• 28 maaliskuun, 2023

”Kannan vastuun, että tulimme jännittämään ja jäkittämään”


Pelicansin vahva alku puolivälierien ratkaisupelissä siivitti Tommi Niemelän suojatit 4–2-voittoon KalPasta ja samalla välieriin voitoin 4–3. Perjantaina ja lauantaina Lahdessa alkavassa välieräsarjassa vastaan asettuu runkosarjan kakkonen Tampereen Ilves.

– Olemme valtavan tyytyväisiä, että pystyimme pelaamaan sarjan parhaan pelimme. Jos meillä on ollut aiemmin vaikeat alut, niin nyt olimme hyviä ensimmäisessä erässä. Ryhmä oli rennossa, hyvässä tilassa. Toinen erä oli meiltä vaikea, mutta kolmas oli taas kypsä esitys, Niemelä kertoi.

KalPa-luotsi Tommi Miettinen päätti neljän vuoden projektinsa ja väistyy toimestaan.

– Valtava pettymys. Emme onnistuneet latauksessa, tämä oli ylivoimaisesti heikoin pelimme. Jäimme telineisiin avauserässä. Meiltä heikoin avauserä miesmuistiin. Minä kannan tietysti vastuun, että tulimme tänne jännittämään ja jäkittämään. Koko peli oli meiltä ihan pakottamista.

– Isossa kuvassa pääsimme tosi lähelle meidän parasta. Koin, että meillä oli mahdollisuus ottaa se yksi kiinnitys Lahdesta tai voittaa kaksi peliä sarjassa peräkkäin. Jos tuohon ei pysty, niin silloin ei ansaitse voittaa tätä sarjaa. Minun neljän vuoden matka tulee päätökseen, vahvisti Miettinen selvästi liikuttuneena.

Valmentaja Tommi Miettisellä ja Tommi Niemelällä on iso kunnioitus toisia kohtaan.

Valmentaja Tommi Miettisellä ja Tommi Niemelällä on iso kunnioitus toisia kohtaan. Kuva: All Over Press

SM-liigakauden kovin yllättäjä, Pelicans piti saamansa kotiedun loppuun asti vieden kaikki neljä Lahdessa pelattua KalPa-pudotuspeliä maalein 2–1, 2–1, 3–1 ja 4–2. Pudotuspelien seiskapeli on mennyt tilastollisesti SM-liigassa kotijoukkueelle isolla prosentilla, 82% (23/28).

Pelicans on ollut edellisen kerran ja seurahistorian ainoan kerran jääkiekon SM-liigan mitalipeleissä Kai Suikkasen alaisuudessa kaudella 2011-12. Tuolloin mastokaupungin kiekkoylpeys kaatoi puolivälierin seiskapelissä Kärpät ja eteni lopulta ikimuistoisesti hopealle.

Lahtelaisten värväykset ovat onnistuneet poikkeuksellisen hyvin, sillä joukkueen 14 pudotuspelimaalista KalPaa vastaan peräti 13 lävähti ulkomaalaisvahvistuksien lavasta: Lars Bryggman (5+2) ja Lukas Jasek (3+6) Tyler Kelleher (4+0) ja Ben Blood (1+2).

Pelicansilta playoffsien paras erä liikaa KalPalle

Pelicans tuli otteluun ihan eri asenteella kuin vastustaja ja pelasi sarjan parhaan eränsä. Aktiivisuus ja kiekkollinen rohkeus palkittiin jo viiden peliminuutin jälkeen, kun Tyler Kelleher sivalsi pudotuspelien neljännen maalinsa ajassa 5.34.

Kasper Simontaipaleelta ihmeellinen ratkaisu rännissä, omalla alueella. Yritti yhdellä kädellä jotain. Virheet helposti kertaantuvat, sen jälkeen Colby Sissonsin purku heti perään pieleen. Lukas Jasekin kautta kiekko Tyler Kelleherille, joka löysi laukauksella tilaa Rahmin kainalosta.

Pelicansin nuori puolustaja Topias Vilen teki ison virhearvioinnin kesken joukkueen dominoinnin ja veti hyökkäysalueella taklauksen vastustajan pään alueelle ajassa 9.13

– Kova paikka. Vileniltä hyökkäyspäässä turha, huolimaton taklaus KalPa-pakki Anton Karlssonin päähän. Molemmat pelaajat pelasivat tilanteen hölmösti, mutta Liigan linja on kuitenkin se, että päähän kohdistuneet taklaukset otetaan pois. Sen mukaan toimittiin, totesi Puheen asiantuntija Topi Nättinen.

KalPa hukkasi viiden minuutin ylivoimansa

Kiekkoasiantuntija ihmetteli, että mitä puolustaja teki hyökkäysalueen päädyssä ensimmäisenä kärkikarvaajana.

– Päähän se taklaus osui, vaikka se tuli vähän vartalon jatkeena. Karlsson oli huonossa asennossa. Hänen piti tietää, että taklaus on tulossa, Nättinen jatkoi.

KalPa töpeksi huipputilanteensa, kun Tuomas Kiiskisen korkea maila lävähti suoraan Pelicansin Ben Bloodin kasvoihin.

Pelicans Lars Bryggman iski seiskapelin voittomaalin ja on tehnyt pudotuspeleissä yhteensä viisi maalia.

Pelicans Lars Bryggman iski seiskapelin voittomaalin ja on tehnyt pudotuspeleissä yhteensä viisi maalia. Kuva: All Over Press

Vierasjoukkueen puolustaja Sissons synkisti huonoa eräänsä ottamalla poikittaisesta mailasta kakkosen, jota Pelicans ei jättänyt käyttämättä.

Teemu Eronen syötti ylivoimalla b-pisteen täplälle, josta Jasek laukoi suoraan syötöstä 2–0-maalin ajassa 16.36.

– Erittäin hieno laukaus takatolpan kautta maaliin. KalPa lähti antamaan tilanteessa painetta, joskus se vain kostautuu, Nättinen selvitti.

KalPalla etsikkoaika toisessa erässä

Toinen erä päättyi 1–1, vaikka 20-minuuttinen oli pelillisesti selvästi KalPan.

– KalPa tuli peliin mukaan. Vastustaja antoi siihen pienen sauman. Kahden maalin johto on jääkiekossa vaarallinen. Pelicansilta huolimattomia kiekonmenetyksiä. Lahtelaisten pitäisi olla nöyrä ja tyly tällaisessa tilanteessa. Se ei tarkoita, että pitäisi olla passiivinen, asiantuntija Nättinen sanoi.

Pelicans-puolustajan harhasyötöstä KalPan Juuso Mäenpää säntäsi läpiajoon 27. minuutilla, mutta hän ei saanut kiekkoa ohi Patrik Bartosakin, joka venytti hienosti tilanteessa itsensä mukaan kopaten pelivälineen allensa.

Kesken savolaisten hyvän takaa-ajon Lars Bryggman vippasi pienestä kulmasta Pelicansin 3–0-johtoon ajassa 34.33. Isokokoinen ruotsalaishyökkääjä yritti ensin nollakulmasta ja laittoi toisella yrittämällä viileästi kiekon kattoon, ihan ylähyllylle.

KalPa-puolustaja Anton Karlsson nostatti vieraiden toiveita iskemällä takatolpalta pukukoppimaalin toisen erän lopussa, minuutti ennen summeria. Max Görtzilta upea poikittaissyöttö kavennusosumaan suorasta hyökkäyksestä.

Kolmannessa erässä Tommi Miettisen alaiset eivät tahtoneet päästä aluksi kunnon tekopaikalle. Lisäksi pari suhteellisen kevyttä rangaistusta verotti vieraiden voimia ja uskoa omaan takaa-ajoonsa.

– Minusta kaksi vähän outoa jäähyä (KalPalle), kun huomioidaan, että pelataan seiskapeliä, ihmetteli asiantuntija Nättinen Benjamin Korhosen ja Aapeli Räsäsen pikkukakkosia.

Voimahyökkääjä, yksi ottelun sankareista Bryggman tinttasi kotijoukkueelle vapauttavan 4–1-osuman ajassa 56.01. Lasse Lappalaisen kavennus lopussa KalPalle enää oli pelkkää kosmetiikkaa.

– Päättyikö katkerasti ja katkerasti, enpä tiedä. Vastustaja oli tänään selkeästi parempi. Ylpeä olen koko porukasta, kovia paikkoja oli kauden aikana ja myös pleijareissa. Kokonaisuutena oli kiva katsoa, kun nuoret pelaajat pystyivät kasaamaan itsensä aina uudestaan, KalPa-konkari Tuomas Kiiskinen totesi.

Jääkiekon SM-liigan 7. puolivälierä:

Pelicans – KalPa 4–2 (2-0,1-1,1-1)

05.34 1-0 Kelleher (Jasek)
16.36 2-0 Jasek (Eronen,Roine) yv
34.33 3-0 Bryggman (Mylläri,Jasek)
38.58 3-1 Karlsson (Görtz,Korhonen)
56.01 4-1 Bryggman (Jasek)
57.00 4-2 Lappalainen (Sissons)

Maalivahdit Yleisöä: 4403
Bartosak 5+ 8+ 4 = 17
Rahm 6+ 4+ 6 = 16

Pelicans välieriin voitoin 4-3

Semifinaalien ohjelma 2023

Tappara – HIFK

Pe 31.3. klo 18.30 HIFK – Tappara
La 1.4. klo 17.00 HIFK – Tappara
Ke 5.4. klo 18.30 Tappara – HIFK
Pe 7.4. klo 17.00 Tappara – HIFK

Tarvittaessa:
Ma 10.4. klo 17.00 Tappara – HIFK
Ke 12.4. klo 18.30 HIFK – Tappara
Pe 14.4. klo 18.30 Tappara – HIFK

Ilves – Pelicans

Pe 31.3. klo 18.30 Pelicans – Ilves
La 1.4. klo 17.00 Pelicans – Ilves
To 6.4. klo 18.30 Ilves – Pelicans
La 8.4. klo 17.00 Ilves – Pelicans

Tarvittaessa:
Ti 11.4. klo 18.30 Ilves – Pelicans
To 13.4. klo 18.30 Pelicans – Ilves
La 15.4. klo 17.00 Ilves – PelicansSource link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *