• 7 maaliskuun, 2023

Kärpät pullahtaa sääleihin, uskoo asiantuntija – näin SM-liigan runkosarja huipentuu: ”Tällaisesta kannattaa nauttia”


Jääkiekon SM-liiga huipentuu tämän viikon lauantaina, jolloin ratkaistaan monta tärkeää sijoitusta pudotuspelien kannalta.

Kun joukkueilla on jäljellä kahdesta kolmeen ottelua, runkosarjan voitosta, paikasta kuuden joukkoon sekä viimeisestä pudotuspelipaikasta käydään kiivas kamppailu.

Runkosarjan voitto ratkaistaan Tapparan ja Ilveksen välillä. KalPa, Pelicans, Kärpät, HIFK kamppailevat puolestaan sijoista 4–7. TPS ja Ässät ratkovat sijat 8–9 ja KooKoo, HPK ja Jukurit kamppailevat kymmenennestä sijasta.

– Aika voi kullata muistot, ehkä tällaisia on ollutkin, mutta on tämä aika upea tilanne. Jos on täysi kierros, niin puolueettomana katsojana ei oikein pysty televisiosta yhtä peliä valitsemaan, vaan pitää katsoa neljää viittä peliä ja seurata tuloksia, Yle Urheilun asiantuntija Topi Nättinen hehkuttaa.

– Tämä on hyvin ainutlaatuista, tällaisesta liigaviikosta kannattaa nauttia. Näitä ei varmastikaan joka vuosi nähdä, Nättinen sanoo.

Tappara voittaa runkosarjan

Ilves ja Tappara käyvät kovan taistelun runkosarjan voitosta, mikä voi hyvinkin ratketa joukkueiden keskinäisessä kohtaamisessa perjantaina. Nättinen uskoo, että Tappara on lauantai-iltana korkeammalla.

Nättinen näkee, että otteluohjelma kääntää voiton Tapparalle. Sinioranssit kohtaavat KalPan ja Sportin, kun Ilveksellä on vastassaan Kärpät ja HPK. Hän pitää mahdollisena, että kumpikin saa näistä peleistä yhteensä kuusi pistettä.

– Tappara ja Ilves ovat vireessä, mutta jotenkin tuntuu, että Sport-peli on se, mikä kääntää taiston.

– Paikallispelit ovat toki Ilvekselle 3–2, mutta uskon, että Tappara sen paikallispelin lopulta raapii. Ilvekselle se olisi kuitenkin organisaationa isompi juttu ja he arvostaisivat sitä varmasti enemmän.

Kärpät pullahtaa seitsemänneksi

Kymmenen ottelun kuntopuntarin perusteella KalPa (20 pistettä), HIFK (19) ja Pelicans (17) ovat olleet edellä Kärppiä. Etenkin oululaisten ylivoima on ollut heikkoa, noin kymmenen prosentin luokkaa.

Nättinen uskoo, että juuri Kärpät pullahtaa seitsemännelle sijalle. Asiantuntija pitää todennäköisenä, että KalPan ja Pelicansin rakentama rutiini pitää heidät sijoilla neljä ja viisi, vaikkakin HIFK voi lyödä kapuloita rattaisiin.

– HIFK:n ensimmäiset 30 ottelua olivat seurahistorian huonointa kolmen pisteen aikakaudella ja nyt on pelattu ennätyksellisen pitkä pisteputki ja hyvä putki on jatkunut viime viikon Kärpät-voitoilla.

Roope Taponen on ollut HIFK:lle tärkeä pelaaja.

Roope Taponen on todella tärkeässä roolissa HIFK:n menestyksen kannalta. Kuva: Lehtikuva

Nättinen pitää HIFK:n viime aikojen peliesitysten perusteella hyvin todennäköisenä, että joukkue ottaa yhdeksän pistettä SaiPan, TPS:n ja JYPin kustannuksella.

– HIFK voi nousta neljän joukkoon, mikä olisi sen käsittämättömän rämpimisen jäkeen älytön suoritus.

– Tämän hetken otteilla ja koko kauden ailahtelevuuden takia uskon, että Kärpät tipahtaa seitsemänneksi. Se olisi täysi katastrofi, että joutuvat aloittamaan pudotuspelinsä säälipleijareista.

KalPalla on teoreettinen mahdollisuus nousta jopa kolmannelle sijalle. Jos heikkovireinen Lukko taipuu Jukureille ja KalPa voittaa Tapparan, Pelicansin ja viimeisessä ottelussa Lukon, sillä on mahdolliuus nousta kolmen pisteen voittojen turvin kolmannelle sijalle.

KooKoo pitää kymppisijan

KooKoo on tällä hetkellä viimeiseen pudotuspelipaikkaan oikeuttavalla kymmenennellä sijalla. Joukkueen loppuohjelma on HPK:ta ja Jukureita helpompi, mikä puoltaa pudotuspelipaikkaa.

– Kolmanneksi parhaana vierasjoukkueena KooKoo kohtaa JYPin ja TPS:n vieraissa ja SaiPan kotona. He saavat ainakin kuusi pistettä, mutta yhdeksän on myös täysin otettavissa. Kuusi pistettä kuitenkin riittää jatkoon.

Oskari Setänen kuvassa.

KooKoon Oskari Setänen on torjumassa joukkuettaan pudotuspeleihin. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

KooKoo on ottanut kahdeksasta pelistään viisi voittoa ja jäänyt vain kerran ilman pisteitä.

– Joukkue on pystynyt roikkumaan sitkeästi tuloksessa. Viimeinen ottelu oli heikko suoritus, mutta siellä on myös isoja voittoja esimerkiksi HIFK:sta ja Tapparasta.

Paineettomana kaukaloon

Nättisen mukaan on selvää, että jokainen varmasti valitsisi mieluummin runkosarjan loppuun pohjalla olevia joukkueita kärjen sijasta. Hän kuitenkin muistuttaa, ettei vastustajia voi aliarvioida.

– Aina voi budjetoida, että tasaisella suorittamisella Sportilla, JYPillä ja SaiPalla ei ole mitään palaa, mutta paineettomana pelaaminen on elementti, mitä ei pidä aliarivoida.

– Pelaajat haluavat lyödä varmasti kaiken likoon viimeisellä viikolla. Heillä ei ole mitään hävittävää, vaan voivat antaa vaan mennä.

Oman mausteensa soppaan tuo hallien ja areenoiden mediakuutiolla pyörivät tulokset muista otteluista.

– Pelaajat ja joukkueet ovat hallissa, tulokset pyörivät skriinillä ja yleisö pystyy seuraamaan, miten toisella paikkakunnalla pelataan. Hitsi, nuo johtaa. Tunne on varmasti monessa paikassa todella läsnä ja uskon yleisön löytävän halleihin.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *