Silloin on kunnia-asia Jääkiekkoliitolle mahdollistaa pelaajien turvallinen saapuminen maajoukkueeseen. Pelaajat tulevat sinne vapaaehtoisesti ja haluavat edustaa Suomea.

Jääkiekkoliiton talousjohtaja Jaakko Luumin mukaan NHL-pelaajien maksaminen MM-kisoihin kannattaa

”Ei voi sulkeutua”

Suomen koripalloliiton valmennuksen johtaja ja entinen päävalmentaja Henrik Dettmann kertoo, että Koripalloliitto ei joudu Jääkiekkoliiton tavoin maksamaan vakuutusmaksuja.

– Tässä asiassa Kansainvälinen koripalloliitto on hoitanut asian hyvin. Fiballa ja NBA:lla on sopimus, joka on ainakin tähän asti kattanut pelaajien vakuutukset. On viime kädessä myös NBA:n intressissä, että heidän pelaajansa pelaavat maailmalla ja arvokisoissa.

NBA:n pyrkii houkuttelemaan sarjaan yhä enemmän ulkomaalaispelaajia.

– Avoimella politiikalla ei voi sulkeutua itseensä. Silloin pitää olla valmis ottamaan vähän riskejä. Vanha totuus on, että kun raha lisääntyy, ongelmat lisääntyvät. Kun NHL:ssä palkat nousevat, yksittäisten ihmisten omistuksessa olevat seurat laskevat riskit isoiksi, Dettmann sanoo.

Vakuutusasiat aiheuttivat takavuosina ongelmia myös koripallossa. Esimerkiksi Saksa joutui maksamaan Dirk Nowitzkin pelaamisesta vuoden 2002 MM-kisoissa 200 000 dollaria.

– Tämä oli pitkään kansainvälisessä koripallossa iso haaste. On tämä jo yli kymmenen vuotta ollut hyvässä hoidossa.

Dirk Nowitzki kuvassa.

Dirk Nowitzki vauhdissa Saksan ja Dallasin All Star -joukkueiden kohtaamisessa vuonna 2000. Kuva: Michael Kienzler / Getty Images

Dettmann ei halua spekuloida Lauri Markkasen vakuutussummilla tai sillä, olisiko Suomen koripalloliitolla edes mahdollisuuksia maksaa Markkasen vakuutusmaksuja.

– Ei nämä ole ihan pikkusummia. Mutta eipähän ole noiden poikien palkatkaan.

– Mutta sen voisin sanoa, että luulisin, että Ruotsin jääkiekkoliitolla olisi varaa maksaa vakuutusmaksuja, jos sillä olisi riittävästi halua. Mielestäni Suomen jääkiekkoliitto toimii tässä esimerkillisesti. Jos pelaaja on valmis pelaamaan, liiton tehtävänä on varmistaa se.

Fifa korvaa miljoonia

Kansainvälinen lajiliitto hoitaa maajoukkuepelaajien vakuutuksia myös jalkapallossa.

Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande kertoo, että on kansainvälisten pelien aikaikkunoissa on käytössä Fifa Club Protection Programme -ohjelma, joka korvaa seuroille maaotteluissa sattuvia vahinkoja, enimmillään 7,5 miljoonaa euroa pelaajaa kohden, jos loukkaantuminen kestää yli kuukauden. Ohjelman kokonaiskatto on Fifan mukaan 80 miljoonaa vuodessa.

Kansainvälisiä ikkunoita on tällä hetkellä viisi per kausi (maalis-, kesä-, syys-, loka- ja marraskuu). Niiden aikana pelataan EM- ja MM-karsintoja sekä Kansojen liigaa. Fifan korvausohjelma kattaa myös arvokisojen lopputurnaukset.

– Lähtökohtana on, että seurat vakuuttavat pelaajat, ja nämä samat vakuutukset ovat voimassa maaotteluissa. Sen päälle tulee tämä Fifa Club Protection Programme, joka vahvistaa seuroille sitä turvaa. Ei se sataprosenttinen ole, mutta niin hyvä, että seurojen, Fifan ja liittojen välillä on yhteisymmärrys.

Huuhkajien pelaajat vilkuttavat kannattajille.

Palloliitton ei tarvitse stressata Huuhkajatähtien vakuutusmaksuja. Kuva: Tomi Hänninen

Ohjelmaan kuuluvat kaikki jalkapalloilijat, jotka saavat pelaamisestaan palkkaa Fifan alaisissa sarjoissa. Casagranden mukaan tämä kattaa myös naiset.

Suomen jalkapallomaajoukkueessa ei ole sattunut tilannetta, jossa pelaajaa ei olisi saatu virallisessa ottelussa maajoukkueeseen vakuutusmaksun takia.

– Meillä voisi konkreettisesti aiheuttaa haasteita se, että tammikuussa pelataan tiettyjä kansainvälisiä harjoitusotteluita. Niiden osalta tämä vakuutus ei ole voimassa. Silloin on muutamia kertoja jouduttu pohtimaan, päästävätkö seurat pelaajia vai ei.

Muista lajeista mallia?

Jaakko Luumi toivoo, että jääkiekossa mentäisiin vakuutusten osalta muiden palloilulajien suuntaan.

– Jääkiekon MM-kisat ovat kuitenkin Kansainvälisen jääkiekkoliiton järjestämät kisat. Varmasti kaikki toivovat, että kisoissa olisi parhaat pelaajat käytettävissä.

Pelaajien vakuutusten hoitaminen vaatii kansainvälisiltä lajiliitoilta paljon rahaa.

– Jos verrataan lajeja kustannusten osalta, kansainvälisten lajiliittojen budjetti voi olla hieman eri tasolla jalkapallon ja koripallon puolella, Luumi muistuttaa.

Kansainvälinen jääkiekkoliitto ilmoitti nettotuloikseen (siirryt toiseen palveluun) kaudella 2021–2022 reilut 75 miljoonaa euroa. Vertailun vuoksi Fifan vuoden 2022 nettotulot olivat tilastopalvelu statistan mukaan (siirryt toiseen palveluun) noin 2,2 miljardia euroa.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *